2020 63. kitabı
Okunma: 07 Aralık 2020 22:54
Keşifler, teknoloji, endüstriyel ve siyasi devrimler, bilimsel gelişim ve özgürlük gibi kavramlar Batı’yı geri kalmışlıktan, bağnazlıktan kurtarmış servetini ve gücünü her geçen gün katlamış ve kendilerini kafir diye nitelendirdiği Ortadoğu İslam ülkelerinin önüne geçerek örnek alınacak ülkeler olmayı başarmışlardır. Peki neden bu bilimsel gelişmeler, teknoloji, endüstriyel devrimler Avrupa’da baş göstermiş de, özellikle İslam ülkeleri bu konularda başı çekecekken sonradan geri kalmıştır? Örneğin neden Amerika’nın keşfi bir İslam ülkesi limanından ayrılan gemi ile keşfedilmedi? Neden İspanya? Büyük bilimsel atılım, neden Avrupa’da gerçekleşti de, neden o zamanların belki de bilimin tek gelişmesi beklenen yer olarak bilinen ve yeni kültürlerin, yeni uygarlıkların merkezi olan üretim ve ticaretin doğduğu ve daha önce de örneği görülmemiş bir şekle ulaşan İslam topraklarında doğmadı? Ayrıca burada devletler ve topluluklar, yahudi ve hristiyanlara bile topraklarına sığınma olanağı sağlarken, düşünce ve ifade özgürlüğünde olduğu bu topraklara ne oldu da karanlığa gömüldü? Herkes bunların sorunun dinde arıyor ama şöyle bir olay var? Eğer onların dediklerine göre İslam özgürlük, bilim ve ekonomik gibi değerlerin gelişmemesine neden oluyorsa, geçmişte bu toplum, bugünkü değerlere bakıldığında İslami değerlere de daha yakın oldukları o yıllarda nasıl oldu da yukarıda saydıklarım bu değerlere sahip çıktı, bunların gelişmesine ön ayak oldu? Bu konular da soruları başka bir şekilde sormak gerekiyor. Burada sorun İslamiyette değil, sorun insanlarda. “İslamiyet insanlara ne yaptı?” sorusu yerine, “İnsanlık, Müslümanlığa İslamiyete neden yaptı, neden bu kadar geri kalındı?” diye soru sorulması ve bu sorularında İslamiyeti öcü bir din olarak göstermekten başka bir işe yaramayan dinci şeyhlere, din adamlarına sormak gerekiyor. Eser de çok fazla neden ile birlikte din olayı bütün bu sorunların en başındaki ana sorun olarak yer almakta. Ağır bir dili olmak ile birlikte meraklılara tavsiye edilir.
Tarih
Hata Neredeydi?Bernard Lewis · Kronik Kitap · 20202,217 okunma