Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Gözde Ayaz

Gözde Ayaz
@gozdeayaz
Sıkı Okur
"Çalıkuşu gibi uzaklara, Anadolu'ya gitmek... kaybolmak. Orada, öğrenmiş olduğu her şeyi, kemandan Fransızcaya, coğrafyadan tarihe, ne biliyorsa, Anadolu çocuklarına aktarmak, onları bilgiyle donatmak, aydınlatmak, ışıtmak... Atatürk, defterine, 'memleketinize faydalı olunuz,' diye yazmıştı. O bir Cumhuriyet kızıydı. Hayatın içine karışıp, ülkesine faydalı olmak için yollanmıştı yeryüzüne. Bundan emindi."
Sayfa 113 - Remzi KitabeviKitabı okuyor
Reklam
"Hayat buydu demek. Öğrenmeye, içine girip doyasıya yaşamaya can attığı o hoşluklarla, sürprizlerle dolu hayat buydu!"
Sayfa 107 - Remzi KitabeviKitabı okuyor
"Bir askerin en büyük derdi yalnızlıktır. En kanlı taaruzları bile bitmek tükenmez yalnızlıklara tercih ederim."
Sayfa 104 - Remzi KitabeviKitabı okuyor

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
"Sevgi ve huzur her şeyin ilacıdır."
Sayfa 103 - Remzi KitabeviKitabı okuyor
"Cevat Şakir, Bodrum'da üç yıl sürgüne mahkum edildi. Bu karar Cevat Şakir'in olduğu kadar, zaman içinde Allah'ın Batı Anadolu'da unuttuğu sakin ve ilkel bir Ege kasabası olan Bodrum'un da kaderini değiştirecekti..."
Sayfa 99 - Remzi KitabeviKitabı okuyor
Reklam
Gecenin ilerlediği saatlerde, yaveri Atatürk'e bir şifre getirdi. Atatürk raporu okudu, yüzünde acı bir ifade belirdi. Yavere, "Al bunu Fethi Bey'e götür," dedi. Yaver, zamanın Başbakanı Fethi Bey'in omuz başında durdu, bekledi. Oyunun en can alıcı yerinde rahatsız edilmekten sıkılmış görünen Başbakan, Yavere, "Ne var?" diye sordu. Kendine uzatılan raporu aldı, bir göz attı ve, "Sonra bakarız," diyerek raporu geri uzattı. Atatürk yaveri yanına çağırdı, "Şimdi de şifreyi İsmet Bey'e götür," dedi. İsmet Paşa'nın o sırada hükümette hiçbir vazifesi yoktu. Yanına yaklaşan yaverin elinden raporu aldı, bir göz attı, oyunu bıraktı, iskemlesini geri çekerek bir sigara yaktı ve raporu baştan okudu. Son derece düşünceli bir ifadeyle, raporu katladı ve yavere verdi. Atatürk her iki arkadaşının da davranışını dikkatle izlemişti. Dikkatini yeniden oyununa vermeden önce, arkasında durmakta olan Kılıç Ali, Atatürk'ün alçak sesle, "İşte İsmet'in farkı," dediğini duydu.
Sayfa 93 - Remzi KitabeviKitabı okuyor
"Bıraksalar bütün bir gün hiç kımıldamadan Chopin dinleyebilirdi."
Sayfa 90 - Remzi KitabeviKitabı okuyor
"Defterime benim için bir şeyler yazar mısınız efendim," dedi. Mustafa Kemal, Füreya'nın uzattığı defterle kalemi aldı ve dizlerinin üzerinde, onu çok uzun yıllar etkileyecek olan satırları yazmaya başladı. Yazı, "Füreya Hanım," diye başlıyordu. "Görüyorum ki siz çok çalışkan bir insansınız. Millet sizden çok şey bekliyor. Siz çalışmalı ve bir şeyler vermelisiniz memlekete." Füreya, defteri, kutsal bir emanet gibi göğsünün üzerine bastırıp odasına çıktı. Kendini milletine gerçekten borçlu hissediyordu...
Sayfa 82 - Remzi KitabeviKitabı okuyor
Mustafa Kemal Paşa ve Latife Hanım'ın nikahından...
"... bu nikah anlatılmaya değer. Biz bugün Göztepe'de bir ilki yaşadık. İlk defa bir gelinle bir damat, vekil tayin etmeden, evlenmek üzere Kadı'nın karşısına kendileri oturdular."
Sayfa 80 - Remzi KitabeviKitabı okuyor
"... solmuş, eski üniformalarının içinde boz renkli yorgun Mehmetçiklerin, Kadifekale'ye Türk bayrağını diktiğini gördüm. Artık ölsem de gam yemem..."
Sayfa 78 - Remzi KitabeviKitabı okuyor
Reklam
"Bir asker, canını feda etmek, ailesini bir daha hiç görememek pahasına savaşa gittiği zaman, bir tek beklentisi vardır. Evine muzaffer dönmek..."
Sayfa 77 - Remzi KitabeviKitabı okuyor
"... saatler evvel, yeni bir gün döndü. Ama biz burada hala dünü yaşamaktayız. Keşke 9 Eylül'ü günlerce uzatabilsek. Çünkü bizim zafer anımız, şanlı askerimizle İzmir'e girişimiz 9 Eylül'dür. "
Sayfa 77 - Remzi KitabeviKitabı okuyor
"O ve onun gibi onlarca, yüzlerce genç adam Anadolu toprakları üstünde tomurcuklar gibi aniden fışkıracak, Maraş'ı, Antep'i Fransız askerlerinden ve Ermeni çetelerinden kurtaracaklar, istilayı durduracaklardı. İşgal altındaki Anadolu'nun kaderi değişmeye başlamıştı."
Sayfa 76 - Remzi KitabeviKitabı okuyor
"... Bir kahraman çıktı, helal süt emmiş bir kumandan... toprağımızı, rızkımızı, ırzımızı, kadınlarımızı, kızlarımızı düşmana teslim etmemeye ant içti. Allah onun yanındadır, efendiler. Sizler de yanında mısınız?" Ortalığı müthiş bir gürültü kapladı. Bir ağızdan bağıran, dua eden, tekbir getiren insanlar, "Yanındayız!" diye haykırıyorlardı.
Sayfa 76 - Remzi KitabeviKitabı okuyor
"Mustafa Kemal Paşa'dan yardım gelmiş!" diye çığlık çığlığa bağrışan ihtiyarların, çocukların, gençlerin arasına daldı, atının dizginlerini çekti. At şahlandı...
Sayfa 75 - Remzi KitabeviKitabı okuyor
462 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.