Kirpinin Zerafeti
2020 102. kitabı
Okunma: 27 Eylül 2020 16:14
Kirpinin Zerafeti, adının hakkını veren oldukça zarif ve naif bir roman. Fas doğumlu Fransız felsefeci Murıel Barbery tarafından kaleme alınan Kirpinin Zerafeti okurken hem duygulandıran, hem düşündüren, bazen gülümseten, bazen içlendiren. farklılıklarımızın bizleri birbirimizden ayırmak yerine birbirimize yaklaştırabileceğini gösteren, hayatın anlamı üzerine düşündüren, çokca sorgulatan, zaman zaman karamsarlığa sürüklese de sonunda umutları yeşerten çok güzel bir roman. Tabii yazar felsefeci olunca ucundan kıyısından felsefeye de dokunan bir kitap aynı zamanda. Kitap 2006 yılında yayınlandığında hemen çok satanlar listesindeki yerini almış ve 2009 ylında da filme uyarlanmış bir roman aynı zamanda. Yaşamaya Değer adı ile bizim ülkemizde de 2010 yılında gösterime girmiş. Ben kitabı okuduktan sonra filmi de izledim. Tavsiyem kitabı okumadan asla filmi izlemeyin, hatta kitabı okuduktan sonra kitabın büyüsünü bozmamak için filmi hiç ama hiç izlemeyin derim ben. Kitaba gelecek olursak. Hikayemiz Paris'te zengin ailerin yaşadığı bir apartmanda geçer. Ana karakterlerden biri olan Renée elli dört yaşında, uzun yıllardır apartmanın kapıcılığını yapan, kendisini gizlemeyi, insanlarla sınırlı ilşkiler kurmayı tercih eden, gerçekte kedisine Lev adını verecek kadar edebiyatı,sinemayı, resimi, müziği, okumayı seven entellektüel bir kişilik. Bir diğer ana karakter ise apartmanda yaşayan ailelerden biri olan Josse'lerin küçük kızı Paloma. 12. yaş gününde intihar etmeye planlayan Paloma, oldukça zeki, felsefe ile ilgilenen,, hayatı sorgulayan, içe dönük, yetenekli bir çocuk. Renée ve Paloma'yı bir araya getiren, onların birbirlerini fark etmelerini ve aralarındaki yaş farkına rağmen birbirlerinin ruhlarına dokunmalarını sağlayan ise apartmana yeni taşınan oldukça kibar bir Japon beyefendisi olan Bay Kakuro Ozu oluyor. Bay Kakuro aynı zamanda Renée'nin hayatında yeni bir başlangıca adım atmasına da vesile olan kişi. Kitabın sonu ise okuyacaklar için saklı kalsın. "İnsanlar yıldızların peşinden koştuklarını sanırlar ama sonları bir kavanozun içindeki kırmızı balığa benzer." Bu güzel kitapla bir an önce yollarınızın kesişmesi ve keyifle okumanız dileğiyle.
Kirpinin ZarafetiMuriel Barbery · Kırmızı Kedi Yayınları · 20259,8bin okunma