Para mühimdir ama her şey demek değildir. O parayı asaletle, yerli yerinde, bir bey gibi kullanmayı bilmek ve girdiğin her yerde hürmet telkin etmek şarttır.
47
İşin en kötü yanı da dünyanın herkes için cehennem olmadığını, daha iyi, daha mutlu bir yaşamın varlığını bile bile buna katlanmak...
73
Üç türlü imparatorluk çözülüşü vardır: Bunlardan ilki, Roma İmparatorluğu gibi zaman içinde yavaş yavaş yok olur gider. İkincisi, İngiliz İmparatorluğu. Bu örnekte planlı bir tasfiye söz konusudur, hangi ülkeye ne zaman ve nasıl bir statü verileceği planlanmıştır. Üçüncüsü Osmanlı imparatorluğu. Bir gece imparatorlukta yatar, ertesi gün Cumhuriyet’te uyanırsın.
192
“Beyefendi” dedi, “tarihi bugünkü kafamızla anlamaya çalışmamayı öğrettiler bana. Bizans surlarında Türklere karşı çarpışanlar arasında Fatih’in akrabası Şehzade Orhan da vardı.
232
Zaten yok olacak kumdan şatolar yapmak neye yarıyordu? Büyük bir mücadele içinde olan insanlar böyle şeyler düşünmüyor, kendilerini hayattaki başarılarına adıyorlardı.
261
Uşaklık kaderinden onu yalı değil hapishane kurtarmıştı.
305
İnsanoğlunun kendi ihtiraslarının bir hapishane hücresinden daha korkunç bir esaret olduğunu anlamıştı Ali Yekta Bey.
305
Bu ziyaret kendisine bir kez daha Şehzade Cihangir’in acı akıbetini hatırlattı. Kendisine taht hazırlamak uğruna onca gayret sarf edilen oğulun, Kanuni’nin gözbebeği çocuğunun akıbetini.
318
Elias Canetti’nin Kamaşma romanındaki kahraman, niye insanların göz kapakları var da kulak kapakları yok, diye düşünür.
324
Türkiye’de tuhaf bir durum var. Çoğu kişi bir başkasının evini işgal etmiş ya da kendi evi işgal altında. 1915 olaylarında Ermenilerden kalan yüz binlerce evde şimdi kimler oturuyor acaba? Ya da 1922 mübadelesinde giden milyonun üstünde Rumun evinde? Aynı soruyu Balkanlardan gelen milyonlarca Türk için de sorabiliriz. Hiçbiri bir daha evini, bahçesini, kedisini göremedi. Büyük bir trajedi bu.
325