2020 112. kitabı
Okunma: 25 Ağustos 2020 19:07
Nasıl bir kitapsın sen böyle!.. İlginç ve çekici bir kitap olduğunu tahmin etmiştim ama bu derece şiddetle sevebileceğimi düşünmemiştim.  Spoiler vermeden kitaptan söz etmem zor olacak ama sayfa sayfa idrak etmeniz; böyle leziz bir kitabın hazzını eksiltmeden, okurken tatmanız için çok detaya girmeden değinmek istiyorum. Yine de siz, spoiler sinyali gördüğünüz vakit okumayı bırakın lütfen.  İlk olarak 'yayıncının önsözü' olan kısmı dikkatli okumanızı önereceğim. Bozkırkurdu'nu ve nasıl karşılaştıklarını ve kitabın yazılış amacını anlatıyor. (Tabii sonradan ters köşe oluyorsunuz, o ayrı.) Sonra da Bozkırkurdu'nun kendi  devreye giriyor.   Başlarda yazarın karmaşık ve derin cümlelerle beyninizi yakmayı amaçladığını düşünebilirsiniz. Hatta bunu da neredeyse başarıyor ama siz bu noktada pes etmeyin. Aynı cümleyi tekrar tekrar okusanız da,  okurken sık sık 'nasıl?' diye düşünseniz de bırakmadan devam edin. Zaten konuyu kavramanız fazla uzun sürmez. İşte o zaman kitabın içine siz de girersiniz ve unutamayacağınız bir eser okumuş olursunuz.  Aslında her birimiz birer Bozkırkurdu'yuz...  Asi, muhafazakar, korkak, cesur, çocuk, ihtiyar, yorgun, atılgan, politikacı, dürüst, sanatçı, zavallı, güçlü, hayvan, yaratık ve de insanız. Bazen kadınız, bazen erkek... Fakat bunu keşfetmek, öyle kolay değil.  Hani bazen bir olay karşında kesin ve yansıttığımız tavrımızın yanı sıra içte, gerilerde tam tersi bir düşünce solucan gibi kıvranır durur. Kendi kendimizle kaldığımız vakit o diğer 'ben' göz kırpar bize. Bedenimize onlarca ruhu sığdırıp kimselere sezdirmeden, kendi tiyatromuzda sahne değiştirir dururuz. Yazarın da dediği gibi; "Beden olarak her insan tektir, ruh olarak asla."  İçimizde gizli diğer 'ben'leri çoğu zaman biz dahi bilmezken, başkalarının bunu görmesi çok zor. Bizim de başkalarındaki gizli 'ben' leri... İnce, çok ince bir çizgi üzerinde yürür gibidir hayat. İsteğim odur ki; kim olursak olalım, hangi kimliği taşırsak taşıyalım vicdanımız hep bizimle olsun ve biz de hep vicdanlı insanlara denk gelelim.  Anlamak ve anlaşılmak dileğiyle... Sevgiyle ve kitapla kalın.
BozkırkurduHermann Hesse · Yapı Kredi Yayınları · 20229,6bin okunma
Yazarın daha önce okuduğum iki kitabından sonra baya isteksizdim şimdi bu incelemeden sonra bozkırkurdu'nu okumasam olmaz :))
Ülkü Acar Ciner
😂 😂 Tabii ki olmaz. Başkası olsa 'sen bilirsin' derim ama sen okumalısın. 😉 DemianDemian gibi değil emin ol. 😁 Yine de beklentini yüksek tutma bay tutunamayan. 😉