Bütün Alıntılar
Benzindeki kurşunun engellenmesi sayesinde yılda 2,4 trilyon $ fayda sağlanıyor ve 1,2 milyon kişinin erken ölmesinin önüne geçiliyor 18 Düşük ve orta gelirli ülkelerde çocukluk dönemlerinde kurşuna maruz kalmanın kümülatif maliyetinin yıllık en az 977 milyar $ olduğu tahmin ediliyor 18 gün ışığına yeterli miktarda maruz kalmak, sirkadiyen sistemi olumlu yönde etkiliyor ve ağrı kesici kullanma oranını %22 azaltıyor 36 Soyut Vikipedi Wikipedia vakfı çoklu dili destekleyen ansiklopedik bilginin üretilmesi için yeni bir proje geliştirdi. Soyut Vikipedi (Abs￾tract Wikipedia) denilen bu proje notasyonlar kullanarak içerik üretilmesini sağlıyor. Böylece bu içerikler bütün dille￾re kolayca çevrilebiliyor. Elbette notasyon kullanarak içerik üretmek düz yazı yazmak kadar kolay değil. Program yaz￾maya benzeyen bu süreç biraz teknik bilgi gerektiriyor. An￾cak bu deneysel çalışma başarılı olursa içeriklerin farklı dil￾lerde paylaşımı için önemli bir aşama kaydedilmiş olacak. Bilginin çok kıymetli olduğu bir dönemde bu gibi sıra dışı projeler çığır açıcı olabilir. 48 Sessiz Evler Yol gürültüsü yazın birçok kişinin hayatını zorlaştırıyor. Pencereleri kapatınca sıcak, açınca ise gürültü evdekileri rahatsız edebiliyor. Singapur Nanyang Teknoloji Üniversitesinden bir grup araştırmacı kulaklıklarda kullanılan gürültü engelleme sistemlerine benzer bir mekanizmayı evler için geliştirdi. Pencerenin dışına yerleştirilen hoparlörler dışardan gelen gürültüyü iptal edecek ses dalgaları yayıyor. Böylece gürültünün büyük bir kısmı engellenmiş oluyor. Özellikle belirli frekanslarda düzenli çıkan seslerin engellenmesinde büyük başarı sağlayan sistem ani sesleri (çığlık, korna, siren vb. sesleri) engellemekte yetersiz kalabiliyor. Bu gibi sesler daha düşük frekanslarda ses çıkaran bas hoparlörler gerektiriyor. Bu tür hoparlörleri pencereye monte etmek ise pek pratik değil. Sistem bu hâliyle bile 5 cm çapında 24 hoparlörle çalışıyor. Aktif gürültü engelleme özelliğine sahip kulaklıkların ne kadar yaygın kullanıldığı dikkate alındığında sistemin biraz daha kompakt hâle gelmesiyle yakın zamanda bu tür gürültü engelleyici cihazlar hızla yaygınlaşabilir. 49
Sağlık