Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Gönderi

197 syf.
·
Puan vermedi
Yazar 1980 yılında Paris'te intihar etmiş ve intihar notunda "çok eğlendim, teşekkür ederim, hoşçakalın" yazmış. Kitabı okuyunca ne bu intihar ne de bıraktığı not tuhaf gelmedi. Sanki bu kitabın sonunda bu olmalıymış, asıl final buymuş gibi hissettim... Orospuluk yapan kadınların çocuklarına bakan Madam Rosa ve bu çocuklardan biri olan Momo baş karakterler. Momo'nun gözünden anlatılıyor olaylar. Momo önce on, sonra on dört yaşında (nasıl oluyor demeyin, ayrı bir dram, mutlaka okuyun) bir çocuk. Yaşadıklarını, gördüklerini, duyduklarını sınırsızca sorgulayan, hayal gücü muhteşem ve bu şekilde dünyanın üstesinden gelmeye çalışan bir çocuk... Göçmenlik, yalnızlık, ırkçılık, kürtaj, ötenazi konuları çocuk bakış açısıyla ince ince işlenmiş... Konusu bambaşka, anlatımı bambaşka, ağır dram olan olaylara mizahi anlatımı katması bambaşka... Kesinlikle okunması gerekenlerden. En çok etkilendiğim alıntıyı paylaşmamıştım, Momo'nun Madam Rosa 'ya karşı hislerini bence en güzel anlatan cümlelerdi, özellikle anne - baba olanlar, içlerinde hissedeceklerdir bu cümlelerin bıraktığı hissi: "Gece üşüdüm, kalktım gittim, Madam Rosa' nın üzerine bir battaniye attım."
Onca Yoksulluk Varken
Onca Yoksulluk VarkenRomain Gary (Emile Ajar) · Agora Kitaplığı · 20093,296 okunma
··
1.182 görüntüleme
Zülfü Alimoglu okurunun profil resmi
Bu haklı ve yerinde incelemenizi okuyunca, doksanlı yılların sonunda Bonn kütüphanesinde Turkçe dilinde edebiyat rafında bu kitaba rastladiğımı ve bir kaç defa okuduğumu hatırlattınız bana, sevgili Gökçe hanım. Evet, Momo'nun duyarlılığı ve Madam Rosa'nın onca zorluklara ve acılara rağmen insan yanını koruması okuru sarsıyor ve günlerce aklından çıkmıyor. Yukarıdaki alıntınızda Madam Rosa'nın üstünü örten Momo aynı zamanda da o kadar çok çocukla başa çıkamayan Madam Rosa sakinleştirici hapları çocukların ağzına değil de kendi ağzına tıktığına tanık oluyor. Ve Momo, Madam Rosa'nın yaşlılığında bile farklı ve iyi bir insan olduğunun farkına varıyor, çocukluğunda ve gençliğinde yaşadığı sıkıntılı hayatına rağmen. Oysa bu durumlarda nasıl çocukların ağzına sakinleştirici hapların tıkıldığını görmüştür Momo. Emile Ajar bedenini satan müslüman bir kadının oğlu olan Momo ve eski bir hayat kadını olan yaşlı yahudi Madam Rosa karakterleriyle okurlarına insan yanına dikkat çekiyor, din ve ırkları ayrı olan insanların yaşamın zorluklarını birlikte göğüslemek zorunda kaldıklarında nasıl birbirlerini sevip bağlandıklarını. Burada, Mösyo Hamil ile Momo'nun ilişkisine baktığımız zaman Emile Ajar'ın intihara meylinin ipuçları görürüz. Çünkü, çok yaşlanan Mösyo Hamil yaşlılığın getirdiği bunama ve hastalıklar,yalnız tuvalet sorunu için bile küçük bir çocuk gibi sadece "çiş" demesi çok dokunuyor Momo'ya - Emile Ajar 'a. İntiharı, yaşlılıktan gelen beden ve zihinsel hastalıklardan kaçmak için seçti. Bu kitabı insanlara tavsiye etmekle gerçekten iyilik yapıyorsunuz insanlara. Ve ben size çok teşekkür ediyorum bu incelemeniz için. İçimde uyuyan güzel bir anıyı uyandırdı incelemeniz. En kısa zaman bu kitabı tekrar satın alıp okuyacağım.
Gökçe okurunun profil resmi
O hap mevzusu da çok etkileyiciydi... Mösyö Hamil 'e bu açıdan bakmamıştım hiç. Ve gerçekten düşününce evet yazarın o korkularının karşılığı bir karakter. Değerli yorumunuz için ben teşekkür ederim ayrıca.
Kadından Kentler okurunun profil resmi
Filmi de çok güzeldir.😍Eski yapımı olan film en iyisi.👍🏻😍
Gökçe okurunun profil resmi
Teşekkürler, izlemeye çalışacağım. 😊
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.