Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
KEMAL TAHİR ve YAŞAR KEMAL'İN "EŞKIYALIK" ÜSTÜNE GÖRÜŞLERİ
SORU: "Rahmet Yolları Kesti" yi, "İnce Memed" e Karşılık Olarak Yazdığınız Söyleniyor. Bu Doğru mu? K.TAHİR: "Rahmet Yolları Kesti" yi, ona karşılık olarak yazmadım. Bütün dünyada yarı aydınlar arasında meydana gelen yanlış anlamaya parmak basmak istedim. Yaşar, "İnce Memed" i yarı aydınların tesiriyle yazdı. "İnce Memed" fukara tek başına toprak reformu yapıyor. Hiç böyle bir şey olur mu? Şimdi Cumhurbaşkanı bile toprak reformunun ne demek olduğunu bilmiyor, kaldı ki o zaman İnce Memed toprak reformunu ne bilecek...
Sayfa 199 - Özge Yayınları, 3.BasımKitabı okudu
KEMAL TAHİR ve YAŞAR KEMAL'İN "EŞKIYALIK" ÜSTÜNE GÖRÜŞLERİ
SORU: Romanda Eşkıyalık Sorununu İşlemekle Neyi Gerçekleştirmek İstediniz? K.TAHİR: Orta sınıf yarı aydınları arasında yayılmak istenen bir yanlışı düzeltmek istedim.
Sayfa 199 - Özge Yayınları, 3.BasımKitabı okudu
Reklam
KEMAL TAHİR ve YAŞAR KEMAL'İN "EŞKIYALIK" ÜSTÜNE GÖRÜŞLERİ
SORU: Eşkıyalık Meşru Bir İtilme midir? K.TAHİR: Hiçbir suç meşru değildir, aynı sonucu vermez her insanda. Cemiyet suçludur derler, yanlıştır. Bir suçun meşru olabilmesi için bütün insanların Padişahtan dilenciye kadar, o duruma gelinceye kadar aynı suçu işlemesi gerekir. Cemiyet kabahatlidir diyenler yanılıyor. Suçluların kendilerini kurtarmak için, orta sınıf aydın tabakasını aldatmak için ileri sürdükleri bir mazerettir. Y.KEMAL: Kurulu düzene karşı başkaldırmayı ne kadar meşru, ne kadar gayrımeşru sayabiliriz? Meşru olup olmamayı ya da olumlu olup olmamayı o toplumun ilişkileri belirler. Ekonomik ya da sosyolojik.
Sayfa 199 - Özge Yayınları, 3.BasımKitabı okudu
KEMAL TAHİR ve YAŞAR KEMAL'İN "EŞKIYALIK" ÜSTÜNE GÖRÜŞLERİ
SORU: Sanatla Eşkıya Arasındaki Bağ Nedir? K.TAHİR: Herhalde sanatçının içinde eşkıyalara karşı duyduğu yatkınlıktır. "Ahlâk düzeni sağlam olmayan ve soyguncularıyla başa çıkamayan bir toplum ruhunda artakalmış barbarlık duygusunun da baskısıyla soyguncularına karşı hayranlık duyar." (Andre Maurois, İngiltere Tarihi) Burada "ruhunda artakalmış barbarlık duygusu" ne dereceye kadar işler bilmem. Y.KEMAL: Sanatla eşkıya arasında hiçbir bağ yoktur. Yalnız eşkıyalık bir gelenek olduğu için Anadolu'da eşkıya oyunları, evet daha da çok Anadolu'da eşkıya türküleri, eşkıya halayları çıkmıştır. Memleketimizde çok zengin bir eşkıya edebiyatı var. Daha halk arasında söylenegelen Köroğlu türküleri, hikâyesi gerçekten eşi bulunmaz, güzel bir eşkıya destanıdır. Başkaca eşkıyalığın sanatla bir ilgisi bulunduğunu sanmıyorum, şöyle bir soruda sorabiliriz: Eşkıyalık sanatı etkileyen bir kaynak mıdır? Eşkıyalar bütün dünyada bir takım sanatçıları etkilemiştir. Bunun da bol bol örnekleri var: Örneğin Tolstoy'un Hacı Murat'ı.
Sayfa 197 - Özge Yayınları, 3.BasımKitabı okudu