Bütün Alıntılar
Sinekkuşları kanatlarını saniyede 80 defa çırpabilirler. Bunun için gerekli hızlı kan akışını sağlamak için kalpleri dakikada 1200 kez atar. 6 DÜNYANIN EN KÜÇÜK MOTORU İsviçreli bilim insanları, PNAS dergi- sinde yayımladıkları bir makalede, dünyanın en küçük motorunu ürettik- lerini duyurdu. Sadece 16 atomdan oluşan bu motor, mutlak sıfırdan 17 derece daha yüksek bir sıcaklığa kadar soğutulduktan sonra bir elektrik akı- mına maruz bırakıldığında, kontrollü bir dönme hareketi gerçekleştiriyor. Motorların faydalı olabilmesi için, rotorların tek bir yönde dönmesine izin vermesi gerekiyor. Atomik boyutlarda yapılan deneylerde, bu önemli bir so- rundu. Fakat yeni motor, %99 oranında rotor yönü stabilitesine sahip. Fakat bu stabilite, mutlak sıfıra göre 17 dere- ceden daha yüksek olan sıcaklıklara çıkıldığında azalıyor, dolayısıyla her ne kadar önemli bir gelişme olsa da, daha alınacak çok yol var gibi gözüküyor. 11 Üniversite kelimesinin kökeni Latince’de “universitas” sözcüğü olup, “bağımsız tüzel kişiliğe sahip ve ortak çıkarları olan kişiler topluluğu (lonca)” veya “kurum, topluluk” anlamına gelir. 26 120 soruyu 135 dakikada çözmeniz için bir atlet gibi sürekli antrenmanlı olmanız, mekanikleşmeniz ve bazı sorularda neredeyse hiç düşünmeden “ezbere” çözüm yapma zorunluluğunuz doğuyor. 27 ülkemizde “lise” kavramının anlamlı hale gelmesi ve bireye bir özellik kazandırması. Var olan lise konseptinin sadece tek bir amacı gözüküyor: Üniversiteye hazırlık. Halbuki lisenin öğrenciye belli becerileri kazandırması ve kişiyi üniversiteye zorunlu hale getirmemesi de gerekli 27 sınavı basitleştirmek, çok fazla üniversite açmak, özel üniversitelerin sayısını kontrolsüz olarak büyütmek bize tek bir şeye mal oluyor: Niteliksiz ve kalitesiz bir üniversite eğitimi ve doğal olarak çıktıları 27 Venüs 225 günde, Mars ise 687 günde bir dolanır. Hatta en uzaktaki gezegen Neptün, Güneş’in etrafında 165 yılda sadece bir kez dolanır. 30 Toplama kamplarında binlerce kişiyi öldürenler, Nürnberg mahkemelerinde yargılanırken sorgularında, “Üzülmedik çünkü onları insan olarak görmüyorduk” diyecek kadar insanlıktan çıkmıştı. 33 Bir çocuk ailesine bir diğer çocuğun renginin neden farklı olduğunu sorduğunda ona “bu konuları konuşmuyoruz” demek yerine bu durumun bir pigment konusu olduğu anlatılsa o çocukta ırk ayrımı hissi olmaz 33 Türksat 5A ve Türksat 5B Uydu Projeleri ile Türkiye uzaydaki etkinliğini bir üst sıraya çıkarmaya hazırlanıyor. 39 Türksat 5A ve Türksat 5B uydularının üretimi Air- bus D&S firmasının Fransa ve İngiltere’de yer alan tesislerinde hızla devam ediyor. 39 dünyada ortalama 39 saniyede bir siber saldırı gerçekleşiyor. 44
Teknoloji