Evren Avucunda

9786051980027

Evren Avucunda - Christophe Galfard
2025 91. kitabı
Okunma: 20 Temmuz 2025 18:25
Stephen Hawking’in öğrencisi Christophe Galfard'ın yazmış olduğu Evren Avucunda kitabının ön sözünde: "Bu kitapta sadece bir tane denklem göreceksiniz. O da: E=m.c2" diyerek yüreğimize su serpmiştir :) Gerçekten de fizik ve evren hakkında hiç ilgisi olmayan kişilerin dahi çok rahatlıkla anlayacağı bir eser. Bu yönüyle Carl Sagan'ın yazmış olduğu Kozmos - Evrenin ve Yaşamın Sırları kitabına çok benzemektedir. Belki de bu iki eser fizik ve evren hakkında yazılmış en yetkin ve anlaşılır eserlerin başında gelmektedir. Kuantum fiziği, kara delikler, galaksiler, zaman yolculuğu, büyük patlama ve daha fazlası oldukça anlaşılır bir dille anlatılmış. Bu kitabı anlayabilmek için hiçbir fizik formülüne gerek yok. Bu kitap, muhtemeldir ki bilime mesafeli kişilere dahi bilimi sevdirecektir :) Kitaba 8.9/10 puan veriyorum.
Gedanken nedir?
·380 syf.·
2019 1. kitabı
Christophe Galfard. İnternette uzay ve bilim ile ilgili kitaplar araştırırken Evren Avucunda kitabı karşıma çıkmıştı. Ne yazarı tanıyordum ne de kitabı daha önce duymuştum. Ki yirmi dile çevrilmiş ve Fransa’da 2015 yılında en iyi bilim kitabı seçilmiş bir kitaptan bahsediyorum. Yazarımız kim ki diye soracak olursanız Stephen Hawking’in 2000-2006 yılları arasında öğrencisi olarak teorik fizik doktorası yapmış bir insan evladı cevabını vereceğim. Ayrıca doktorasını da karadelik bilgi paradoksu üzerine yaptığını duyunca insan “vay be” demekten kendini alamıyor bence. Kitap hakkında konuşmadan önce yazarımız hakkında birkaç bilgi daha vermek istiyorum. Stephen Hawking’in öğrencisi olduğunu yukarıda belirtmiştim. Stephen Hawking gibi bir hocayla doktora yapmak... Sanırım tarif edilemeyecek kadar güzel olmalı. Galfard, doktorası bitince bilimin herkes tarafından anlaşılması için çalışmalara başlamış. Carl Sagan’ın izinde gitmiş desek yanlış bir tabir olmaz. Televizyon programları hazırlamış, konferanslar vermiş, Stephen Hawking ve Hawking’in kızıyla beraber bir roman bile yazmış. Bizim gibi insanlar için (en azından benim gibi insanlar için) bilimin daha kolay anlaşılabilirliği için elinden geleni yapmış ve yapmaya da devam ediyor. Kendi internet sitesinde “Ask Me About the Universe” adından forum tarzında bir bölüm var. Buraya tıklayıp evren hakkında sorunuzu yazıyor ve onun cevaplamasını bekliyorsunuz. Evet bizzat kendisi tarafından cevap alıyorsunuz. Halkın bilim insanı! İnternet sitesinin linki: christophegalfard.com/le-temps Galfard hakkında bu kadar bilgi elbette yeterli olmayacaktır fakat artık kitaba dair kendi fikirlerimi söylemeliyim. Hepimiz göğe bakıp yıldızlar hakkında hayal kurmuşuzdur. Büyüdükçe uzaya dair hayallerimiz de büyümüştür. Çocukken
