Bazen iyi özellikleriniz sizi, kötü özelliklerinizden daha çok üzer.
2020 45. kitabı
Okunma: 03 Ekim 2020 14:04
Sen tüm iyi niyetine rağmen, her şeyi göze alıp insanlar için, insanlık için, dünyayı nasıl daha güzelleştirebilirim diye çabalamana rağmen, cehalet seni durdurur. Onlara anlatmaya kalkarsın, çoğu anlamaz. At gözlüklerini çıkartıp “ne diyor bu adam?” diye sormazlar. Senin de canın sıkılır. İyi özelliklerinin kötü özelliklerinden daha çok canını sıktığını düşünürsün ve kavrarsın bu durumu. Onların akıllarında sadece bir yol vardır. Başka bir yol bilmezler. Nedense güvenmezler de size ayrıca. Çünkü artık bir kere cahiliyet sonrasında güvenecek birilerini bulamayacaklarını sanırlar. Daha önce gelenlerde hep onlara yardım etmek için gelmişler ama belki de kandırmışlardır. Bilemezsin. Sonuç olarak da cehaletleri güvensizlikleriyle birleştiğinde artık kimseyi dinlemezler, kimse ile konuşmazlar. Aman bana dokunma der gibi kaçarlar insanlardan. Aslında bir baksalar etraflarına o kadar insan var ki onlara yardım etmek isteyen. Yeter ki açgözlü, tembel ve yalancı olmayın. Çalışma için gayret edin. Sizi illa düşünen birileri vardır. ... Kimileri var elindekileri dağıtıp insanların daha rahat yaşamaları için o cahil insanlara rağmen çırpınıp dururlar. Kimileri de doymak bilmeyen, açgözlülük ve kibir içerisindeki bir kalp ve akıl ile para üstüne para, mal üstüne mal kazanmak için, doymak bilmeyen nefsini doyurmak için didinir dururlar. İşte öyle bir an gelir ki ne mal kurtarır seni ne de paran. Herşeyi feda edebilecek durumda kalırsın. Yeterki en değerli malım, canım bende kalsın diye. Ama artık çok geçtir. Sona yaklaşmadan bazı şeylerin farkına varmak lazım. Bu dünya da doymak bilmeyen nefsin, hırsın sizi ölüme götürebileceğini bilmek lazım.
İlişkiler
Efendi ile UşağıLev Tolstoy · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201610,7bin okunma