Rusya, 1774 Küçük Kaynarca Antlaşması ile Osmanlı Ortodoksları üzerinde söz sahibi oldu. 1789 Fransız İhtilali’nden sonra yayılan milliyetçilik fikirleri bazı Avrupa devletleri tarafından Osmanlı Devleti’ni yıkmak Hristiyanlar’a telkin edildi. Çok geçmeden 1804’te Osmanlı topraklarında ilk milliyetçi ayaklanmayı başlatan Sırplar, olaya Rusya’nın karışması sonucu Babıali’den imtiyazlar koparan ilk hıristiyan topluluk oldu. Osmanlı devletinden bağımsızlığını kazanan ilk hıristiyan topluluk ise Yunanlılardır. 1821’de başlayan Mora isyanına Rusya, İngiltere ve Fransa’nın müdahale etmesi sonucu 1829 Edirne Antlaşması ile Yunanistan bağımsızlığı sağlandı. Osmanlı devleti, Paris antlaşması (1856) İle Balkan Hristiyanlarının imtiyazlarını genişletti gibi, hem müttefiklerine ve hem de harbi mağlup olarak bitiren Rusya’ya gayrimüslim tebaa için gerekli ıslahati yapacağı taahhüdünde bulundu. Bu taahhüdü kendi menfaatleri doğrultusunda değerlendiren bazı Avrupa devletleri, Osmanlı Devleti’nin içişlerine daha kolay karışmaya ve Hristiyan tebaayı kışkırtmaya başladılar. Bu kışkırtmaların sebebiyet verdiği 93 Harbi, Rusya’nın Osmanlı devletine karşı galibiyetiyle sonuçlandı. Savaş sonrası imzalanan Ayastefanos ve Berlin Antlaşmaları sonunda Balkan Hristiyanlarından Romanya, Sırbistan ve Karadağ bağımsızlıklarını kazandılar. Bulgaristan ise elde ettiği imtiyazlarla Babıali’ye adeta pamuk ipliğiyle bağlı bir duruma gelmişti. Sözün kısası, Balkan Hristiyanları artık bağımsızdırlar. Şimdi sıra Anadolu Hristiyanlarındaydı.