Bütün Alıntılar
YAPAY KAN ÜRETILDI Bilim insanlarının uzun yıllardır üze- rinde çalıştığı ve sonunda başarılan yapay kan üretimi nanoparçacıklarla gerçekleştirildi. Washington Üniversitesi araştır- macılarının geliştirdiği yöntem, yine kendi geliştirdikleri “ErythroMer” adlı nanoparçacığa dayanıyor. Yapay hemoglobin üretmek yerine devrim- sel bir yöntemle sentetik polimerler üretmeyi tercih eden araştırmacı- ların elde ettiği bu malzeme, önceki deneylerde elde edilen yapay kan- ların aksine damarlarda daralmaya neden olmuyor. Hatta kandaki pH seviyesini ölçerek oksijen ihtiyacı du- yulan yeri de belirleyebiliyor. Böyle- ce acil oksijen takviyesi yapması da mümkün oluyor. Tüm testlerden başarıyla geçebi- lirse; bu kanın toz halinde paketlenip yıllarca bozulmadan kalabileceği, ih- tiyaç anında steril suyla karıştırılıp kana dönüştürülebileceği söyleniyor. 10 CILDINIZ DE KOKLAYABILIR! Geçtiğimiz yıllarda yapı- lan araştırmalarda vücu- dumuzun hiç beklenmedik yerlerinde de koku algıla- yıcıların bulunduğundan haberdar olmuştuk. Ör- neğin spermde, omurga- mızda ve hatta böbrekle- rimizde bile var. Almanya Ruhr Üniver- sitesi’ndeki Hanns Hatt’s Laboratuarı’nda çalışan araştırmacılar cildimizde de koku algılayıcıların ol- duğunu keşfetti. Dahası, bu algılayıcılar bizi iyileş- tirmek için çalışıyor. Ciltteki algılayıcılar be- lirli kokular üzerine uz- manlaşmış gibi görünüyor. Algıladıkları kokular da cildin iyileşmesine yar- dımcı oluyor. Ancak nasıl hepimizin burnu kokuları aynı şekilde algılamıyor, bazılarımız bazı kokulara karşı daha hassas oluyor- sak cildimizde de benzer bir durum geçerli. Araştırmacılar özellikle aromaterapide kullanılan sandalağacı yağının koku- sunun çok etkili olduğunu gördü. Bu yağ zaten par- füm ve cilt bakım ürünle- rinde de sıkça kullanılıyor. Ciltteki OR2AT4 algılayı- cısı tarafından yakalanan moleküllerin bilgisi beyne gönderilmek yerine cildi tedavi etmek amacıyla kullanılıyor. 12 NIKOTIN BAĞIMLILIĞININ BEYINDEKI YANSIMASI Nikotine bağımlı olmamıza yol açan beyin hücrelerinin yeri tespit edildi. Anlaşıldığı üzere, bu hücrelerin öncelikli görevi nikotin konusuyla ilgilenmek. Farelerin beyinlerinde, belirlenen bu nöronları zaptederek nikotin bağımlığınını durdurmaya başaran araştırmacılar, hem bağımlığının gerçek sebebini keşfetmiş hem de bunun sonlandırılması için gereken tedavi yöntemini bulmuş oldu. 13 Çocuğunuz akıllı olsun, gece uyusun istiyorsanız balık yedirin PENNSYLVANIA ÜNIVERSITESI HEMŞIRELIK OKULUNUN YENI YAPTIĞI ARAŞTIRMA- DA DÜZENLI OLARAK BALIK YIYEN ÇOCUKLARIN, BILIŞSEL IŞLEVLERI ÖLÇEN STAN- DART BIR IQ TESTINDE NEREDEYSE ORTALAMA BEŞ PUAN FAZLA ALDIĞI ORTAYA ÇIKTI. Balığı, tavuk parçaları ya da patates kızartması gibi geleneksel çocuk dos- tu yemeklere tercih eden çocukların geceleri daha kesintisiz uyuduğu da görüldü. 18 SINCAPLAR TOPRAK ALTINA GÖMÜP SAKLADIKLARI YEMIŞLERIN YERINI NASIL HATIRLAYABILIYOR? Güçlü hafızaları ve zihinsel haritalama becerileri sayesinde. 93 TÜM HAYVANLAR UYUR MU? Sürüngenlerin uyudukları konusunda kesin bilgilere sahip olmasak da tüm hayvanların uyuduklarını söyleyebiliriz 94 KASLARIMIZ EGZERSIZDEN HEMEN SONRA DAHA ŞIŞKIN OLUYOR. BUNUN SEBEBI NEDIR? Kas lifleri, uygulanan baskı karşısında şişiyor 94
Bilim