2020 28. kitabı
Okunma: 03 Aralık 2020 22:21
Yuval Noah Harari'nin okuduğum ikinci kitabıydı Homo Deus. Açıkçası Harari kitaplarını engin bir bilgi pınarı olarak okurlarına sunuyor. Sapiens'ten alışık olduğum derlemeleri bu kitabında da rahatlıkla görebiliyoruz. Bize global yaşam düzeni hakkında bilgi vermekten daha çok, geleceğe yönelik düşündürücü etkilere maruz bırakıyor. Bununla birlikte kitabı tam anlamı ile bir romandan öte, bir öğretmen, ansiklopedi, şeffaf bir bilgi kaynağı olarak görmek, kitabın kazanımı için önemli bir nokta olarak görüyorum. Hemen hemen herkesin bildiği "Lucy" filminden örnek vererek (beynin % kaçını kullandığımız yalanı) topumun zihninin basit bir filimle nasıl kirletildiğini anlayabileceğimiz bir şekilde anlatabiliyor. Aslında şuan da en çok ihtiyaç duyduğumuz kitaplardan bir tanesi olarak görüyorum. Çünkü bazı şeyler subliminal olarak o kadar çok bize enjekte edilmiş ki, bildiğimiz çoğu şeyi gözden kaçırıyoruz, bu konuda kitap uyarıcı bir etkene sahip diyebilirim. Bu gün şans eseri okuduğum Almanca bir makale kitabın otonom sürüşten bahsettiği kısmı adeta destekler biçimdeydi. BMW,Mercedes vb firmalarından birinde çalışan mühendis şöyle söylüyordu. " Mein Ziel ist es, dass mein heute zwölfjähriger Sohn keinen Führerschein mehr machen muss" 12 yaşlarında bir oğlum var ve benim amacım onun ilerde ehliyet almaya ihtiyaç duymaması. Bilimin korkunç bir hızla gelişmesi ve kontrol edilebilirliğinin olmaması gerçekten ürkütücü bir durum, diğer yandan hayatımıza sağlayacağı kolaylığı yukarıdaki örnekten anlayabiliyoruz ve bizi giderek daha çok tembelleştirdiğini de unutuyoruz. Öte taraftan bakmak gerekirse Avrupa vb gelişmiş ülkelerdeki bireylerin şuan da toplumuzda kol gezen geçim sıkıntılarından, daha çok hayatı nasıl güzelleştirebilirim felsefesi ile ilerlemeli bizim nedenli acınacak durumda olduğumuzun bir özetidir bence.
Bilim
Homo Deus: Yarının Kısa Bir TarihiYuval Noah Harari · Kolektif Kitap · 201714,4bin okunma