Bütün Alıntılar
Saatte 400 km Beynimizdeki elektrik sinyallerinin hızı (Formula1 yarış otomobillerinden hızlı!) 11 19.312 km Kanımız her gün bu kadar yol kat ediyor. 11 KENEVIR, YAŞLANMAYLA AZALAN BILIŞSEL BECERILERI GERI KAZANDIRIYOR Flamingoların tek ayak üstünde durmayı tercih ettiklerini biliyor fakat bunun sebebini çözemiyor, tek ayak üstünde nasıl dengede kalabildiklerini anlayamıyorduk. Amerikalı bir grup araştırmacı, flamingoların tek ayak üstünde dururken daha az enerji harcadıklarını keşfetti. Böylece kaslarını aktif olarak çalıştırmaya gerek kalmadan enerjilerini muhafaza ediyor, dinleniyorlar. Buna “pasif yerçekimsel duruş mekanizması” adı verildi. Beynimizin fiziksel gerçekliğin dışına taşıyor olabileceğini ilk öneren kişi René Descartes olmuştu. İnsan beyninin fiziksel dünyayı aşan bir yapı olduğu fikriyle çok sık karşılaşmıyoruz. Ama Perimeter Enstitüsü’nden Lucien Hardy şimdi bu teoriyi test etmeye hazırlanıyor. Beyin Çizgesi Yöntemi olan EEG’yi kullanarak zihnin kuantum mekaniği seviyesinde mi yoksa bunun dışında mı çalıştığını görmek isteyen fizikçi, elde edeceği sonuçlarla özgür iradeden bilinç yapısına kadar birçok muammayı aydınlatabileceğini düşünüyor. Almanya Bonn Üniversitesi’nde yapılan araştırma, bilişsel beceri gerilemesinin tersine çevrilebildiğini gösterdi. Araştırmada, kenevir bitkisinde bulunan Delta-9 THC molekülünün 28 gün boyunca düzenli olarak ve düşük dozlarda kullanılması sonucunda hafızanın iyileşmeye başlamasıyla beraber öğrenme hızının da arttığı görüldü. 11 Kadın ve erkek beyni hemen her alanda birbirinden farklı çalışıyor. Bunun nedeni de hamilelik döneminde anne karnında maruz kaldığımız bir hormon. Testosteron. Bu hormon beynin gelişimi sırasında çok ciddi farklılaşmalara neden olmakta. Normalde testosteron erkeklik hormonu olarak da bilinir. Anne karnında testosteronun büyük bir kısmı erkek bebeğin testislerinde üretilip kan dolaşımı aracılığıyla beyin ve birçok yapı üzerinde etkilerini gösterir. Kız bebeklerde ise böyle bir etkiden söz edemeyiz. Doğal olarak ne kadar çok testosterona maruz kalırsanız o kadar erkek beyinli olursunuz 33 Erdös’ün yaşamını okumalısınız. Bu inanılmaz adam, 84 yaşında 1 yıl içinde 50’ye yakın makale yazmıştır ki, bu sayı çoğu matematikçinin hayatı boyunca yazdığı makale sayısından fazladır. 39 ZÜRAFALAR UZUN BOYUNLARINI NEYE BORÇLU? Kardiyovasküler sistemlerinin gelişiminde rol oynayan genetik varyasyonlara borçlular. 95 TEK SEFERDE EN ÇOK YAVRULAYABILEN TÜR HANGISI? Okyanuslara özgü olan pervane balığı tek seferde 300 milyon yumurta üretebiliyor. 96 JÜPITER TAMAMEN GAZDAN MI İBARET Çekirdeği hariç; Evet. 96 CILDIMIZ NEDEN KIRIŞIYOR? Kolajen dokunun onarımı sırasında gerçekleşen bir hata yüzünden. 97 ÖLÇEBILECEĞIMIZ EN KÜÇÜK PARÇACIK HANGISI? Kuarklar 97
Bilim