Socrates'in öğrencisi olan Plato hocasının değerli düşüncelerini kaleme alır. Bu eser öylece okunup geçilecek bir eser değildir. Geçmişin izlerinden bizlerin geleceğine ışık tutar lakin kim okur ve kim ne anlar orası tartışılır. Socrates ve arkadaşları samimi bir ortamda sorular sorarak sorgularlar. Amaç sadece bir cevap aramak değildir. Asıl amaç sorgulayabilmektir. Yolunda gitmeyen düzenin farkına varıp çözüm üretmektir. Socrates'in değeri maalesef ki bilinemedi çünkü onu tehdit olarak düşünerek gençleri ve halkı yozlaştırmasıyla suçluyorlardı. Halbu ki ne kadar da ileri görüşlü biriymiş yaşadığı çağa rağmen. Çoğu düşünür onun en zeki insan olduğunu söyler ama Socrates bunu kabul etmez. Kime göre zekiydi? Zeki olmak ne demekti? İşte sorularla başlayan bir serüvendeysen doğru bir yoldasın demektir. Devlet kitabı geçmişe ve geleceğe örnek bir eserdir. Her bireyin okuması aynı zamanda bilmesi gereken temel değerler vardır. Halkı yöneten devlettir.Peki ya devlet yani seni yönetenler kimlerdir? Her bir birey kendi görevini doğru şekilde yapsa bir sorun olmaz orada. Filozoflar aşağılanmış ve deli sanılmıştır. Ne büyük bir yanılgı. Şimdi felse yapma terimi o kadar yanlış yerlerde kullanılıyor ki ne sorgulamak var ne de bir eylem var. Socrates sadece ideal bir devlet düzenini söylemiyor bize. Aynı zamanda eğitim nasıl olması, birey olarak kendimizi nasıl yetiştirmemiz gerektiğine de vurgu yapıyor. En kapsamlı soruların bile cevapları Socrates'e göre mevcut. İnsan olmak ne demek? gibi derin soruları okuyucuya sorgulatmakta. Hiçbir cevabın mutlak doğruluğu olmadığı gibi Socrates'in doğruluğu gerçeğe yakındır.