Kadınlara evlenme teklif edeceğine ölüm teklif ederdi.
Kafkaesk nedir? Kafka kimdir? Bu kitapta her şey mevcut. Olmayan tek şey kesinlik. Dönüşümünü dönüşü olmayan bir yolda tamamlamaya çalışan bir yazar. Bence Kafka kesinlikten bir haber yaşayıp öyle öldü. Ya da öyle görünmek istedi. Yoksa hep böyle sonunu tamamlamadan bırakmazdı her şeyi.
Kafka nedir ne değildir? Neyi sever kimi ister yanında? Cevap kesinlikle sadece yatağını ister. Aşık olduğu kadın olmak ister miydim hayır kesinlikle hayır. Ahh milena demesi bir yana eminim bezdiriyordu kadını. Bütün kitaplarını okumadım ama bu kadar pervasız yazdığı için olsa gerek çok sevilmiş. Adam korkmamis kaygilanmamis. Yazmis ha yazmis. Böcekken insanken idamlikken aşıkken. Bence tek bildiği ölümünden sonra onu bizce yaşatmış.
Beni en çok dönüşüm hakkinda yazilanlar etkiledi cunku o karakter bana tamamiyla zit. Uyuşuk. Tek kelimeyle uyuşuk. Sonunda sanki fedakarlik yapip hayatlarindan cikip gitmis olsa da sonralari Kafkanin o zamanki kiz arkadasina yaptığı bir böcek betimlemesi dusuncemi netleştirdi. Kertenkele böceği eziyor herhalde böcek öldü saniyor Kafka fakat kertenkele gectiktwn sonra bocek hic bisey olmamis gibi dogrulup gidiyor. Kafka`nin tepkisi manidar: Bende ona bakip dogrulabildim.
İlginç.