2023 49. kitabı
Okunma: 01 Haziran 2023 12:23
“Bu kitabın iki vaadi var: 1) Sadece tek bir denklem kullanmak (E=mc²). 2) Hiçbir okuru geride bırakmamak. Üç yüz seksen sayfa ve beş milyar yıllık göz alıcı bir yolculuk.” -Alexander Masters | The Spectator Evet, gerçekten bu kitap bunu vadediyor. Ve kesinlikle bu konuda başarılı... "Evren Avucunda" Kitabın ismi içeriğini yeteri kadar yansıtıyor bence. Evren... Bilinmezliklerle dolu o engin deniz... Sizi bilmem ama beni oldum olası etkilemiştir. Evren, uzay, galaksiler (gökadalar), yıldızlar, karadelikler, süpernovalar, Kuyruklu yıldızlar, asteroidler, gezegenler, uydular ve daha niceleri... Bu kitapta tüm bu mükemmelliklerle tanışacaksınız, sadece bunlar da değil... Koskocaman evrenden başlayıp Atom-altı parçacıklara kadar inecek, kuarklar ve gluonlara kadar hemen hemen her şeyi öğrenmiş olacaksınız... Kitap: Ağırlıklı olarak kuantum fiziğini konu alıyor olsa da astronomi, fizik, kimya gibi bilim dallarına da yer verilmiş.. Aslında Kitabın anlatım dili oldukça basit ve anlaşılır ama eğer temel düzeyde bilginiz yoksa zorlanacağınızı belirtmek isterim... Bu konulara yabancıysanız öncelikle temelinizi sağlamlaştırmanızı öneririm. Ben Kuantum fiziği ile Bebar Bilim sayesinde tanışmıştım. Güzel bir başlangıç yapmak istiyorsanız kesinlikle doğru tercih olur :) Sadece Kuantum Fiziği değil, klasik fizik, kimya ve astronomi için de serileri mevcut :) Astronomi rehberi olarak Astrapera Youtube kanalını önerebilirim. Kitap olarak Astronomi Atlası en doğru seçim olacaktır. Herkesin anlayabileceği basit bir anlatım dili var. (Onu da kendi incelemesinde överim artık :D) Kitabın uzun olması, ya da benim bu kadar uzun sürede bitirmem gözünüzü korkutmasın. Asla sıkıcı bir kitap değil... Okurken bazen yerimde duramadığım, acaba bir sayfa sonra neler olacak diye hızlı hızlı
Evren AvucundaChristophe Galfard · Domingo Yayınevi · 2017809 okunma
Hayal etmeyi sevenler varsa tam sizlik.
2023 6. kitabı
Üzerinde yaşadığımız toprağın hemen altında ve üstünde nelerin yaşandığını düşünmek bazılarımıza iyi geliyor daha çok araştırmak, görmek, hayal etmek istiyoruz. Bazılarımızsa karıncalar gibi sadece yaşadığımız küçücük fiziksel çevrede ormanda ya da bir yuvada dar bir açıyla sadece yaşamın ordan ibaret olduğunu sanıyoruz. Bu kitap bu görüş açımızı genişletip aslında gerçekle yüzleştiriyor. Romanlaştırarak bunu yapabilmesi gerçekten zevk veriyor okurken. Çok fazla bilimsel bilgiden hoşlanmayanların da akıcı olarak okuyup, çok bilgileneceği bir kitap. Uzaya çıkmak için illa astronot olmaya gerek yok. Okurken de uzay boşluğunda seyahat edebilmek gayet bu kitapla mümkün deneyinn...
1000k
Evren AvucundaChristophe Galfard · Domingo Yayınevi · 2017809 okunma
Ne yazsam eksik kalır türden ..
