Bütün Alıntılar
BİTKİ DEYİP GEÇME Güneş gülü olarak da bilinen drosera, böcek yiyen etçil bir bitki. Dokunaçlarındaki yapışkan damlacıklar sinek ve böcekleri cezbeden bir koku salıyor. Buna çekilen sinek bitkinin üzerine konduğu an damlacıklara yapışıp kaldı. Artık avını yakalamış olan drosera az sonra yapraklarını kapatıp sindirim enzimleri salgılayacak ve onu canlı canlı yiyecek. 9 11 milyar İnsan beyninin her bir saniyede aldığı veri. Bunun sadece 40’ı bilinçli evreye yansıyor. 15 10 saat Jüpiter, Dünya’nınkinin 11 katı uzunlukta bir ekvator çapına sahip ama kendi etrafındaki dönüşü öyle hızlı ki sadece 10 saatte tamamlıyor. 16 Ç I N ’ D E K I Y E N I F Ü Z Y O N R E A K T Ö R Ü E A S T , 5 0 M I L Y O N D E R E C E S I C A K L I Ğ A ERIŞEREK YERYÜZÜNDE 100 SANIYELIK GÜNEŞ YAKTI. 57 Aslında Türkiye’deki üniversitelerin tersine, Max Planck Enstitüsü’nün bütçesi korumalı; yani Alman yasaları diyor ki hükümet değişse bile enstitünün bütçesi ABD eski başkanı G. W. Bush’un NASA’ya yaptığı gibi kısılamaz. Enstitü di￾rektörü Martin Stratmann bunu çok net ifade ediyor: “Temel bilimler alanında yaptığımız çalışmalarla Almanya’ya büyük ekonomik katkıda bulunuyoruz. Bu bütçe politikacıların keyfine bırakılmayacak kadar önemlidir.” Türkiye’de bilim￾sel ilerlemeyi teşvik etmek için benzer yasaların çıkmasını arzu ediyoruz. Burada en güzel sözü Merkel’in PR danış- manı yazmış olabilir. Merkel dünyada ucuz füzyon reaktörü devrini başlatacak olan yeni füzyon sisteminin açılışını yapar￾ken sözlerini şöyle bitirdi: “Güneş ateşini evcilleştirdik.” 65 sadece yarım gram antimaddeyle Hiroşima’da patlayan atom bombasının etkisini yaratmak, yani takriben 15 kilotonluk enerji açığa çıkarmak mümkün. 67 Dopamin Sorunu Bağımlılıklar, beyindeki ödül merkezine zarar vererek ödül olarak salgılanan dopamine karşı duyarsızlık yaratıyor. Obezite hastalarında da aynı durumun gerçekleştiği tespit edildi ve yemek bağımlılığının dopaminle ilişkili olduğu anlaşıldı. 79 GÜNEŞ IŞIĞI NEDEN SAÇLARIMIZI AÇARKEN TENIMIZI KOYULAŞTIRIYOR? Cildimizi kendini koruyabiliyor, saçlarımız koruyamıyor 90 NEDEN BAZI KADINLAR RİMEL SÜRERKEN AĞIZLARINI AÇMA İSTEĞİ DUYAR? Çünkü ağzımızı açtığımızda göz kapaklarımız refleks olarak biraz daha açılır. 91 ELMA YEDİĞİMİZDE NEDEN ACIKIRIZ? Meyve şekeri tokluk hissi yaratan hormonları uyaramıyor. 91 ÇİKOLATA NEDEN BU KADAR LEZZETLİ? Aslında lezzetli olan kakao. Her yıl 7,2 milyon ton çikolata tüketiliyor. İçerdiği şeker nede￾niyle sağlıksız olduğu söylense de kakao son derece güçlü bir antioksidan olan flavonoidlere sahip. Bu antioksidanların bazı- ları kandaki nitrik oksit oranını yükseltip damarları rahatlatıyor. Bu da kan dolaşımını sağlıklı seviyeye getirip kan basıncını düşürüyor. Aynı etken madde vücudun insulin duyarlılığını da dengeleyip kan şekerini kontrol altına aldığı için şeker hastalığı riskini düşürüyor. Ancak bunların gerçekleş- mesi için yenilen çikolatanın flavonoidler