Bütun alıntılar
İnsan vücudunda 206 kemik vardır. Kafatasında 28, her elde 32, her bacakta 31 kemik bulunur. 9 Yetişkinlerin akciğerinin toplam yüzey alanı 50 metrekaredir. 9 Beyin yalnızca insan vücudunun en karmaşık yapısı değil, bilinen evrendeki en karmaşık nesnedir. Her biri civarındaki diğer hücrelerle yüzlerce, hatta binlerce bağlantı kuran yaklaşık 86 milyar sinir hücresinden oluşur. 9 Vücudunuzdaki en küçük kemik kulakta yer alan ve ses iletimine yardımcı olan üzengidir 11 Beyninizi düz olacak biçimde yayabilseydiniz yastık kılıfı büyüklüğünde olurdu 13 Kemik iliğiniz her saniye 2 milyondan fazla yeni alyuvar üretir. 15 Göz küresi de vücudun geri kalanı gibi büyüyor mu? Çok az büyür. Bebeklerin olduğunu göreceksiniz. bize bu kadar güzel görünmesinin nedeni de gözlerinin kafalarına göre orantısız biçimde büyük olmasıdır 19 Niye geğiririz? gazların doğal yoldan atılmasıdır. Bu gazlar ya yutulmuştur ya da içtiğiniz bir şeyin (mesela gazlı içeceklerin) sonucudur. Çıkan ses ise mide bağırsak yolunun en dar noktası sayılan özofagal sfinkterde gerçekleşen titreşimlerdir 20 Ortalama bir insan günde 8-16 kez yellenir 21 Gözler açıkken hapşırmak mümkün mü? Hapşırma sırasında burun bakterilerinin ve sprey halinde püsküren tükürüğün göze girip enfeksiyona yol açmaması için gözler kapanır. Hapşırırken açık tutmaya çalışırsanız gözlerinizin dışarı fırlayacağı şehir efsanesi asılsızdır, ama gözünüzü kapatarak hapşırmanız mikroplara ve virüslere karşı bir derece koruma saglar 21 Beyin toplam vücut ağırlığımızın sadece %2’sini oluşturuyor ama içinde yaklaşık 86 milyar nöron, 100 trilyon sinapsta birleşen 180.000 kilometre yalıtımlı lif var. 30 285 milyon insanın gözlerinin bozuk olduğu, 39 milyonunsa kör olduğu tahmin ediliyor. 35 Toplam vücut kütlenizin %40’ını iskelet kasları oluşturur 49 Karaciğer kendini yenileyebilir. %75’lik kısmı alınsa bile karaciğer büyüyüp eski haline dönebilir 59 “Bir insan genelde günde 2,5-3 litre idrar üretir.” 66 İnsan, ömrü boyunca 160.000 kilometreden fazla, yani dünyanın etrafını dört kez dönecek kadar yürür. 73 Hafta sonu geç saate kadar uyumak “sosyal jet lag” BİLİYOR MUYDUNUZ? etkisi yapar ve pazartesi sabahı uyanmanızı zorlaştırır. 85 İnsanda sindirim sistemi 6 ila 9 metre uzunluktadır 91 Eğitimli serbest dalgıçlar suyun altında nefeslerini dokuz dakika tutabilir. 93 Bazı genetik unsurlar diğerlerinden daha baskındır, o yüzden kahverengi saçlı insanlar sayıca fazla. 115 Kan damarları uç uca eklense 160.000 km uzunluğa ulaşır 121 Diş minesi insan vücudundaki en sert maddedir 125 Heyecanlandığınızda hipotalamus ve hipofiz bezleri, afyonu andıran endorfinleri salgılar 127
Sağlık