Bütün Alıntılar
Develerin gözleri çöllerdeki kum fırtınalarından bile etkilenmiyor çünkü 3 kat gözkapağına sahipler. 11 Sivrisineklerin tam 47 tane dişi var. Ama bunlar bildiğimiz dişler gibi değil; ağız içindeki minik bir testereye benziyor. 11 Resmen havadan su elde eden makine. 660 MILYONDAN FAZLA insanın temiz içme suyuna düzenli erişimi yok. 2030 yılına geldiğimizde insanoğlunun yarısından fazlası, su talebinin mevcut arzı aştığı bölgelerde yaşıyor olacak. Vici Labs’te çalışan girişimci Nancy Curtis ile Don Zacherl de bu yüzden WaterSeer (Su Kâhini) adını verdikleri bir aygıt icat etmişler. Aygıt sadece rüzgârın gücünden ve basit fizikten yararlanarak havanın nemini topluyor. Havada bol miktarda su buharı vardır. Bu su buharını soğutursanız su yoğunlaşıp sıvılaşır. Soğuk bardakların dışında su damlacıklarının birikmesini sağlayan ve WaterSeer’ı çalıştıran da işte bu ilke. Aygıt, havayı yeraltına gönderiyor. Soğukta, havadaki su gaz halinden sıvı hale dönüşüyor. Saha araştırmaları WaterSeer’ın San Francisco gibi kuru ortamlarda günde 40 litreye kadar temiz içme suyu üretebileceğini gösteriyor. Aygıt Virginia’daki gibi daha nemli ortamlarda daha da iyi çalışarak günde 52 litre su sağlayabiliyor. Vici Labs, Ulusal Barış Gücü Derneği’yle iş birliği yaparak aygıtı bu yıl dünyanın 10 farklı yerinde test etmeyi hedefliyor. Her şey yolunda giderse gelişmekte olan ülkelerde, hatta kıtlığın pençesinde kavrulan California’da bile bu ürünle güvenli içme suyu elde edilebilecek 19 “Turing Makinesi” dediğimiz cihazlara şimdilerde “Bilgisayar” diyoruz. Bilgisayarın babası olarak kabul edilen Alan Turing daha uzun yaşamış olsaydı var olan teknolojimizin çok daha ötesinde olacağımız kesindir. 23 Çayda ve kahvede bulunan kafeinin vücuttan su atımına sebep olduğunu ve bu suyun yerine konması gerektiğini sık sık belirtiyoruz. Yani kahve kültürümüzde, Türk kahvesinin yanında su ikram edilmesi bilimsel temellere dayanıyor bir bakıma. Atalarımız belki de kahvenin bu etkisini fark etmişlerdir ne dersiniz? 24 Bir ağrı kesici almak yerine ağrı kesici ile tüketeceğiniz suya odaklanın. Ara sıra, hatta su tüketiminize dikkat etmiyorsanız sık sık, gerçekleşen baş ağrılarınızın sebebi su yoksunluğunuz olabilir. Bu durumlarda “bir ağrı kesici alayım da geçsin” demek yerine ilacı yutarken kullanacağınız suyu tek başı- na içmeyi deneyin. Çünkü baş ağrınızın ağrı kesiciden sonra geçmesinin sebebi ağrı kesiciye ihtiyacınız olacak bir rahatsızlığınızın olması değil o sırada tükettiğiniz suya ihtiyacınız olması olabilir. Aynı şekilde vücudun susuz kalmasının migren ataklarını tetiklediği ve atak süresinin uzamasına sebep olduğu da tespit edilmiş. 25 Araştırmacılar DNA üzerine kısa bir film ve bir bilgisayar işletim sistemi depolamayı başardı. 39 OYUN OYNAYABILEN INSANLAR ZATEN ORTALAMA ZEKÂNIN ÜZERINDE. BU INSANLARA BIR ŞEYE DUYGUSAL OLARAK BAĞLANABILECEKLERI IÇERIĞI VERMEDIĞINIZDE HEPSI GERÇEK DÜNYADAN SIKILIP OYUNLARA KAÇMAYA BAŞLIYOR. 68 DÜNYA KENDI ÇEVRESINDE DÖNERKEN ATMOSFERI DE DÖNÜYOR MU? Dönmeseydi hiç dinmeyen yıkıcı kasırgalara maruz kalırdık. 94 LIMON VE PORTAKALA KOKULARINI VEREN LIMONEN, NASIL OLUYOR DA BUNLARIN BIRBIRINDEN FARKLI KOKMASINA SEBEP OLABILIYOR? Tam olarak aynı atomlar ve kimyasal bağlardan oluşuyor olsa da limondaki şekli, portakaldakinden farklı. 95 DOMATESLERIN TADI NEDEN ESKISI KADAR YOĞUN VE GÜZEL DEĞIL? Çünkü üreticiler ürünün kalitesini değil, verimini düşünüyor 97 FARKLI KUŞ TÜRLERI BIRBIRLERINI ANLAYABILIYORLAR MI? O sırada bir tehlikeyi bildiriyorlarsa, evet 97
Bilim