açısından zengin olması gerek. Örneğin beyaz çikolata bunun için uygun değil çünkü kakao oranı çok düşük. Sütlü çikolata da çok fazla süt ve şeker içerdiği için kakaonun faydalarını sunamıyor. Acı çikolatadaysa kakao oranı çok yüksek. Dolayısıyla çikolata￾dan mahrum kalmadan tüm bu yararlı özelliklerini lehinize kullanmak istiyorsanız mutlaka kakao oranı yüksek olanı tercih etmeniz gerek. Çikolatanın keyif verici nitelikte bir lezzeti olmasını sağlayan şeyse yine kakaonun bizzat kendisi. Kakao içindeki teobromin adlı alkaloit ona müt￾hiş kokusunu ve tadını veriyor. Anavatanı Güney Amerika’da ona bu nedenle Tanrıların Yiye￾ceği deniyor. Her yıl 7,2 milyon ton çikolata tüketiliyor. İçerdiği şeker nede￾niyle sağlıksız olduğu söylense de kakao son derece güçlü bir antioksidan olan flavonoidlere sahip. Bu antioksidanların bazı- ları kandaki nitrik oksit oranını yükseltip damarları rahatlatıyor. Bu da kan dolaşımını sağlıklı seviyeye getirip kan basıncını düşürüyor. Aynı etken madde vücudun insulin duyarlılığını da dengeleyip kan şekerini kontrol altına aldığı için şeker hastalığı riskini düşürüyor. Ancak bunların gerçekleş- mesi için yenilen çikolatanın flavonoidler açısından zengin olması gerek. Örneğin beyaz çikolata bunun için uygun değil çünkü kakao oranı çok düşük. Sütlü çikolata da çok fazla süt ve şeker içerdiği için kakaonun faydalarını sunamıyor. Acı çikolatadaysa kakao oranı çok yüksek. Dolayısıyla çikolata￾dan mahrum kalmadan tüm bu yararlı özelliklerini lehinize kullanmak istiyorsanız mutlaka kakao oranı yüksek olanı tercih etmeniz gerek. Çikolatanın keyif verici nitelikte bir lezzeti olmasını sağlayan şeyse yine kakaonun bizzat kendisi. Kakao içindeki teobromin adlı alkaloit ona müt￾hiş kokusunu ve tadını veriyor. Anavatanı Güney Amerika’da ona bu nedenle Tanrıların Yiyeceği deniyor. 92 İLTİHAP NEDİR? Bağışıklık sisteminin istilacılara karşı verdiği savaş. Açık bir yara şişip kırmızıya dönüştüğü zaman acımaya başlar çünkü iltihaplanmıştır. İltihap, bağışıklık sisteminin yabancı istilacıya verdiği bir tepki. Vücudun istilacı olarak gördüğü şey yaranın içinde ko￾loni kurmaya çalışan bakteriler olabileceği gibi, parmağınıza ba￾tan bir kıymık sonucunda içeride kalan ufak bir parça da olabilir. Bağışıklık sistemi, kendine zarar veren bu yabancıyla savaşmaya başladığında o bölgede iltihap￾lanma görülüyor. Bu işte parmağı olan birçok hücre türü var. Bu hücreler ken￾dilerine özgü bir çalışma yapıp bir takım kimyasallar üretiyor, iltihabın oluşmasına katkıda bu￾lunuyor. Doku hormonları ve his￾tamin gibi kimyasallar yaranın bulunduğu bölgeye daha fazla kan aktarabilmek için çevresin￾deki damarları daraltıp tüm kanı buraya yönlendiriyor, yaraya ulaşan damarları genişletiyor. Bu durum onun kızarmasına ve sıcak olmasına yol açar. Diğer bazı kimyasallar da iyileşme sürecine yardım etmek için kana karıştırılıyor. Bunlar sinirleri tahriş eden hormonlar. Ve acıya sebep oluyorlar. 96
Bilim