Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

içseatriservisindenherbookolog

içseatriservisindenherbookolog
@herbookolog
1 okur puanı
Haziran 2021 tarihinde katıldı
Ötenazi & Living Will ( Ölme Hakkı)
Ötenazi , tıbbi olarak ölümden başka çarenin olmadığı durumlarda ve kişinin katlanılmaz acılar çekmesi halinde rızasının olması şartıyla tıbbi yollar aracılığıyla öldürülmesi veya tıbbi yardım esirgenerek ölüme bırakılmasıdır. -_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_- Living Will ( Diriltmeyin) Cambridge Dictionary' de terim anlamı ; bir kişi öleceğinden emin olacak kadar hastalanırsa ve tedavisiyle ilgili isteklerini iletemezse ne tür bir tıbbi tedavi istediğini söylediği yazılı bir belge olan Living Will , tıbbi olarak ölümden başka çarenin olmadığı durumlarda ya da ileride düzelme ihtimalinin olmadığı bir engellilikte (felç gibi) makinelere bağlı olarak ya da başka herhangi tıbbi bir yol aracılığıyla zorla yaşatılmak yerine tıbbi yardımın reddedilmesidir. Bu kişiler vücutlarına DNR ( do not resuscitate) ya da CPR ( Cardiopulmonary Resuscitation) dövmesi yaptırarak kalpleri durduğunda yaşama dönmeme kararlarını gösterirler. Living will' in ötenaziden farkı sağlıklı bir irade ile ( hastalığın getirisi olan acının etki etmediği bir irade ile) rıza göstermiş olmaktır. İnsanların doğma hakkı üzerinde bir tasarrufu olmadığı gibi ölme hakkı üzerinde de bir tasarrufu olmamalı mıdır? Bir insan felç kalma gibi bir durumla karşılaştığında felcin getirisi olan durumların onur kırıcılığını yaşamak yerine ölme hakkı olmalı mıdır? Kanserin ilerlemiş evresinde olan bir bireyin, doktorların iyileşme olasılığının ortadan kalkmasını söylemesi halinde çektiği acılarına ötenazi ile son verme hakkı olmalı mıdır? Ötenazi ya da Living Will'in hak olarak bireylere tanınması hakkında düşünceleriniz nelerdir?
Reklam

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
2022 OKUMA HEDEFİ
7/52 kitap - %13 tamamlandı
7 kitap okudu
52 kitap
2.695 sayfa
0 inceleme
0 alıntı
Tanınmış olan hakların eylemli olarak (fiilen) kullanıla­bilmesine olanak veren ve olabildiğince kusursuz işleyen bir toplum düzeninin de devletçe sağlanması gerekir.
Sayfa 3
Reklam
Özgürlük ! İyi güzel de ... Hemen kullanmaya kalkışıyorlar!..
“İnsanlar dünyaya geldikten sonra, ellerinden alınamaz, ya da alınmaması gereken bir takım haklara sahip olurlar: Yaşama hakkı, yeme hakkı, doyma hakkı, başını sokacak bir deliği bulma hakkı, işkence edilmeme, tutsak olmama, sömürülmeme hakkı, eğlenme, dinlenme, gülebilme hakkı... Ne bileyim ben, bir sürü hak... Bunların hepsi insanların insanca yaşamasını sağlarlar. ” Yaşar Kemal (Ağacın Çürüğü’nden)
Hakkı olan kişi, sahip ol­duğu hakka dayanarak öteki kişilerin, kendi hakkına saygı göstermesini bek­leyebilir ve bu beklentisinin hukukça desteklenmesi gerekir.
Sayfa 3