Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gönderi

228 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
"O dönemde ve şartlarda yaşasaydım ben de muhtemelen öyle davranırdım demeyen kimse tarihi de kendisini de tam olarak anlayamamıştır." Kim söylemişti bilmiyorum fakat kafasındaki mutlakları bütün çağlara uygulayıp kimini barbar, kimini ahlaksız kimini cahil ilan eden, kimini "o dönemde nasıl bunu düşünmüşler" diyerek hem kişiyi hem dönemi küçümseyen kişiler tarihten de yaşadığı çağdan da nasipsizlerdir. Bir Sahte Dervişin Orta Asya Asya Gezisi muhteşem bir seyahatname. Öncelikle Arminius Vambery, gerçekten sıradışı biri. Belki de Theodor Herlz'in de belirttiği gibi bu topal Macar Musevisi dünyanın en ilginç insanlarından biri. Kendisinin Türk mü İngiliz mi olduğuna bir türlü karar veremeyen bu insan, Almanca kitap yazmakta, on iki dili aynı akıcılıkta konuşmaktadır. Bu dünyanın en ilginç insanının kişiliğini oluşturan başka nitelikleri de var. Mason, sahte derviş, gezgin, kaşif, Türk - Macar soybirliği savunuculuğu ve Jön Türklerin akıl hocalığı. Kısa sürede kendisini dünyaya bir numaralı Orta Doğu ve Asya uzmanı olarak kabul ettiren Vambery, iki kez İstanbul'a gelerek Sultan II. Abdülhamid ile de görüşmüş ve Osmanlılar ile İngilizler arasında arabuluculuk da yapmıştır. Vambery'nin en büyük meziyeti bence olağanüstü tehlikeli Orta Asya gezisidir. Seyahatnamesi muhteşem bir dil ve uslupla yazılmış olup olağanüstü hadiselerle doludur.
Bir Sahte Dervişin Orta Asya Gezisi
Bir Sahte Dervişin Orta Asya GezisiArminius Vambery · Kitabevi · 2009158 okunma
·
78 görüntüleme
Mete Hun okurunun profil resmi
Bu kitap hakkında yorumları okudum çok yanlı hatta bazen palavra derecesinde konuları saptıran bir şarlatan olduğu söyleniliyior.. Seyahatnameleri çok severim, denk gelirsem sahafcıdan almak isterim, ilginç bir tipoloji...
Cengiz Tolstoyevski okurunun profil resmi
Kim ne tür bir bilgiyle yazarın yalan söylediğini iddia ediyor bilmiyorum. Yazarla ilgili olumlu bir intiba edindim. Sahtekar, yalancı, menfaatperest olduğunu satırlarından çıkarmak zor. Hatta çoğu yerde yazarın uygarlığın olumlu değerlerini ön plana çıkarıp övdüğü görülüyor. Eleştirilerin ideolojik ve taassup gereği olabileceğini düşünüyorum. Keyifli bir okumaydı benim için.
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.