Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

H

0- 6 yaş çocuklar için dini ve ahlaki eğitim oyunla beraber yapılan konuşmalarla mümkün olur. Mesela elinize aldığınız bir oyuncağa namaz kıldırabilir ve söylemek istediğiniz şeyleri ona söyletebilirsiniz. Oyuncağı; yemek yedirirken besmeleyle başlatır, yemekten sonra şükretmesini sağlarsınız. Yani çocuğunuza öğretmeyi istediğiniz ne varsa bunu oyuncakları konuşturarak yapmanız gerekir. Bu yaşlarda konuşma süresi kısa olmalıdır. Önemli olan; tıpkı her sabah eğitime başlar gibi oyunlarla ve kitaplarla birlikte bu kelimeleri tekrarlamanızdır. Küçük çocuğun okulu böyledir.
Reklam
Yapılan araştırmalar; çocuğun inanç gelişimi açısından en fazla etkili olan uygulamanın, ebeveynlerden birisi ile inanç üzerine konuşması olduğunu ortaya çıkarmıştır.
Anneler, çocuklarının Allah'ı celle celeluhu hatırlamasını istiyorlarsa onlara dua etme yolunu mutlaka göstermelidirler. Çünkü dua; çocuk ile Allah celle celeluhu arasındaki en kadim iletişimdir.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
0-4 yaş çocuklara Allah nasıl hatırlatılır? 1- Yeni doğmuş çocuk hemen anne şefkatiyle tanışmalı ve onu yaratan Rabb'inin kendisini unutmadığını fark etmelidir. 2 - Anneler bebeklerini duyacakları bir sesle "la ilahe illallah" lafını sürekli söylerlerse çocuk daha fıtratı hiç bozulmadan Allah'la bağına tazelemeye başlar. Anneler çocuklarını uyutacaklarında ninni olarak esmaül Hüsna, dua ve salavatlarla çocuklarını uyuturlarsa çocuğun kulağının ilk dolgusu fıtratı ile uyumlu olur. 3- Anneler yeni konuşmaya başlayan çocuklarına "Allah" lafzı celalini söylemelerini teşvik etmelidirler. 4- Ezan okunduğunda "Allah" lafzı celalini çocuğa hatırlatmalıdır. 5 - Anneler çocuklarına "işte bunun adı kedi, bu da kelebek" demeden önce "bak evladım bunun adı kelebek, bunu Allah Celle celaluhu yarattı. Bu da çiçek buna da Allah yarattı. Allah hepimizi yarattı O her şeyi bilir ve onun sözüne hiç itiraz edilmez." demelidirler.
Çocuk Allah'ı hatırladığında kalbinde hangi duygular oluşmalıdır? 1-sevgi duygusu: "annen en çok kimi seviyor", "en çok kim sevilmeli" şeklinde sorular sorulur ve Allah demesi sağlanır. 2 -hayranlık duygusu: "kuşları, dağları, anneni babanı ve bütün dünyayı kim yarattı" gibi sorular yöneltilip Allah demesi sağlanır. 3-minnet duygusu: elindeki lezzetli bir yiyeceği işaret edip "bunu kim yarattı" diye soru yöneltilerek Allah diye cevap vermesi sağlanır. 4-güven duygusu: Zor bir işle karşılaştığında "Allah bu işinde sana kolaylık sağlasın" denir. Böylece Allah'ın gücünü hissettiği için ona güven duymayı öğrenir. 5- Allah'ın kızdığı şeylere kızma duygusu: herhangi bir kötü işe işaret edilerek "Allah bundan hiç memnun olmaz" dediğimizde Allah'ın kızdığı şeylere kızmayı; yine başka bir işe işaret ederek (mesela birine yardım etmek) "Allah bu işe çok sevinir memnun olur" dediğimizde Allah'ın sevdiği şeyleri sevmeyi öğrenecektir. 6- Allah'a kendisini tam teslim etme duygusu
Reklam
Normalde çocuğun kalbinde Rabbine dönen düşüncelerinin kilit noktasında; güveneceği, sığınacağı, küçük bedenini emanet edeceği bir güç arayışı vardır. Çocuk etrafında kendine emanet edeceği bir güç kaynağı görmek ister. Bu sebeple çizgi filmlerde; sihirden, büyüden, olağanüstü güçlerden çok fazla bahsedilir ve çocuğa Allah'tan başka bir güç kaynağı gösterilmek istenir.
Çocuğun din ile ilk temasının gerçekleştiği dönemlerde inanç gelişiminde en fazla etkili olan 3 ilke 1- Ebeveynden biri ile inanç üzerine konuşma ve etkileşimde bulunma 2- Anne baba veya aile yakınları ile birlikte ibadet etme gibi düzenli bir manevi zaman dilimine sahip olmak 3- Aile ile birlikte bir hizmet projesine dahil olma. Örneğin bir yardım kuruluşuna görev alma gibi.
Çocuklar, annelerinin gözlerinde ve sözlerinde Rablerinin izini bulacaklar ki, kalplerinde inanç şuleleri parlasın.
Çocuk 0-3 yaş döneminde yapmak istediği basit işlerde engellenmemelidir. Çünkü engellenmemiş çocuk, iç sesini fark eder ve hareketlerini kontrol etmeyi öğrenir.
Hem bugüne hazırlananlara Hem de yarınlara dalıp gidenlere Bir müezzin haykırır karanlığın minaresinden "Biçareler felahınız ne orada, ne şurda"
Sayfa 236Kitabı okudu
Reklam
"Beni affet Allah'ım" diye dua ettim, çünkü ben sürekli O'nun rahmetinden şüphe ediyordum, ama O her defasında, bana rahmetinden şüphe etmeme mahal olmadığını gösteriyordu.
Sayfa 113Kitabı okudu
Çocuğun kalbi, zaten hata ve günahlar işlediğinde rahatsız olur. Eğer siz ondaki vicdani bu uyanışı desteklemezseniz, çocuk vicdanından gelen sesleri kötü ve yanlış ilan etmeye başlayacak ve böylece ondaki vicdan ilk darbesini almış olacaktır.
Doğan her çocuk; gözlerin, Allah'a çevrilmesini sağlayan nadide birer ayettir. Ve Allah, kendi varlığının bilinmesi ve tanınması için yarattığı o çocuğun ruhunun en dibine , çok temiz bir fıtrat yerleştirmiştir. Bu fıtrat, çocuğun öyle derinlerine yerleştirilmiştir ki; her çocuk, özüne döndüğünde kolayca Allah'ı bulur.
Kendini Rabbinin iradesine teslim mânâsındaki hakiki tevazu, ne gururu ne de insanın kendi kendine mahvetmesini gerektirir. Bir Sufî Üstad'ın güzel ifadesiyle ne "bir şeye ihtiyacım var" deyin, ne de "hiçbir şeye ihtiyacım yok" deyin; sadece "Allah" deyin, işte o zaman harikulâdelikler göreceksiniz.
Sayfa 192Kitabı okudu
Yolcu olan, ibadeti sadece namaz kılmakta, zekât ve sadaka vermekte arıyor olmamalı- hayatın her anında aramalı ki aldığı her nefeste ve her halinde Allah'a kul olmanın lezzetini ve saadetini bulabilsin.
Sayfa 106Kitabı okudu
327 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.