2022 1. kitabı
Okunma: 27 Ocak 2022 11:42
Fiziğe , evrene , astronomiye ilgim ilk Yıldızlararası filmiyle başlamıştı , büyülenmiştim adeta , filmi anlamadığım halde büyülenmiştim, fiimi ilkinde anlamamıştım evet. Solucan deliği , kara delikler , izafiyet teorisi , kuantum mekaniği , zaman kayması, ışık hızı , görelilik kuramları , sicim teorisi , uzay -zaman vb . Birçok şeyi bilmiyordum , mal gibi bakıyordum filme , zaman gerçekten göreceli mi ? Einstein ‘ in dediği gibi “elinizi bir dakikalığına sıcak bir fırının içine sokun, sanki bir saatmiş gibi gelir. güzel bir kızla bir saat kadar zaman geçirin, bir dakikaymış gibi gelir. Vuuu :). Gerçekten böyle miydi ? Bildiğimiz 4 boyutlu uzayın ötesinde ne var peki ? Beşinci boyut nasıl bir şey , zamanda yolculuk mümkün mü , peki ya onlar , evrende adeta gizlenmiş, ışığı bile bırak yansıtmayı ,yuttukları için görünmeyen , pusuda bekleyen canavarlar Karadelikler.(en ilgimi çeken ) Bi tarafta farklı evrenlere koridor gibi açılan Solucan delikleri . Sicimler, hele hele Zalım Kuantum Fiziği … ne çok bilmediğimiz şey varmış . “ Coğrafya kaderdir “ demiş İbn Haldun reis. E tabi Türkiye de fizik dersinde ancak suyun kaldırma kuvvetini öğrenirsin sende . Velhasıl bu kadar bilgisizlikle filmi anlamamıştım, ama allahtan bu ve bunun benzeri , sade , akıcı , anlaşılır bir dille az önce saydıklarımı , Türkiye’de fizik, astronomi hakkında çok bir şey bilmeyenlere mala anlatır gibi anlatan eserler var. Kitap olağanüstü bir şeydi . Bitmemesi için yavaş yavaş okudum, sanırım bi daha okuyacam. Evren , fizik hakkında temeliniz yoksa , bu konulara merakınız da varsa , bu kitap on numara . Meraklı zihinler, bilinmeyene aşık olanlar için tam bir başucu kitabı…
Evren Avucunda
2026 15. kitabı
Okunma: 06 Şubat 2026 15:44
Sizi bulunduğunuz yerden alıp evrenin en ücra köşelerini gezdiren, evren hakkında en ufak bir bilginiz olmasa bile yaşınız kaç olursa olsun açıklayıcı bir dille size bunu anlatan enfes bir kitap. Christophe Galfard kitabı. Hiçbir şey bilmeseniz de içinde yaşadığımız evreni bir denklem olarak ele alıyor, hikayeleştirerek bize bu denklemi çözdürüyor. Daha önce karşılaşmadığınız bilgilerle donanıyorsunuz, sorgulama kapınız açılıyor. Kesinlikle tavsiye ederim. Keyifli okumalar.
Evren AvucundaChristophe Galfard · Domingo Yayınevi · 2017809 okunma
evren ve kozmoloji hakkında daha benzersiz bir genel bakış yok
2021 9. kitabı
Okunma: 08 Mart 2021 14:24
"Hayal gücü," dedi Einstein, "bilgiden daha önemlidir ..." Ve bu sayede duyularımızın bize izin verdiğinin ötesine geçebiliriz. Yazar, Cambridge Üniversitesi'nde teorik fizik alanında yüksek lisans öğrencisi olarak Stephen Hawking'in gözetiminde kara delikler üzerinde çalışmış. Mezuniyetinden bu yana, karmaşık fiziği ve kozmolojiyi ileri matematik geçmişi olmayan popüler izleyiciler için(evet ben) popüler hale getirmek adına çaba gösteriyor ve bunu okurken de iliklerinize kadar hissediyorsunuz. Kuantum fiziği, kara delikler, sicim teorisi, büyük patlama, karanlık madde, karanlık enerji, paralel evrenler: Dünyamızın bu temel kavramlarıyla ilgilensek bile, onların dili matematiğin dilidir. Bu da demek oluyor