Bütün Alıntılar
3.9 milyon NASA’nın Marshall Uzay Uçuş Merkezi’ne göre her gün Dünya’ya düşen yıldırım sayısı (milyon adet) 24 SÜT Çin’deki Pekin Üni￾versitesi’nde bilim insanları yiyecek ambalajların üstüne yerleştirilecek altın nanoçubuk etiket￾ler geliştirdi. Bu etiketler, içindeki yiyecekle aynı süre içinde bozulacak bi- çimde tasarlanmış. Renkteki değişiklik, sütün bozulduğunu koklamadan, hatta daha da beteri, bir yudum almadan da anlamanızı sağlıyor. “İlke itibariyle etiket, zaman içinde bozulan ve hava ge- çirmeyecek biçimde ambalajlanmış her şey (meşrubatlar, ilaçlar, aşılar ve daha nicesi) için kullanılabiliyor” diyor araştırmacı Chao Zhang 26 72 Yıllık elmas satış hacmi (milyar dolar) 27 Elektronik aygıtları soğutmak için laboratuvar yapımı elmas Berrak ve ışıl ışıl elmas￾lar nadir bulunur. Albe￾nilerini de kısmen buna borçludurlar. Bugün ma￾denlerden çıkarılan elmas￾lar bundan milyarlarca yıl önce meydana geldi. Fakat yeni bir yöntem, kuyumcu￾lukta kullanılacak nitelikte elması sipariş üzerine, üç ayda üretebiliyor. Bunlar doğal elmaslardan farksız ve fiyatları %30-40 daha düşük. Anlayacağınız, nişan yüzüğü arayanlara gün doğdu. Üstelik sadece onlar değil, elektronik üreticileri de kârlı çıkacak 27 Mikropları ortadan kaldırmak için tasarlanmış ilaçlar, antibiyotiğe dirençli bakterilerin, örneğin hastanelerde kol gezen metisiline dirençli staf ilokok auereus’un (MRSA) ortaya çıkmasına yol açtı. 38 “Hangi noktada insanları mikroplardan değil de mikropları insanlardan korumalıyız?” 38 Mikroplar, Dünya’nın biyokütlesinin kabaca %60’ına denk düşüyor. Bir çay kaşığı toprakta, dünyadaki insan sayısından daha fazla mikrop var 38 Şehirde yaşayan birinin bağırsağındaki mikrobiyal çeşitliliğin balta girmemiş ormanda yaşayan bir yerlininkine göre %40 daha az olması, bilim insanlarını endişelendiriyor. Dediklerine göre bu “kayıp mikroplar” onlarca yıldır üretilen ve diyetimizi kısıtlayan fabrikasyon gıdalar ve mikropları öldürürken bizim hayatımızı uzatan antibiyotik kullanımı yüzünden ortadan kalkmış olabilir. 38 Bebekler doğum kanalındayken laktobasil adlı bakteriyle tanışır. Bu, onların sütü sindirmesine yardımcı olur ve bağırsağın pH değerini normal aralığa döndürmeye başlar. Fakat sezaryen ile doğan bebekler bu şansı kaçırır. 40 . Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, 2014 yılında ilaç ve diğer eczacılık ürünleri ithalatına 4,7 milyar dolar harcanmış. Bu kaynakla 6 tane boğaz köprüsü ya da iki adet havalimanı yapılabiliyor. Küba, bizde son derece pahalı olan ilaçları kendisi üretmekte. Böylece aynı ilacın maliyeti onda bire kadar düşüyor. 70 KONUŞMAKLA EGZERSIZ YAPMIŞ OLMUYOR MUYUZ? BAĞIRMADIĞINIZ SÜRECE pek sayılmaz 92 IŞIĞIN AĞIRLIĞINI HESAPLAYABILIR MIYIZ? Kısa cevap Hayır ama bu durum kütlesi olmadığı anlamına gelmez 93 BİRKAÇ DEFA GÖKTEN BALIK YAĞDIĞININ GÖRÜLDÜĞÜ DOĞRU MU? Evet. Hatta daha garip şeyler de yağdı 96 Beyaz gürültü nedir? Tüm sesleri bastırmanızı sağlayan, çeşitli frekanslardan oluşan bir gürültü 96 En hızlı göç eden memeli hangisi? Rusya açıklarındaki bir balina türü 97
Sağlık