Politika alanının üstünü İdarî olguyla örtme çabası, ancak me­murun etki alanının resmileşmiş yasalar sonucu aktif bir durum ka­zanmasıyla açıklanabilir. Fakat, yasaların meydana gelişi, çalışma alanı gereği memurun yetki alanına girmemektedir. Bu toplumsal- dirimsel, konumsal bağlılıktan dolayı memur, her bir resmileşmiş yasanın arkasında dünya görüşüyle ilgili, iradeci, çıkarcı-toplumsai güçlerin durduğunu gör(e)mez. Memur, kendi gücüyle somut yasa­ların öngördüğü pozitif düzeni, düzenin ta kendisiyle özdeşleştirip, her rasyonelleştirilmiş düzenin sadece belli bir düzen ve dahası toplumsal alanda birbiriyle çatışan meta-rasyonel güçlerin telâfisi olduğunu algılayamaz.
Sayfa 141Kitabı okudu
Toplumsal yaşamda şekillenmiş ve donmuş olgular bile nesnel değildir, yani bir ambardaki nes­neler gibi üst üste yığılmış bir şey değildir. Yasalar, yönetmelikler, katı te­amüller - onlar sadece, canlı yaşam (kendini onların isteği doğrultusunda yeniden ürettiği ölçüde) tarafından sürekli yeniden üretildikleri için vardır­lar.
Sayfa 137Kitabı okudu
Reklam
Her ne kadar yaşamımız kapsamlı bir şekilde rasyonelleştirilmiş olsa da, tüm bu rasyonelleştirmeler sadece kısmî rasyonelleştirmelerdir; zira günümüz aşamasında bile, toplumsal alanımızın en önemli alanları hâlâ irrasyonel bir tarzda temellendirilmiştir.
Sayfa 138Kitabı okudu
Dünyamız, muhtemelen her şeyi rasyonelleştirme, idari açıdan şekillendirilebilir kılma ve irrasyonel hareket serbestliğinin ortadan kaldırılması eğilimiyle nitelenebilir.
Sayfa 137Kitabı okudu
İnsanoğlu, tarihiyle tekrar tekrar başa çıkmak zorunda olan bir varlıktır.
Sayfa 131Kitabı okudu
Yönelimse! biçimi çerçevesin­de yeni gerçekliğe yetişemeyen ve bu açıdan bakıldığında da yeni gerçekliğin üstünü aslında köhneleşmiş kategorilerle örten bir bi­linç, yanlış ve ideolojiktir.
Sayfa 120Kitabı okudu
Reklam
331 öğeden 231 ile 240 arasındakiler gösteriliyor.