2020 7. kitabı
Okunma: 20 Aralık 2020 00:30
Spoiler içerir !! Hayran oldum! Mest oldum! Arkadaşlar öncelikle Hasan Ali Toptaş'a biraz ön yargılıydım. ''Sonsuzluğa Nokta'' adlı kitabını okumuştum ve açıkçası pek beğenememiştim, olay akmamıştı desek daha doğru olur. Yalnız ilk defa bir yazar hakkında bu kadar yanıldım. Heba, şahaneydi. Öncelikle merak edip okuyacak arkadaşlar için bir küçük özet geçeyim bir fikriniz oluşsun. Sınırda birlikte askerlik yapan Kenan ve Ziya birbirleriyle çok yakın arkadaş olmuşlardır. Ziya, farkında olmadan bir keresinde Kenan'ın hayatını kurtarmıştır. Ziya şehirde yaşayan bir kişidir, Kenan ise tam bir köy aşığıdır. Askerlik boyunca sürekli köyünden büyük bir hayranlık ve hasret ile bahseder. Arkadaşı Ziya'dan, askerlikten sonra istediği bir zaman muhakkak köyüne gelmesi için söz alır. Yıllar sonra Ziya, şehirdeki hayatını bırakıp, Kenan'ın köyüne yerleşir. Köyde öncelikle çok saygı duyulan biridir. Arkadaşı da onu oldukça iyi ağırlar. Ziya, kalacağı evi ayarlaması için Kenan'a para vermiştir fakat Kenan dolandırılmış ve bunun sonucunda köyden birine borçlanmıştır. Bu para için Ziya'dan destek alabileceği halde, ona hayatını borçlu olduğu için isteyemez. Ziya köye yerleştikten bir süre sonra, alacaklı kişi Kenan'ı bıçaklar. Kenan, bir süre yattıktan sonra aniden hayatını kaybeder. Köy halkı nedense bıçaklanmakla ölüm olmaz, Ziya onu zehirledi diye dedikodu çıkartır. Köylü ayaklanır ve Ziya linç edilerek can verir. Gel gelelim, beni etkileyen şey ise köy hayatını oldukça güzel bir şekilde tasvir edilmesidir. Köyde dedikodunun kolay yayılmasından, köyde yapılan her hareketten, köyün ta öbür ucundaki kişinin bile haberdar olacağından çok güzel bir şekilde anlatılmasıdır. Sanırım biraz benim köyümü de anımsattığı için, kitabı okurken çok keyif aldım. Asla zorlama bir dili yok kitabın. Öyle akıcı ve öyle gündelik bir dille yazılmış ki, anlamak için özellikle bir çaba sarf etmenizi gerektirmiyor. Lakin ben duygusallığıma yenilerek Ziya'nın ölümünde neredeyse hem sinirimden hem üzüntümden ağlayacak gibi oldum. ''Nasıl ya? Nasıl böyle bir şey olabilir?'' diyerek kapattım kitabı. Beni şaşırtan ve bambaşka sonlar ile biten kitapları seviyorum.
HebaHasan Ali Toptaş · Everest Yayınları · 20175bin okunma
İncelemeniz dikkatimi çekti. Özet geçeyim dediğiniz için de okumaya devam ettim ama sanki spoiler uyarısı koysaydınız iyi olurdu. Ölenler, kalanlar... Bunları bilerek okumaya başlamak, kitaptan sizin aldığınız kadar zevk alamamaya sebep olabilir zannımca.
Beyza Duru
Rica ederim, ben teşekkür ederimm.