Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

wine

wine
@jesverne
4 okur puanı
Mayıs 2019 tarihinde katıldı
Sen üzülürken, o mutluydu Sen düşünürken, o hep uyurdu Yazık etmedin mi kendi kendine? Çok sevdiğinde işte, böyle oldu Cem Çınar, Bir Sigara
Reklam
Kırgınlıklarıma bir kitap yazardım da sözcüklerim canın sağ olsundan ileriye gitmedi.
Her insan bir kitap ve her hayat farklı bir hikâye.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
wine tekrar paylaştı.
İyi bir insan, bir köpeğin önünde bile utanabilir.
Anton Çehov
Anton Çehov
Sanat uzun, hayat kısa. "Ars longa vita brevis."
Reklam
180 syf.
10/10 puan verdi
Unutulmaz Köy Enstitüleri
Unutulmaz Köy EnstitüleriFakir Baykurt
9.1/10 · 574 okunma
Köy Enstitülerini kapattılar, onların yerine durmaksızın İmam Hatip okulu açıyorlar. Köy Enstitülerinden on bir yılda yetişen 17 bin öğretmene karşılık ezberci İmam Hatip okullarında elli yıldır yarım milyondan çok köy çocuğu yetişti. Ama koskoca bir tarım ülkesi Türkiye şimdi dış ülkelerden ekmeklik buğday, yemeklik et satın alıyor. Köy çocuklarına doğru dürüst tarım eğitimi veren okullar yok; gelip geçen yönetimler bin kez yanlış bir eğitim politikasını ulusun açlığı pahasına inatla sürdürüyor, halkla birlikte aydınlar da buna ses çıkarmıyor, yazık, ne yazık değil mi?
Köy Enstitüleri yanlıştı da, yabancı uzmanların önerdiği, Amerika'nın dayattığı projeler mi doğruydu? 1950'den sonra okullarımızda eğitim öğretimle ilgili tam 22 Amerikan projesi uygulandı; lütfen söyler misiniz ne çıktı onlardan?
Niçin kendi gücümüzü harekete geçirmeyi bilmiyoruz? Bilmiyoruz, çünkü başımızdakiler bunu istemiyor.
Köy Enstitüleri yerlidir. Ama dünya eğitbilim gelişmelerinden kopuk değildir. Normal olarak böyle olması da gerekir, kanımca. Sonradan Köy Enstitülerini başka uluslar aldı. Örneğin İran aldı. Uzakdoğu'da, Endonezya uyguladı. Peru alıyor. Geri kalmış, geri bıraktırılmış ülkelerin sorununu çözmede uygun bir modeldir diye UNESCO bütün dünyaya tavsiye etti. Böyle örnekler biliyoruz. Bunların fazla önemi yok. Bence önemli olan, Köy Enstitülerini sürdürebilmemizdi. Çünkü bu kurumlara en çok bizim gereksinimimiz vardı.
Reklam
Doğru, Enstitülerde din dersi yoktu. O zaman yalnız Köy Enstitülerinde değil, Türkiye'nin hiçbir okulunda bugünkü din dersleri yoktu. Laiklik egemendi bütün okullara. Yönetimde din işi, devlet işi ayrılmıştı. Devlet din eğitimini kendisi yapmıyor, yaptırmıyordu. Bu görevi aile üstlenmişti. (...) Din dersi 1946'dan sonra ilkokullara konuldu. 1950'den sonra ortaokullara konuldu. Liselere konuldu. Öğretmen okullarına konuldu. Bugün her okulda var. Bilmiyorum Türkiye'de işler eskisinden çok mu iyi şimdi? Ekonomi, yönetim daha mı düzgün? İnceleyip düşünmek gerekir.
wine
@jesverne·1000Kitap'a katıldı.