Eyüp
2020 96. kitabı
Okunma: 25 Ağustos 2020 00:09
Joseph Roth, Türkçeye Eyüp adıyla tercüme edilen kitabıyla Rusya'da başlayan Amerika'da devam eden bir aileyi okuyucuya anlatıyor. Dönem içinde yaşananlar, aile içi tartışmalar, farklılıklara da değiniyor. Kitabın ismi de öylesine seçilmemiş. Roth, Mendel Singer karakterini din adamı olarak okuyucunun karşısına çıkartarak, bir benzerlik kurgusunu, Tevrat'ta geçen Eyüp kıssasıyla oluşturmaya çalışmış. 1.Dünya Savaşı öncesinde bir aile içinde yaşananları, belirli bir zamanın içinden çıkarıp ebediyete ulaştırmaya çalışmış. Kendi halinde sıradan bir Yahudi olan Mendel Singer, köyünde çocuklara Tevrat öğreterek geçimini sağlar. Karısı ve çocukları da konuya dahil olur ve gün gelir vatanından ayrılmak zorunda kalır. Singer, ailesinin bir kısmıyla Amerika'ya göç etse de Rusya'ya, topraklarına, komşularına ve çocuklarına özlemi hiç bitmez. Amerika farklıdır onun için. Rusya'da yavaş ve düzen içinde yaşamaya alışsa da, Amerika'daki hızlı tempoya ayak uydurmakta zorluk çeker. Burayı kendine ait hissetmez. Geçmişe, vatanına özlem duyar. Bu özlem geri bıraktıkları için mi yoksa Yeni Dünya'ya alışamadığı için mi? Onu da okudukça görüyoruz. Cümleler uzun, anlatım akıcı. Roth, okuyucuyu ayakta tutmak için cümleleri peşisıra sıralar. Klasik edebiyat okurlarının hoşuna gideceğini düşünüyorum. Kitap dönemin anlatım şekliyle yazılmış. Farklı karakterlerin daldan dala atladığı bir durum söz konusu değil. Not: Okuduğum kitap, Alfa Yayınları, 1. Basım Mart 2019 tarihli olup tercüme eden Firuzan Gürbüz'dür. Teşekkürler. Sadece şunu belirtmek istedim: Yayınevi keşke arka kapak tanıtım yazısında belirttiği Zuhnov'un Rusya'da olduğunu kitabın 5.sayfasında da dipnot olarak belirtseydi. Ayrıca 'Şabat'ın da ne olduğunu yine dipnot olarak verebilirdi. Kitap boyunca gözüme çarpan 5 yerde dizgiden kaynaklı kelime hatası var (yukan > yukarı olacak gibi). Bu kitabı 25 Ağustos 2020 tarihinde okudum, 26 Ağustos 2020 tarihinde de bu kısa yazıyı 1000Kitap sitesine ekledim. Tavsiye ederim.
EyüpJoseph Roth · Alfa Yayınları · 2019229 okunma