Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Julius Caesar
Bir gün yakın bir arkadaşı Büyük İskender’in heykeline hayranlıkla bakan Sezar’a çok büyük siyasi ihtiraslar beslediğini söylemiş, genç adam, “Ne diyorsun? Sen Büyük İskender’in hayatını okumadın mı? O benim yaşımda iken bütün fütuhatını tamamlamıştı, ben daha ne yaptım?” diye bağırmıştı.
Ünlü düşünürlerin ölmeden önceki sözleri.
Az önce karşıma çıktı bu metin fazlasıyla ilginç geldi bana hoşuma gitti sizinle paylaşmak istedim.Benim en çok Beethoven'inki hoşuma gitti. Okuyunuz bana katılacaksınız, keyifli okumalar. :)) Vur, korkak herif, sonuçta sadece bir adam öldüreceksin. - Ernesto Che Guevara  Asıl ölüm, ilimden payını almayanlaradır. Faydalı ile faydasızı bilenler
Reklam
Sezar’ın son sözlerinin ne olduğu kesin olarak bilinmiyor. Genellikle en bilinen versiyonu Latince bir deyiş olan “Et tu, Brute?” (Sen de mi, Brutus?) şeklindedir ve bu deyiş tarihçilerden ziyade Shakespeare’in “Julius Caesar” adlı oyunundan alıntıdır. Romalı tarihçi Suetonius, Sezar’ın son sözlerinin Yunanca bir deyim olan “Kai su, teknon?” (Sen de mi çocuğum?) olduğunu iddia eder. Diğer taraftan Plutarkhos, Sezar’ın hiçbir şey söylemediğini ve suikastçilerin arasında Brutus’u gördüğünde togasını başının üstüne çektiğini aktarır.
Julius Caesar (Sahne II)
Korkaklar ölmeden önce pek çok kez ölümü yaşarlar, cesurlar ise ölümü Birkez tadarlar.
Gaius Julius Caesar
Sezar’ın hayatını anlatan kitabında Plutarch, genç bir adamken Sezar’ın Akdeniz’de korsanlar tarafından kaçırıldığını yazar. Liviusorg ise daha sonrasında neler olduğunun olduğunun çevirisini yapmıştır: “Başta korsanlar fidye için 20 altın istediğinde Sezar buna gülmüştü. Çünkü korsanlar, onun kim olduğunu ve serbest kalmak için 50 altın ödemeye gönüllü olduğunu bilmiyorlardı.”
Gaius Julius Caesar
Galya savaşı notlarında Sezar, “Ölümsüz tanrılar, cezalarını çekmek isteyenleri büyük bir merhamet ile cezasız bırakırlar. Çünkü onların bu şekilde daha çok acı çekeceklerini bilirler.” diye belirtmiştir.
Reklam
Gaius Julius Caesar
Sezar, Galya savaşını anlatan günlüklerinde düşmanlarına karşı yaptığı taktiksel hataları anlatırken “Çoğu zaman insanlar olmasını istedikleri şeye inanırlar.” sözünün üzerinde durmuştur.
Gaius Julius Caesar
Bir general olarak Sezar, koşulların çok hızlı bir şekilde değişebileceğini öğrenmiştir. Bill Yonne’un “Julius Casear: Bir Fatih’ten Liderlik Dersleri” adlı kitabında, Sezar’ın bir zamanlar yazdığı ders niteliğindeki sözünü belirtmiştir: “Savaştaki önemli olaylar önemsiz sebeplerin sonucunda oluşur.”
Gaius Julius Caesar
Plutarch’ın “Paralel Yaşamlar” adlı kitabında, kendisinin Alpler’deki küçük bir köyden geçerken söylediği oldukça ilginç bir görüşünü belirtmiştir: “Bu küçük köydeki birinci adam olmayı, Roma’daki ikinci adam olmaya tercih ederim.”
Gaius Julius Caesar
Antik Roma’da Rubicon Nehri’ni bir orduyla geçmek büyük bir sorun kabul edilirdi. Bu eylem, cezası ölümle sonuçlanabilecek bir savaş ilan etmek ile eşdeğer tutulurdu. Sezar, Rubicon Nehri’ni ordusuyla beraber geçerken, her şeyini riske attı. “The Life of the Deified Julius” kitabında Suetonius, nehri geçerken Sezar’ın Athena’lı bir oyun yazarından alıntıladığı sözü belirtmiştir, “Zar, atılmıştır.”
Reklam
Gaius Julius Caesar
II. Pharnakes ile yaptığı nispeten daha kısa süreli savaşın ardından Sezar, Roma’ya göndermek üzere zaferinin detaylarını içeren bir rapor yazıyordu. Yunan biyografi yazarı Plutarch ve Roma tarihçisi Suetonius bir konuda hemfikirdi; Savaşın komutanı Sezar, raporunda fazla detaya inmemişti. Sadece“Geldim. Gördüm. Yendim.” yazmıştı.
Gaius Julius Caesar
Barış istiyorsanız savaşa hazır olun
Gaius Julius Caesar
Roma'da ikinci adam olmaktansa, bir köyde birinci adam olmayı tercih ederim.
218 öğeden 196 ile 210 arasındakiler gösteriliyor.