Doktor Sait Paşa mürekebliı kaleminin kapağına uzanırken son cümlesini bir kez daha okudu;
"Süregiden kötü günlerin bugün Ayasofya Meydan'da kurulan son darağacı ile nihayete ermiş olmasını niyaz ederim...
19 Temmuz 1909"
Henüz 12 yaşında idi Afife tyatroya olan aşkı başlandığında
Paşa dedesinin tiyatroya getirmesi ile başlamıştı tiyatro sevdası
Okuduğu kitaplarıda izlediği tiyatrolarda daha büyüdü sanat aşkı Afife'nin
Henüz 16 yaşında bir mecbuada okumuştu
Darulbedayi'nin açmış olduğu sınavı muhafazakar babasına rağmen girdi ve kazandı onun beraberinde dört kiz da kazanmıştı sınavı
Mutluluk kapısını aralamisti âdeta
1 yıl provalar sonunda ilk müslüman kadin Afife Hidayet olan 1918 'de Yamala oyununda Emel ismimli karekter ile bırlıkte "Afife Jale " oldu.
Birgün polis baskıni ile birlikte başına hançer saplanircasina ağrı saplandı ve hayatinin hatasını genc doktor Suat'ın yanina gitmesiyle yaptı.
"Geleceğe dair planlar yapıyorum Afife.
Bu planların içinde sen de varsın.
Bir yol haritam var. O haritada seni nasil konumlanam gerektiğine karar veremiyorum."
"Demişti teyzesinin oğlu Ziya" yaptığı hataları aşkına engel olmuştu.
Birgün gece kulübünde hayatina bu defa ünlü bestekâr Selahattın Pınar ile yolları kesişmesiyle birlikte hayatlarını birleştiridiler..
mutlu oldum sandı ama yine yanıldı başında ki ağrılar iki sevgilinin yollarını ayırdı
Şöyle demişti Selahatin Pinar
Bir bahar akşamında rastlamıştım sana ve gözlerine bakarak söylemişti ünlü bestekâr bestelerini 150 yakin bestesini bizlere miras bırakmış ne mutlu bize ki
Okuduğum kitap ile birlikte Afife Jale'ye bakış açım değişti.
Bu kitaptan önce Afiye Jale'yi biliyordum şimdi ise.
Betbaht bir kadinin sanat aşkını öğrenmiş oldum.
Kesinlikle tavsiye ediyorum..
@Osmanbalcigil kalemini mutlaka okumalısınız...
Sevgili.kitapdasim @kitaplarinderinligi
Tavsiyen için çok tşk ederim..
Beyhan Uygur
Osman BalcıgilKitapların derinliğiNefesi Tutku Olan Kadın: Afife Jale