Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Öbür sistemler, diri olan hayata ölü düşünce şemaları geçirmeye ve uydurmaya çalışırken, İslam, diri olan hayatı diri müesseselerle kaostan kozmos haline getiriyor.
Ahlak ve dinle ekonominin ilgisini henüz tam bir ölçüye bağlayamamış olan ve birçok önemli buhranlarının ve kapitalizm-komünizm ikilisinin kaynağı bu noktada bulunan Batı’nın gözü önünde İslam prensipleri kurtarıcı birer semboller halinde durmaktadır da, gurur, bunu görmeğe engel olmaktadır.
Reklam
Halbuki İslam, Batı medeniyetinden ayrı bir medeniyet olarak ele alınmadıkça gerçeğine varılamayacak bir realitedir.
İslâm’ın iktisat tarihi, iktisadi düşünce tarihi olduğu kadar iktisadî olaylar tarihi olarak da incelenmeli ve bu ikisi arasındaki bağlar aranmalıdır ki, İslam’ın gerçek iktisat sistemi görülebilsin, değerlendirilebilsin.
İslâm'dan da önce vardı diye İslâm'ın mülkiyet, miras, ticaret kavramlarını daha önceki kavrayışlarla karıştırmamak gerekir. Bu benzerlik dıştadır. Özde, anlamda, içyapıda ve amaçta İslâm yepyeni ve apayrıdır. Asıl yenilik de bu yeniliktir. İslâmla yepyeni ve dipdiri bir dünya gelmiştir.
Mezarlar kazılıyor ve bir şehir belli bir süre içinde o mezarlığa taşınıyor.
Reklam
İslâm'ın ideal çizgilerini konuşmuyoruz. Onu konuşsak, öyle bir çağda bulunuyoruz ki, sözlerimizi bir çılgınlık gibi görecektir insanların çoğu. Biz normal Müslümanların toplumunun özelliklerinden konuşuyoruz.
İslâm toplumunda ne komünizmdeki gibi, tek kişiyi, mülkiyet hakkına ehil ve lâyık görmemek, yani insana güvensizlik vardır ; ne de, kapitalizmdeki gibi insana Allahı unutturan mutlak mülkiyet hakkı tanınmıştır.
İslamda, kişinin de, Devletin de amacı birdir. Amaç, islamı gerçekleş­tirmektir.
Reklam
İslâm, insanı ekonomiye değil, ekonomiyi insana bağlamıştır.
Sene bilmem kaç ama harika bir öngörü...
Liberalizm, teorik bir takım prensipler ve sloganlardan başka bir şey değil. Orada idealist olmak, insancı olmak kolay. Ama kapitalizm, bir pratik olarak, oluşmuş bir ekonomik yapı olarak, Batı toplumunun, insan ve medeniyetinin bütün özelliğini gösterecektir.
İslamın kendine öz deneyinde batının da faydalanacağı zengin bir verimlilik vardır.
Kominizm, ferde hiçbir hak tanımamasına karşılık topluma tanıdığı mutlak hak, islam toplum anlayışına aykırı bir haktır. İslamda toplumda insan biri öbürüne ezdirmeyecek şekilde bir hak dengesi içindedir. Hatta hayvanlar ve eşya bile hak dengesi halkasına dahildir”
Sayfa 34 - DirilişKitabı okudu
İnsanda bir parça karanlık vardır ama, içine ışık, önüne de koca bir meşale konmuştur.
Sayfa 33
758 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.