Kemalat sıkıntıda belli olur...
Erkek ve kadının birbirlerinin boşboğazlıklarına, çirkin ve bozuk hallerine, gazaplarına sabretmekle ahlâklarını güzelleştirir. İnsanın kemalatı, çok önemli bir noktadır. İnsanın kemalatı, ibadette ve taatin çokluğunda değil, kişiyi hiddetlendirecek, ezaya sokacak hallerde belli olur. Ezaya sokan hallere tahammül eden, ibadet ve taatle ulaşamadığı merhalelere ulaşır. Onun için Allah, kadının boşboğazlılığına sabreden kocaya, nefsi terbiye, gazabı teskin, ahlâkı güzelleştirme verir.
Sayfa 59 - İmtihan...Kitabı okuyor
İlmin özü, ibadet ve itaatin ne demek olduğunu bilmendir.
Reklam
“Bu zaman ibadet edenlerin şanı yücedir. Gel nefse uyma bu anı kaçırma”
Sayfa 388 - AhıskaKitabı okuyor
biliniz ki ibâdet; ilmin meyvası, ömrün faydası, akl-ı selim sahiplerinin elde ettikleri sonuç, erenlerin sermayesi, kötülüklerden ellerini çekenlerin yolu, efendi kişilerin nasibi, gayretli olanların son hedefi, şerefli insanların şiarı, mert kişilerin san’atı ve akıllıların yapacağı şeydir. İbâdet, saadet ve cennetin yoludur.
Hayranlığın tek ibadet biçimi olduğuna inanmaya başladım..
Sayfa 79 - Can Yayınları, 4. BaskıKitabı okudu
5.cilt
1222. Ebû Hureyre radıyallâhu anh'den rivayet edildiğine göre Resûlullah sallalllahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: "Kim, faziletine inanarak ve karşılığını Allah'tan bekleyerek ramazan orucunu tutarsa, geçmiş günahları bağışlanır." Buhârî, Îmân 28, Savm 6; Müslim, Sıyâm 203, Müsâfirîn 175. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Ramazan 1, Savm 57; Tirmizî, Savm 1, Cennet 4; Nesâî, Sıyâm 39; İbni Mâce, İkâmet 173, Sıyâm 2, 33. ... “İnsan, inanmadan nasıl ibadet eder?” diye bir soru akla gelebilir. Doğrudur. Ne var ki, gerçekten inanmadığı halde inanmış görünüp şu veya bu gerekçeyle birtakım güzel işler ve ibadetler yapanların varlığı da bir gerçektir. Öte yandan insan, bir şeyin hak ve doğru olduğuna inanır ve yapar. Fakat ihlâs ve samimiyetle değil, riya, gösteriş, korku, itibar vs. gibi birtakım geçici gerekçelerle yapar. Bu tür davranışlar her ne kadar ibadet ve iyilik gibi görünse de, onları işleyeni maksadına ulaştırıcı nitelik ve kıvama sahip değildir. Daha açık bir ifadeyle bu davranışlar makbul değildir. İşte hadisimiz işin çok önemli olan bu yönüne dikkat çekmekte, ramazan orucunu, onun farziyyetine, faziletine, faydasına yürekten inanarak ve karşılığını sadece Allah'tan bekleyerek yani tam bir ihlâs ve samimiyetle tutan kimselerin, geçmiş günahlarından arındırılacaklarını müjdelemektedir. Âlimler "geçmiş günahları" ifadesini küçük günahlar diye yorumlamışlardır. Müellifimiz Nevevî'nin belirttiğine göre bazı fakihler, küçük günah bulunmadığı takdirde ramazan orucunun büyük günahları hafifletebileceğini söylemişlerdir.
Reklam
Veliler, gelinler gibidirler. kendilerini fâsıklara (günahkârlara) göstermezler. ibadet ve tâat ağır geliyor ve sen onları yaparken gönlünde hiçbir haz ve zevk duymuyorsan, buna karşılık günah işlemek sana kolay geliyor ve o günah sana haz veriyorsa, bil ki senin tövben samimi değil! çünkü kök sağlam olsaydı dal da öyle olurdu..
Fudayl bin İyaz'a şu beyitleri yazıp gönderen Abdullah bin el Mübarek'e Allah rahmet eylesin: "Ey Haremeyn'de ibadet eden kişi, bizleri görsen keşke. O zaman ibadetle oynadığını kendin görürsün. Akıttığı yaşlarla, ey yanaklarını süsleyen kişi. Bizim boyunlarımızı kanlarımız süslüyor."
Sayfa 15
Hamdolsun
Mümin yaşadığı her günü ganimet bilir .Çünkü o günde ya Rabbine ibadet eder,ya da O'nun yarattıklarına faydalı olur veya nefsini düzenler.Onun nazarında dünya, ahiretin tarlasıdır.Yarin biçmek için bugün orayı eker.
Reklam
Hastanın inlemesi tesbih, feryadı tehlil, nefes alıp vermesi sadaka, uykusu ibadet ve sağa - sola dönmesi Allah yolunda cihat etmektir. Hasta olmadan önce işlediği amellerin en güzelleri defterine yazılmaya devam eder.
Hz. Ebû Bekir (r.a)
"Kim ki Muhammed'e (s.a.v) tapıyorsa, bilsin ki Muhammed (sav) ölmüştür. Kim ki Allah'a ibadet ve kulluk ediyorsa, bilsin ki Allah Hayy'dır, ölümsüzdür."
Sayfa 610Kitabı okudu
Allâhumme yâ Rabbenâ, yâ Rabbenâ, ya Rabbenâ..
Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz hadîs-i şeriflerinde buyuruyor ki; "Allahu Teâlâ Hazretleri; bir kulum 'Yâ Rabbi!' der, ben ona nazar etmem. Yine 'Yâ Rabbi!' der, yine nazar etmem. Yine 'Yâ Rabbi!' der, o zaman meleklerime derim ki; 'Şahit olun ey meleklerim! Bu kuluma icabet etmemekten istihyâ ediyorum, hayâ ediyorum. Onu mağfiret eyledim." Yâ Rabbi! Yâ Rabbi! Yâ Rabbi! İbadetlerimizi taatlerimizi, hayrâtımızı hasenâtı- mızı kabul eyle! Kur'ân-ı Kerîm hatimlerini, Yâsîn sürelerini, kelime-i tevhidleri ve salavât-ı şerîfeler sâir ibadet ve taatlerimizi -muhakkak ki eksiktir, kusurludur- eksiğine kusuruna bakmadan ahsen-i kab ile etemm olarak makbul eyle! Âmin..
Sümer heykelleri, belden üstü çıplak veya sağ omuzu açıkta bırakan ve tek parçadan oluşan bir elbise giydirilmiş biçimdedir. Eller ibadet pozisyonunda, göbek üzerinde birleştirilmiştir.
Sayfa 64 - İletişim Yayınları - 7. Baskı - Erken Hanedanlar DönemiKitabı okuyor
Arapça bir kelime olarak kutsalı ifade eden din; yol, hüküm, benimseme, kabul etme gibi anlamlara gelir. Batı dillerinde karşılığı olan "religio" ise ibadet anlamını taşır.
Sayfa 6 - Umuttepe YayınlarıKitabı okuyor
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.