·78 syf.··Beğendi
···Okunma: 07 Ekim 2020 06:56 Canistan, Yusuf Atılgan'ın tamamlayamadan hayatını kaybettiği son romanı. Mekan yazarın diğer romanlarında kentlerken bu kez köyler. Manisa'nın civar köylerinde ikinci meşrutiyet ile milli mücadele yıllarında geçen bir köy romanı.
Tokuç Ali ve Selim çocukluktan arkadaştırlar, Manisa'nın Hacırahmanlı köyünde yaşarlar. Ali, ağanın oğlu Selim ise yanaşmadır. Her ne kadar Ali Selim'i kardeşi gibi görse de Selim hiçbir zaman bir yanaşma olduğunu unutmaz. Bir gün Ali'nin söylediği bir şeye fena gücenen Selim köyü, anasını terk eder gider ve izini kaybettirir. Sonrasında hayata tutunma çabaları. Tüm bunlar olurken aklında tek bir şey vardır o da bir gün Ali'den intikam almak.
Kitabın üzerinde çalışırken 1989 yılında hayatını kaybeden yazar aslında romanı dört bölüm olarak planlamış ancak üç bölümünü tamamlayabilmiş. Önce "İşkence" adını koyduğu ve "Duruşma", "Yargıç", "Tanık", "Sanık" bölümlerinden oluşmasını tasarladığı romanın "Sanık" bölümünü yazamadan hayatını kaybeden yazarın bu son romanına "yarım kalmış bir roman" demek yanlış olmaz. Ancak hemen söylemek gerekir ki bu haliyle de oldukça güzel, okuması keyifli bir kitap.
İlk bölüm olan "Duruşma" da Selim'in yıllar sonra Ali'yi bulup intikam için geri dönüşünü, ikinci bölüm " Yargıç" ise bilinç akışı yöntemi ile Selim'in köyden ayrıldıktan sonra başına gelenleri, yeni bir hayat kurma çabalarını anlatıyor. Kitapta okuduğumuz son bölüm yazarın ise planladığı üçüncü bölüm olan "Tanık" bölümünde ise olaylara tanıklık eden Selim'in arkadaşı Kadir'in ağzından Selim ve Ali'nin karşılaşmalarından sonra yaşananlar anlatılmaya devam ediyor. Okuyamadığımız "Sanık" bölümü ise biz okuyucuların hayal gücüne kalıyor.
Arka planda İttihat ve Terakki, bu dönemde yaşanan buyük savaşlar, Osmanlı'nın adım adım sona yaklaşışı, Milli Mücadele, yeni kurulan genç Türkiye Cumhuriyeti ve işgal yıllarına yer veren yazar bu büyük tarihi olayların gerçekleşmesi esnasında halkın günlük yaşamına tanık ediyor okuru.
Selim'in hikayesi her ne kadar bir intikam hikayesi gibi görünse de aslında bir tür yabancılaşma, topluma dahil olamama ve varoluş sorunu.
Akıcı dili ve sade anlatımı ile bir nefeste okunacak bir kitap Canistan. Keyifli okumalar.