2020 49. kitabı
Okunma: 25 Eylül 2020 12:10
Kitabın uzunluğu gözümü korkutsa da, okurken hiç sıkılmadım. Aksine hep devamını merak ettiğim, bir bölüm daha okuyayım dediğim bir eser oldu. Gerçekten otobiyografik nitelik taşıyor, Martin Eden'ı okuyarak Jack Londan'ı tanıdığımı düşünüyorum. Elbette öncesinde London hakkında yaptığım araştırmalar sayesinde, aslında Londan'ın kendinden daha iyi bir karakter yaratmak istediğini, ama bunu yaparken kendinden yola çıktığını anladım. En azından benim düşüncem böyle oldu. Martin'in karakter gelişiminin baştan sonuna kadar çok iyi olduğunu ve esere çok iyi yansıtıldığını düşünüyorum. Londan'ın bu eseri sayesinde yalnızca kendi gençliğinden izler taşıyan bir gencin hikayesini okumuyor; felsefe, edebiyat, dönemin Amerika'sı ve siyasi durumlar hakkında da çok şey öğreniyorsunuz. Toplumun farklı kesimlerini ele alıyor ve bu kesimler arasında birbirlerine yöneltilen eleştirilere, bu kesimlerin kendi içinde yozlaşmasına ve bu yozlaşmanın büyüyerek topluma yayılmasına çok iyi değiniliyor. Herkesin okuması gereken bir eser, özellikle sayfa aralarında belirtilen notlar, pek çok genel kültür bilgisi katıyor insana.
Martin EdenJack London · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2025134,8bin okunma