Bütün Alıntılar
Güney Amerika’nın tropikal ormanlarında yaşayan tukanların renkli ve büyük gagalarının sırrı çözüldü. Sao Paulo’daki Estadual Paulista Üniversitesinde görev yapan Doktor Denis Andrea, 38 tukan türü arasında en büyük gagaya sahip 6 toco tukanının ısılarını ölçerek, hayvanların gagalarının doğal bir klima gibi çalıştığı sonucuna vardı. Isı, kuşun gagası vasıtasıyla kana aktarılıyor ve daha sonra havaya yayılıyor. Tukanın vücudunun görünen bölümünün yüzde 30 ile 50’sini oluşturan gagası, kan akışını arttırdığında fazla ısıdan da kurtulmuş oluyor. Tukanların gagaları, fillerin serinlemek için kullandığı kulaklarıyla kıyaslanabilecek kadar büyük. 12 196,900,000 Tüm dünyayı kapsayan Microsoft Flight Simulator, oyununda oynanabilir alanın kilometrekare cinsinden genişliği 19 Mega liman Robotların çalıştığı, gücünü rüzgâr değirmenlerinden alan Hollanda limanı, dünyanın gelmiş geçmiş en verimli kargo merkezi olabilir. vrupa’nın en büyük limanı olan Rotterdam’da (Hollanda) kıtanın ithalat ve ihracatının büyük kısmı gerçekleşiyor. Her yıl limandan 34.000 gemi ve 12 milyon nakliye konteynırı (her biri 27 buzdolabı, 175 bisiklet ya da 2.500 kot pantolon alacak büyüklükte) geçiyor. Ancak bu rakam, 2035’te 32 milyon konteynıra çıkacak olan deniz trafiğinin yanında solda sıfır kalıyor. Karada genişleyecek yeri bulunmayan liman için Rotterdam liman yönetimi, 20 metre derinlikte 10 kilometrekarelik bir okyanus alanının karaya dönüştürülmesi için 4 milyar dolarlık bir bir projeye onay verdi. Büyük olasılıkla dünyanın en gelişmiş limanı olacak limanın adı Maasvlakte 2. Yeni tesiste dizel yerine 13 tonluk bataryalara sahip otomatik konteynır taşıma araçları kullanılacak ve rıhtım, daha henüz inşa edilmemiş süper tankerlerin bile yanaşabileceği kadar derin olacak. Tarak gemileri, ilk terminalini önümüzdeki yıl açacak liman için okyanus dibinden şu ana kadar 200 milyon metreküp kum çekti. Yeni liman 2035’te tamamlandığında burada her ay, dünyanın etrafını yarı yarıya dönmeye yetecek kadar konteynır boşaltılacak. 24 288.300 KM Büyük bir yük gemisinin yılda kat ettiği yaklaşık yol. 25 250 MİLYON YIL Fosillerin yakıta dönüşmesi için gereken süre 26 “Hareket para getirmiyorsa bilgi topla” —Ursula K. LeGuin, romancı 40 İNSANLARIN, HAYATLARI BOYUNCA BULAŞICI VIRÜSLER VEYA ISTILACI PARAZITLERIN SALDIRISINA MARUZ KALDIĞINI DÜŞÜNÜRSEK, YAŞAM SÜRELERIMIZDE VÜCUTLARIMIZIN BUNLARLA SAVAŞMAK IÇIN ADAPTASYONLAR GEÇIRDIĞI ORTADA. 86 500 WATT Profesyonel bir bisikletçinin yarış sırasında üretebildiği güç. Bu da standart bir mutfak robotunu çalıştırmaya yeterli. 90 1 MİLYAR Tahminlere göre yılda satılan Bluetooth’lu aygıt sayısı 91 İnsanlar ne zaman garajda bir şeyler icat etmeye başladı? Garajı icat eder etmez. Modern garaj ilk defa 1920’lerde ortaya çıktı ve anında mucitler (en çok da otomobil parçası icat edenler) tarafından işgal edildi. Walt ve Roy Disney çizgi film yapmaya 1923’te Hollywood’daki bir garajda baş- lamışlardı. Sekiz yıl sonra Gerhard Fisher adlı bir mühendis, Metallascope metal detektörlerini Palo Alto, Kaliforniya’da bir garajda üretti. 1938’de ise William Hewlett ile David Packard Palo Alto’da kendi garajlarını kiraladılar. Hewlett-Packard garajı girişimcilik tarihinin en önemli garajına dönüşecekti. 1989’da burası “Silikon Vadisi’nin doğum noktası” ve tarihi bir yer olarak kabul edildi. Yine de “garaj mucidi” tanımı 60’lara, 70’lere kadar yaygınlaşmadı. Smithsonian’daki Lemelson İcat ve Yenilik Araştırmaları Merkezi’nde tarihçi olan Eric Hintz, “Evlere bitişik garaj aslında savaş sonrasında ortaya çıkan bir şey” diyor. Hintz bu yapının ek iş olarak mucitlik yapan mühendislere, gelişen banliyölerde geniş ve yapılandırılabilir mekânlar sundu- ğunu, mühendislerin buralara çalışma tezgâhlarını ve hızarlarını kurabildiğini söylüyor. Garaj mucitleri garajların ortaya çıkışından eskiye gidiyor. 