Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gerçeklerin kendilerine özgü bir biçimi vardır; onu saklayamazsınız, gömemezsiniz, yok edemezsiniz, ya da yokmuş gibi davranamazsınız, çünkü eninde sonunda ortaya çıkarlar.
Reklam
Çünkü iyilikte de kötülükte de olduğu gibi, bir kişiye yapılan tüm insanlığa yapılmış sayılır.
Çünkü kendini yalnız hisseden halkı korkular sarar. Korkuların ele geçirdiği bir topluma ilmi, aklı ve bilimi götürmek her daim zaman almıştır. Böyle toplumlarda hâkim olan şey karanlıktır ve karanlığı yaratan mihrakların beslendiği en önemli şey de korkuları tetikleyen cehalet olmuştur.
"Masallar masal diye, efsaneler efsane diye anlatılmalıdır. Boş inançları gerçek diye öğretmekten daha korkunç bir şey olamaz. Çocuk aklı bunları kabul eder ve çocuk yanlış şeylere inanır. Bu yanlış inançlardan arınmak çok zor olur ve uzun yıllar alır. İnsanlar boş inançlara bir gerçekmiş gibi inanıp uğruna dövüşürler. Hatta boş inançlar uğruna daha fazla dövüşürler çünkü boş inanç öylesine elle tutulmazdır ki çürütülmesi neredeyse olanaksızdır."
Reklam
Hypatia her şeyi yeniden düşünmek gerektiğine inanırdı. Ancak bu şekilde insan kendini ölçebilir ve geleceğe doğru atacağı adımların sağlamlığından emin olabilirdi.
İnsanların ilişkilerinde bile tüm kopukluklar ve olumsuzluklar bundan kaynaklanır; geriye doğru çekilip her şeyi yeniden düşünmemekten...
Bazen her şeyi yeniden düşünmek lazım. İçinde bulunduğumuz düşünce yapısından çıkıp, uzaktan kendimize ve dünyaya bakmamız gerek. Bu tıpkı bir binanın içindeyken o binanın boyutunu, büyüklüğünü ve neye benzediğini bilmemeye benzer. Binadan çıkıp biraz uzaklaştığınızda onu daha iyi görür ve binayı daha iyi değerlendirirsiniz. İnsanın kendi düşüncelerine bazen uzaktan bakmayı bilmesi gerekiyor.
"Bir yanlışa yanlış demezseniz ve o yanlış varlığını uzun süre muhafaza ederse zamanla insanları etkilemeye başlar. Ve yanlış, bir süre sonra yanlış olarak algılanmamaya başlanır."
Reklam
Sorgulanmayan her hata şüphesiz başka hatalar da doğuracaktır. Yanlışlar doğruların aksine daha doğurgandırlar.
"Zaman bize gösteriyor ki, yaşadığınız çağda ne yaparsanız yapın, gelecekte etkileri olacaktır. Ya sadece öldüğünüzü söyleyecekler ya da öldüğünüzü söylemeden önce yaptıklarınızdan bahsedecekler. Ve kim ne yaptıysa, elbette onlarla anılacaktır."
Eğer bir insan bir şeyi yapamıyorsa, bir başkasının da o şeyi yapmasını istemez. Çünkü başkasının yapması, onu yapamayan için yapanın başarısı olarak görülmez; görülecek ilk şey kendi yetersizliğidir. Kimse bu anlamda kendi gerçekleriyle karşılaşmak istemez, o yüzden de ne kadar çok yandaş bulabilirse kendisini de o kadar rahatlatır.
İnsan yaradılışının belki de en zayıf tarafı, yapmak istemediği şeyler konusunda sınırsız bahaneler bulabilmesidir. Bir şeyi yapmak istemiyorsa sonsuz bahaneler sıralamada müthiş bir deneyimi vardır. İki tür insan vardır; biri bahane bulur, diğeri de çözüm bulur.
Geri199
1.500 öğeden 1.486 ile 1.500 arasındakiler gösteriliyor.