2021 1. kitabı
Okunma: 01 Ocak 2021 13:41
iskender pala'yı en son elime aldığımda lise sıralarında okumanın hazzını tatmış ama nereden başlayacağını bilmeyen acemi bir okurdum. yazarın kaleminden cikan eserleri buldukça keyifle, tarihin içinde gezinti yapmanın hissiyle bulduğum her boşlukta okumaya çalışırdım. bazen isimler ve kavramlar yabancı gelse de aldırış etmez küçük bilgi kırıntılarıyla hayal dünyamda olayları canlandırmaya devam ederdim. yıllar sonra mihmandar'ı elime aldığımda bu kez aynı hayranlıkla çeviremedim sayfaları. yazar, eserinde bizleri eyyüb el ensari'nin medine’den istanbul’a uzanan kutlu hikayesine ortak ediyor. seyrimiz hicret yıllarıyla, ebâ eyyüb'ün peygamberimizi evinde ağırladığı zamanlar ile başlıyor, müjdeye erişebilmek için gittiği savaşta istanbul surları önünde şehit olması ve mezarının günümüze kadar nasıl korunduğu ile sonlanıyor. her olayla birlikte sahabideki koşulsuz teslimiyet satirlari okurken hemen etkisi altına alıyor sizi. peygamberimizin anlatıldığı bölümler, hikayede yer alan istanbul savaşı, (grejuva) rum ateşinin bulunma olayları güzel kurgulanmış. olaylar arası geçişlerde farklı karakterlerin bakışları kullanılmış ancak isim verilmediği için bir süre kimin anlattığı yönünde kafa yoruyorsunuz buda sizi bir nemze olaydan uzaklaştırıyor. lise yıllarında karşılaştığım bir eser olsaydı hayranlıkla okuyacağıma eminim yine de hakkını yemek istemem kurgudaki fazlalığı kenara bırakacak olursak oldukça etkileyici bir eser olmuş. sonundaki kaynakça dizisinden de pekçok kaynaktan faydanlandığını görüyoruz. hülasa peygamberimizi, sahabiyi, istanbul'un manevi iklimini daha yakından hissedeceğimiz ve yakınlarıma rahatlıkla tavsiye edeceğim başarılı bir eser olmuş. ♥
Mihmandarİskender Pala · Kapı Yayınları · 202014,2bin okunma