Körlük
2020 92. kitabı
Okunma: 22 Ağustos 2020 23:43
Çok uzun bir aradan sonra güzel bir kitap tavsiyesinde bulunmak istiyorum. Gerçi uzmanlar dünya genelinde boy gösteren bu salgın günlerinde "hastalık, salgın" gibi konulu kitaplardan ve filmlerden uzak durmamızın ruh sağlığımız için daha iyi olacağını söylese de tavsiyemi geri çekemeyeceğim. Kitaba yüzeysel bakacak olursak adına "beyaz körlük" denilen bir hastalık herkesi hızla etkisi altına alır ve olağanüstü durum karşısında yetkililerin sözde aldıkları tedbirler işleri çığırından çıkarır. Aslında sadece bunun üzerine bile okumaya değer bir eser. Elbette kitabı okurken "Bu insanlar neden kör oldu?", "Salgın neden başka bir şey değil de körlük?", "Herkes körken kadın karakterimiz neden kör olmadı?"gibi bir sürü soru sordum kendime. Bundan sonra ifade edeceğim şeyler benim kendi derinliklerimde kitap hakkındaki çıkarımlarımdır. 1. Buradaki körlük elbette bir imge, 2. Fiziki değil toplumsal bir körleşme söz konusudur -ki sosyal hayatımıza baktığımızda birçok olay karşısında kör olduğumuz muhakkak- 3. İnsan her duruma alışır ve iyi ya da kötü kendi doğasının meyvasını ver, 4. Bizi yönetenlerin -hükümet ve muhalefet-, koruyanların -askerler- bunu kayıtsız şartsız yapmadıkları, onların da insan olduğu ve zamanı gelirse bizi "gözden çıkarmaları" mümkün, Bu listeyi daha da uzatabilirim ama ince noktalara değinip kitabı henüz okumamış kişilerin meraklarını köreltmek istemem. Şunu belirtmeden cümlelerime son vermek de yanlış olur zannımca. Evet, kitabı okurken olumsuz olarak çok etkilendim. İçinde bulunduğumuz süreçle fazlaca bağlantı kurdum. Ve çoğu yerde "Tamam, biraz ara versem iyi olacak." dedim. Yine de iyi ki okumuşum. Okuyacak arkadaşlara şimdiden iyi okumalar diliyorum. Hep kitaplarla kalın.
KörlükJosé Saramago · Kırmızı Kedi Yayınları · 2022131,8bin okunma