Popular Science Türkiye Dergisi

Popular Science Türkiye DergisiStephen Hawking yazarı
Yazar
Dergi
8.5/10
1.311 Kişi
6,3bin
Okunma
833
Beğeni
14,7bin
Görüntülenme

Hakkında

Dünyada 1872 yılından beri yayınlanan, dünyanın bir numaralı popüler bilim ve teknoloji dergisi olan © POPULAR SCIENCE dergisi, Doğan Burda Dergi Yayıncılık ve Pazarlama A.Ş. tarafından Bonnier Corporation lisansıyla 2012 yılından itibaren T.C. yasalarına uygun olarak yayımlanmaktadır.
Tam adı:
ISSN: 2147-0960
Doğum:
2012

Okurlar

833 okur beğendi.
6,3bin okur okudu.
91 okur okuyor.
1.331 okur okuyacak.
136 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
"Zevkler " küçük yaştan itibaren kültürel olarak yerleşiyor. Genlerimiz de belirli gıdalara yönelik damak tadımızı etkiliyor.
Reklam
Alışkanlıklar daha geniş bir bağlamın veya rutinin içine gömülme eğilimidir.
"Para ile saadet olmaz" derler. Bu hep söylenen atasözü , kimimiz için bilgece bir yaklaşım , kimimiz için ise eskimiş bir klişe . Peki , doğruluk payı var mı? Bilimsel açıdan baktığımızda bu sorunun yanıtı karışık... Bath Üniversitesinde yakın zamanda yapılan bir araştırma , para ve mutluluk arasındaki ilişkiyi değerlendirdi. Görünüşe göre , bir noktaya kadar ve belirli koşullar içinde para mutluluğu satın alabiliyor. Ama bunun ötesinde , para ve mutluluk arasındaki ilişki daha belirsiz hale geliyor.
Şeker vücudumuzun temel enerji kaynağı olduğundan , hücrelerde mitokondrilerimizde sorunsuz olarak enerjiye dönüştürülebilmekte. Ancak fruktoz , mitokondrilerdeki enzimleri bloke ederek hücrelerimizin enerji sistemini bozar ve sonuçta hücre ölümleri gerçekleşmeye, hücrelerin içinde atık maddeler birikmeye başlar . Bu durumun en fazla etkilediği hücreler de karaciğer hücreleridir. Şeker tüketimi arttıkça 1970 ' lerde çocuklarda görülmeyen yağlı karaciğer hastalığı , bugün çocukluk çağı obezitesinin artışı ile birlikte sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. ...
Üniversite seçme ve yerleştirme sistemi gençlerin mesleklerini hayalleri veya yetenekleri doğrultusunda değil, sınavdaki doğru cevap sayısına belirlediği için, milyonlarca genç diplomasına uygun iş bulamıyor veya o alanda çalışmak istemiyor. Gençlere kapasitelerini kullanmayı, düşünmeyi, sorgulamayı öğretecek okullara ihtiyacımız var.
Sayfa 18 - meyıs 2022 / sayı 121
***FARKLI TÜRLERİ KEŞFET ETKİNLİĞİ BAŞLADI!!!***
Sevgili 1k ailesi bugün itibariyle 'Farklı Türleri Keşfet' etkinliğimiz başlamış bulunmaktadır. * Bu iletinin altına yaptığımız okumalardan bize kalan okuma deneyimlerini, alıntı, yorum ve incelemeleri paylaşabilirsiniz. * Etkinliğe katılmak, etkinlikle ilgili soru sormak ve katılımcı ile tür listesini takip etmek için LÜTFEN
Reklam
Hugh Herr
On yedi yaşında yaptığı bir dağ tırmanışı sırasında kar fırtınasına yalanan Herr, soğuktan donan iki bacağını kaybetti. Buna rağmen hız kesmedi. Bir daha tırmanamayacak oluşunu kabul etmeyen Herr, bir sene sonra protez bacaklarıyla tekrar dağlardaydı. Kazadan sonra ona sunulan protezlerin ne kadar yetersiz olduğuna şaşıran Herr, protezlerini kendi yapmaya karar verdi. Bunun üzerine kendi çabalarıyla ürettiği protezlerle denemeler yaptı. Normal dağcıların ayaklarını basamayacağı kadar küçük yerlere basmasını sağlayan küçük ayaklı ve en dik buzlu alanlara bile tırmanmasını sağlayacak çivili iki adet model üretti. Bazen ulaşamayacağı noktalara yetişmek için protezinin boyunu da uzatabiliyordu. Artık kazadan önce olduğundan daha da başarılı bir dağcıya dönüşmüştü.
Popular Science Türkiye - Sayı 43
Popular Science Türkiye - Sayı 43
Ss:31
Zamanı Tersine Çevirmek
Zamanı tersine çevirmek için evrendeki bütün parçacıkların, tıpkı bir filmi geri sarar gibi kendiliğinden geri dönmesi; başlangıç noktası ve başlangıçtaki enerji değerlerine geri dönmesi gerekiyor. Bunun için de 10 üzeri 5000 ile 10 üzeri 50.000 yıl beklemeniz lazım. Pratikte imkansız olduğundan zaman ileri akıyor.
Popular Science Türkiye - Sayı 122 (Haziran 2022)
Popular Science Türkiye - Sayı 122 (Haziran 2022)

