Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Gönderi

144 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
5 günde okudu
İnceleme Öncesi Giriş Notu: Bu incelemeyi okumak yerine izlemeyi tercih ediyorum diyenler için: youtu.be/0Wv4ePru_GE Türk Edebiyatında öykü türünde değerli eserler vermiş son derece kıymetli ama ne yazık ki az bilinen bir yazarımızdır Peride Celal. Mektup kitabı ise vefat etmeden on yıl önce yazdığı öykülerden oluşmaktadır. İlk öykü "Böcek"in Aralık 1993 yılında yazıldığını düşünürsek yazar o sırada 77 yaşında ve daha birinci öyküden son derece yetkin bir kalemle karşı karşıya olduğumuzu gösteriyor bize. Böcek öyküsü, tanrı yazar anlatıcı kullanılmış, arada öyküdeki iki ana karakterden biri olan psikiyatrın psikoloji bilimiyle ilgili düşüncelerini de bizlere aktaran hasta-psikiyatr ilişkisiyle bolca diyaloglu bir metindir. Öykünün hem dili hem de yukarıda bahsettiğim biçimsel hareketliliğiyle kitabın bence en başarılı metni. Özellikle vurucu son cümlesiyle dört dörtlük bir öykü. İkinci öykü, kitaba adını veren uzunca bir hikaye olan Mektup. Eşini kaybeden vergi konusunda Türkiye çapında uzman bir adamın tanrı yazar üzerinden anlatımı. Buradaki metinde hem karakterin zihninden geçenleri hem de Saffet Bey'e İngiltere'deki oğlundan gelen zehir zemberek mektubun anlatısını paralel okuruz. Bu mektup ve adamın aklından geçen cevaplarla, ana hikaye içerisinden çıkan yan hikayelere şahit oluruz. Mektubun varlığı okurlara hikaye içerisinde sıklıkla zaman içerisinde geriye dönüşleri yaşatır. Son dereced güzel anlatım diline rağmen bu hikayenin temel sorunu biraz uzun olması ve fazlaca tekrara yer verilmesidir. Finali çok kuvvetli olmasa da yetkin anlatım diliyle gayet başarılı bulduğum bir öyküydü Mektup. Kitabın üçüncü öyküsü Koşucu ise diğerlerine göre çok daha farklı bir metin. Bu sefer ben anlatıcı kullanılır öyküde. Anlatıcının söyleşiyle Abdülrahman gerçek adı Abdullah olan bir adamın gençliğinden ta ki orta yaşlarına kadar enteresan hikayesini dinleriz. Bu metnin içerisinde siyaset, hayatı ve insanlığı sorgulama, anne-kız çatışması, doğa sevgisi gibi pek çok konu başlığı irdelenmiştir. Dördüncü öykümüz Kaçak ise aslında son derece klişe denebilecek bir konunun -on altı yaşlarında bir kızın evden kaçış hikayesini- son derece güzel bir dil ve gayet çarpıcı finalle aktarılmasını görürüz. Burada da tanrı yazar bir anlatıma yer verilmiş olup salt finaller üzerinden incelersek kitabın en başarılı öyküsüdür. Son olarak Peride Celal daha önce Jaguar kitabıyla okuduğum ve dilini fazlasıyla sevdiğim bir yazardı. Sitemizin değerli okuru
L Büşra A.
L Büşra A.
'nın Peride Celal Okuma Etkinliği sayesinde bu sefer farklı bir kitabıyla yazarı tekrar okudum. Peride Celal gibi edebiyatımızın son derece kıymetli bir öykücüsünü hala okumadıysanız en azından bir eserini mutlaka okumanızı ve böylesine önemli değerlerimizi kaçırmamanızı tavsiye ediyorum.
Mektup
MektupPeride Celal · Can Yayınları · 2009168 okunma
··
222 görüntüleme
Bu yorum görüntülenemiyor
L Büşra A. okurunun profil resmi
"Böcek" öyküsünü bencede güzeldi,bana pek çarpıcı gelmemişti.Tabii ki senin düşüncen abi, anlatıcılardan bahsetmişsin ve nasıl bir anlatıcıymış onu öğrendim incelemende... Mektup ve Koşucu iki öyküsünü daha çok beğendiğimdi. Kaçak öyküsünü pek beğenememiştim.İncelememde bahsetmeyi unutmuşum.Genel olarak baktığımda Peride Celal başaralı bir yazar. Jaguar kitabını hâlâ temin edemedim, merak ediyorum... Güzel inceleme okudum hem tekrar hatırlattın kitabı, sayende anlatıcıları öğrenmiş olduk.Değerli Katkın ve katılımın için teşekkür ederim, bir daha ki az okunan yazarda buluşmak dileğiyle... Keyifli okumalar.. :)
Turhan Yıldırım okurunun profil resmi
Ben teşekkür ederim. Bir sonraki etkinliğin için önerim Erendiz Atasü olacak.
1 sonraki yanıtı göster
ygmrkose okurunun profil resmi
Benim de çok merak edip okumak istediğim kalemlerden biridir Peride Celal.
Turhan Yıldırım okurunun profil resmi
Okunması rahat bir kalemi var yazarın. Seversiniz diye düşünüyorum.
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.