1920’lerden önce bir yarı zamanlı mucit, düşlerini evin atının ve at arabasının durduğu ahırda gerçekleştirebilirdi. Mesela telefonun mucidi Alexander Graham Bell laboratuvarını 1885’te, babasının Washington’daki evinin arkasındaki ahırda kurmuştu. Bugünlerde ise garajın simgesel önemi, işlevinden daha büyük. Jeff Bezos 1990’ların başında Amazon’u kurarken sıradan bir ofis değil de Seattle banliyöle- rinde bir ev tuttu. Çünkü şirketi garajda kur- duğunu söylemek istiyordu. Hintz, “Hayali bir şey olsa bile işe yarıyor” diyor. “Bir tür kısaltma sanki. İşte garaj burada demek çok romantik. Bütün şirket kültürünü bunun üzerine inşa etmek mümkün.” 92 Liger ve Tigon Nedir? Aslan ve kaplanın çiftleşmesinden doğan melez türler. 93 Midemizde kelebekler varmış gibi hissetmemize sebep olan şey nedir? Kan dolaşımı 93 Filler neden zıplayamaz? Dizlerini bükemedikleri için 94 Nanenin tadı nasıl oluyor da serin hissettiriyor? Mentol sinirleri kandırıyor, soğuk olduğu konusunda bir uyarıya sebep oluyor. 94 Uzayda ağlayabilir miyiz? Evet fakat gözyaşları damlamaz. Duygusal açıdan aşırı uçlarda olduğumuzda vücudumuzun sinir sistemi bir takım refleksler gösteriyor. Ağlamak da bunlardan biri. Gözyaşlarımız, üst göz kapağının altındaki gözyaşı bezleri tarafından salgılanıyor. Bu bezler her gün birkaç damla sıvı üretiyorlar. Gözlerimizi her kırptığımızda burada biriken sıvı gözümüzün üst kısmına yayılıyor. Gözyaşı salgısının amacı gözü rahatlatarak kurumasını önlemek ve göze kaçan yabancı cisimlerin kolayca atılmasını sağlamak. Gözyaşı yapısında tuz, yağ, su ve ağlama sebebine göre deği- şen bir salgı karışımı bulunuyor. Yani ağlamak aslında bir rahat- lama aracı. Tüm bunların uzayda, düşük yerçekimi ortamında olmaması için hiçbir sebep yok. Uzayda da ağlayabiliriz. Ancak gözyaşlarının damlalar halinde düşmesi, sadece dünyadaki yerçekimine özgü bir durum. Uzayda ağladığımızda gözümüzde tek bir damla oluşuyor ve ağladıkça bu damla büyüyor. 94 Kağıt kesiği gibi ufak bir yara neden çok fazla acı verebiliyor? İncecik bir kağıt parçası, cildimizi çok fazla acı verecek şekilde delip geçemeyecek kadar yumuşak ve esnek görünür. Ancak yine de kağıt kesiğini ve beraberinde gelen acıyı sıkça yaşarız. Aslında kağıdın yapısı sandığımız gibi değil. Tıpkı çok sıkıştırılmış bir sandviç gibi, birçok katmanın bastırılıp sabitlenmesi ile oluşur. Yani aslında incecik bir kağıt parçası bile tenimizde kesik açabilecek kadar serttir. Ayrıca kağıt tenimizi şaşırtıcı derecede ince bir şekilde kesse de bu kesiğe gelişmiş bir mikroskopla bakacak olsaydık, tıpkı bir testereyle yapılmış gibi girintili çıkıntılı bir yara olduğunu görürdük. Kağıt kesikleri, birçok acı reseptörünü tetiklediği için ufacık bile olsalar çok acı verirler. Bu reseptörler beyne ve omuriliğe sinyaller iletirler. Ancak bu kesik derin olmadığı için fazla kanama oluşmaz. Kanamanın olmaması, açıkta kalan sinir uçlarının çevresel faktörlere daha fazla maruz kalmasına yol açar ve acı büyür. UZUN YANIT KISA YANIT Tetiklediği acı reseptör- lerinin sayısı nedeniyle. 96 İyi bir kahvaltı gün içindeki performansımızı arttırıyor mu? Cevabı bilinmiyor. Bu, tüm dünyada araştırılmaya devam edilen önemli bir konu. Çünkü elde edilen cevaplar, çocukların okul performansından, atletlerin yarışlardaki başarılarına kadar her şeyi etkileyebilir. Kahvaltının birkaç önemli alanda performansı çok etkilediği düşünülüyor. Örneğin öğrenme, konsantrasyon gibi bilişsel becerilerimiz, kilo kontrolü veya kolesterol seviyesi gibi fiziksel fonksiyonlarımız bunlardan bazıları. Ancak genellikle olumlu etkisi hakkında duyduklarımıza rağmen, UZUN YANIT KISA YANIT Cevabı bilinmiyor. mevcut araştırmalar, bu konuda yeterli kanıtların olmaması sebebiyle karmaşık bir resim ortaya koyuyor. İyi bir kahvaltı ile güne başlamak ve daha iyi performans göstermek arasında güçlü bir bağlantı varmış gibi geliyor. Fakat kahvaltının performansa etkisi direkt değil. Bu tabii ki kahvaltıyı atlamaktan daha sağlıklı bir başlangıç. Yine de gün içinde performansı etkileyen o kadar çok faktör var ki, bu durumda iyi bir kahvaltının tam bir çözüm olduğunu düşünmek de mümkün olmuyor. 96
Sağlık