Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Profil
380 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
195 günde okudu
Yazar, konuları çok fazla hikâyeleştirerek anlatıyor. Okurken kendinizi hikaye kitabı okuyormuş gibi hissediyorsunuz. Ama içerdiği konular, verdiği bilgiler açısından gayet güzel bir kitap.
Evren Avucunda
Evren AvucundaChristophe Galfard · Domingo Yayınevi · 2017647 okunma
Bir karadeliğin içinde saklı olan tekillik, fizik kurallarının bozulduğu bir noktadır.
Reklam
Karanlık maddenin olağandışı özellikleri, normal maddenin henüz bir araya gelemediği bir zamanda, erken evrenin genişleyen ateş topu içinde birleşmeye ve yapılar oluşturmaya başlamasını sağladı.
Bazı astronomlar yeni keşiflere "evren kırıcı" galaksiler adını verdiler.
Webb, cephaneliği ünlü Büyük Kepçe yıldız desenine (takımyıldızların veya birkaç takımyıldızın parçası olan desenler) yakın küçük bir gökyüzü parçasına doğru saatlerce tuttuğunda şaşırtıcı bir şey ortaya çıkardı. Derin alan görüntüsü içinde gizlenmiş, hem son derece kırmızı, dolayısıyla uzak ve kozmik tarihin çok erken dönemlerine ait, hem de alışılmadık derecede parlak yarım düzine galaksi buldu. Eğer galaksilerin parlaklığı kütlelerinin iyi bir göstergesiyse, bu parlak erken galaksilerden bazılarının bizim Samanyolu kadar ağır olabileceği öngörülüyor.
Büyük Patlama teorisinin genel olarak doğru olduğunu gösteren birçok kanıt bulunuyor. Örneğin, bugün bile evren muazzam bir hızla genişlemeye devam ediyor; birbirinden çok uzak galaksiler ve galaksi kümeleri, aralarındaki boşluk genişledikçe birbirlerinden uzaklaşıyor. Dahası, güçlü teleskoplar Dünya’dan en uzak galaksilere odaklandıklarında ışıkları milyarlarca yıl önce bize doğru yola çıkan, halen oluşum sürecinde olan şiddetli yıldız sistemleri görülüyor.
Reklam
“Karadeliklerden enerji elde edebileceğimizi biliyoruz ve aynı zamanda onlara enerji enjekte edebileceğimizi de biliyoruz, adeta bir şarjlı pil gibi”
456 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
8 günde okudu
OKUNMALI
Homo Sapiens'in devamı Homo Deus. Homo Sapiens'te insanlığın tarihi anlatılırken Homo Deus'ta ekseriyetle insanların geleceği üzerine senaryolar resmediliyor. Homo Deus, Latince Tanrı İnsan demek zaten. Bence okunması gereken bir kitap. Dili akıcı, zorlamıyor okurken. Şimdiden iyi okumalar dilerim
Homo Deus: Yarının Kısa Bir Tarihi
Homo Deus: Yarının Kısa Bir TarihiYuval Noah Harari · Kolektif Kitap · 201712,1bin okunma
Kadim zamanlarda güç sahibi olmak, veriye erişim yetkisine sahip olmak demekti. Bugünse güç, neyi görmezden geleceğini bilmek demek.
Sayfa 414Kitabı okudu
Geçmişte sansür bilginin akışını engelleyerek işliyordu. 21. yüzyılda ise insanları gereksiz veriye boğarak işliyor.
Sayfa 414Kitabı okudu
Reklam
Geleceği öngöremeyiz çünkü teknoloji deterministik değildir. Aynı teknoloji farklı türlerde toplumlar yaratabilir.
Sayfa 413Kitabı okudu
18. yüzyılda hümanizm Tanrımerkezci dünya görüşünü insanmerkezci bir yaklaşıma dönüştürerek Tanrı'yı dışladı.
Sayfa 407Kitabı okudu
İnsanlar kendilerini bahtsız ataları yerine şanslı çağdaşlarıyla karşılaştırır.
Sayfa 362Kitabı okudu
Bir taksi şoförü ya da kardiyolog, Avcı-toplayıcı atalarına kıyasla çok daha kısıtlı bir alanda özelleşiyor, bu sebeple yerlerini yapay zekaya bırakmaları daha kolay hale geliyor.
Sayfa 335Kitabı okudu
Yalan söylemek beyinde doğruyu söylediğimiz zaman çalışan bölgelerden farklı alanları kullanmamıza neden olur.
Sayfa 327Kitabı okudu
515 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.