ki, Einstein'ın Genel Görelilik Teorisi'ni nihayet kavrayabilmek gibi en iyi niyetime rağmen,  kötü bir denklem veya anlaşılmaz bir grafik ile karşılaşınca hemen arkama bakmadan kaçma isteği ile doluyorum. Ben bir bilim adamı veya bu alanda çalışan bir mühendis değilim, sadece içinde yaşadığım evreni en küçükten, en büyüğe kadar öğrenmek isteyen sıradan bir insanım. Bu kitabın iyi yönlerinden biri de günlük benzetmeler ve metaforlar kullanarak doğrudan okuyucuya hitap etmesi ve denklemlerin işkencesine maruz bırakmadan evreni parmaklarınızın ucuna getirmesi. Evreni teknik düzeyde değil, fikir düzeyinde anlatıyor olmasıdır diyebilirim. Galfard, galaksimizin Dünya'dan 10 milyar ışıkyılı uzaktaki daha büyük galaksi evrenindeki yerini ve geleceğini ustaca anlatıyor. Çok ustaca ve basit anlatımla güneşimizin ölümüne ve dünyamızın sonuna tanık olmanızı sağlıyor. Evrenin zamanla genişlemesi ve Dünya'nın göreceli konumu ve üç temel kozmolojik ilkeyle ilgili de bir tartışma yaratıyor: "Ne olursa olsun doğanın kanunları her yerde aynıdır. Herhangi bir yerde herhangi bir
Bilimsel Bir Hikaye Kitabı
2022 11. kitabı
Evren ile ilgilisiniz fakat tüm o fizik terimleri uzay, yer-zaman kavramlarının, kara deliklerin, büyük patlamaların terimleri fizikte zor geliyorsa kesinlikle bu kitabı tercih etmelisiniz. Tüm bu saydıklarımı ve daha pek çok terimi tek bir hikaye gibi görerek minimalist ve anlaşılır bir şekilde anlatmış yazar. Evrene dair genel bir bilgi kitabı. Çok sade bir kitap değil ama gayet anlaşılır ve akıcı.
İnsan ve Toplum
2022 1. kitabı
Okunma: 22 Ocak 2022 12:59
Bilimsel bir konuyu bu kadar akıcı anlatmak, bu kadar günlük örneklerle benzetme yapabilmek, basite indirgemek bu konuda ne kadar bilgili olunduğunun göstergesi bence. Bilimsel, çok derin bilgi sahibi olmadığım konuları günlük bir örnek üzerinden kusursuz anlatıldığında bana hayran kalıyorum. Dünya, güneş, yıldızlar, gezegenler, evren… Bu konulara çok ilgili iseniz zaten bu kitabı okumuşsunuzdur diye düşünüyorum. Benim karşıma tesadüfen çıktı :) o yüzden tam anlamıyla adapte olamadım ben ama ilgisi olana baya iyi.
·380 syf.·
2025 99. kitabı
Evreni en küçükten en büyüğe, geçmişten geleceğe, gerçekten sanala, tüm olasılıklarıyla gözünüzde canlandırmanızı sağlayan muzip düşünce deneyleri ile dolaşmaya evet diyorsanız bu kitabı okumalısınız. Fizik hiçbir formül kullanmadan ancak bu kadar güzel anlatılabilirdi. Yazarımız Stephen Hawking'in öğrencisi ve yazımından anlaşıldığı üzere en az onun kadar ilginç bir karakter. Her ne kadar insan zekasının ve hayal gücünün sınırlarını zorlayan konularda yelken açmak zorunda kalsam da bu kitabı okumaktan gerçekten çok keyif aldım. Bir halam olsaydı kesin ona telefon etme isteği duyardım :)

Christophe GalfardYazar · 3 kitap
Christophe Galfard 1976 yılında doğdu. École Centrale’de okuduktan sonra öğrenim hayatına Cambridge’de devam etti. Ünlü astrofizikçi Stephen Hawking danışmanlığında teorik fizik dalında doktorasını bitiren nadir kişilerdendir. Kara delik ve evrenin kökeni alanlarında uzman olan Christophe Galfard, Lucy ve Stephen Hawking ile “Georges ve Evrenin Sırları” adında 35 dile çevrilen bir kitap yazdı.