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
98 syf.
·
Puan vermedi
·
2 saatte okudu
Darwin Aslında Ne Demek İstemişti?
Populer Scıence dergisinin bu sayısındaki ele aldığı konu ülkemizde çok tartışılan hatta dini kaygılar nedeniyle müfredata dahi alınmayan 'Evrim' teorisi... Derginin içeriğine baktığımızda, evrim kuramının sadece biyolojide kalmayıp diğer bilim alanlarını da derinden etkilediğini görüyoruz. Geçmiş sayılarda olduğu gibi uzay bilimleri ve içinde bulunduğumuz 'covid' süreci hakkında güncel bilgilere de yer verilmiş. Ayrıca biyolojik kökenlerimiz, Darwin'in evrim kuramında ne demek istediği, matematiğin kökenleri ve ülkemizde aşı karşıtlığıyla da bilinen 'sözde bilim' savunucuları hakkında ayrıntılı bilgilere verilmiş. Özellikle biyoloji ve uzay bilimlerine ilgi duyanlar için okuması keyifli olacak bir sayıydı.
Popular Science Türkiye - Sayı 112 - 2021/08
Popular Science Türkiye - Sayı 112 - 2021/08Popular Science Türkiye Dergisi · Doğan Burda Dergi · 202188 okunma
250 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
10 günde okudu
Bilinçle ilgili teoriler, duyguların algılarımıza etkisi, beynimizin çalışma şekli gibi konular barındıran derginin 100.sayısını okumak benim çok keyifliydi. Özellikle bu sayıda en beğendiğim yazılar Türk yazarların serisi oldu. Sağ olsun Dr. Burak Karabey’in “Üniversite Sınavına Girdim. Zordu!” yazısı sınavın fiziksel ve psikolojik etkilerini çok iyi açıklamış, tüm sınava giren gençler adına durumu çok iyi ifade etmiş. Onun dışında Dr. Umut Yıldız, işin içine hafif mizah da katarak kolay okunur bir yazı yazmış. Dr. Alp Sirman’ın ırkçılığı nörobiyolojik temellerle anlatan yazısı da açıklayıcı ve yararlı olmuş. “Beynimiz Nasıl Çalışır?” bölümünde körgörü ve görme işlevinin anlatıldığı kısım çok iyiydi. Hatta o kısmı okurken görsel korteksimizin neden beynimizin arkasında yer aldığı aklıma takıldı. Zamansal olarak görsel sinyallerin beynin arka tarafındaki oksipital loba ulaşması survival açısından tehlikeli bir durum oluşturmaz mı? Bunu sonradan araştırmak üzere buraya not düşüyorum. Son olarak Sahadan Öyküler bölümü de derginin okunması keyifli olan kısımlarındandı. Bu bölümde geçen, bilim uğruna kendini tahta kurularına ısırttıran bilim insanı çalışmasında ne gibi sonuçlara ulaşmış merak ediyorum. Sonuç olarak derginin diğer sayılarına bakarak içlerinden en beğendiğim sayının bu olduğunu söyleyebilirim. Herkese keyifli okumalar diliyorum.
Popular Science  Türkiye - Sayı 100 - 2020/08
Popular Science Türkiye - Sayı 100 - 2020/08Popular Science Türkiye Dergisi · 2020114 okunma
Reklam
90 syf.
·
Puan vermedi
·
4 günde okudu
Derginin 102. sayısı kozmoloji, biyoloji ve uzayla ilgili içerikleri barındıran güzel bir sayı olmuş. Türk yazarları serisi bu sayıda da çok iyiydi. Dr. Umut Yıldız’ın Venüs’te fosfin bulunmasının tam olarak yaşam anlamına gelmeyeceğini anlatan yazısı, Dr. Burak Karabey’in yine matematiğin önemini anlatan yazısı derginin güzel bölümlerindendi. Eğer Elon Musk’ın çalışmalarını takip ediyorsanız, bu sayıda Dr. Alp Sirman’ın Neuralink ile ilgili yazısını okumaktan keyif alabilirsiniz. Ayrıca en çok beğendiğim kısımlar biyohibrit implantlar, otizmin önceden tespiti, Covid aşılarının etiğe uygunluğunu anlatan bölümler oldu. Herkese keyifli okumalar diliyorum...
Popular Science Türkiye - Sayı 102 - 2020/10
Popular Science Türkiye - Sayı 102 - 2020/10Popular Science Türkiye Dergisi · Doğan Burda Dergi Yayıncılık · 202062 okunma