Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

100 Soruda Çevre - Çevre Sorunları ve Çevre Politikası

Ruşen Keleş

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Sera gazlarının üretimi bugün dursa bile, atmosferde halen var olan gazlar nedeniyle, küresel ısınmanın 20-30 yıl daha süreceğine ilişkin kestirimler vardır. Kaldı ki, sera gazı üretiminin dur durulması olasılığı da yoktur. Oysa, özellikle kömür yalnız karbondioksitten 20 kat daha güçlü olan metan gazının açığa çıkmasına yol açmakla kalmamakta, aynı zamanda cıva kirliliğine, asit yağmurlarına, kükürtdioksitin ve azotoksitin açığa çıkmasına, tatlı suların azalmasına ve kanser, solunum sorunları, işitme bozuklukları gibi birçok hastalığa da neden olmaktadır.
Reklam
Sera gazları yeryüzünden gelen uzun dalga radyasyonu alıkoymakta olduklarından yeryüzünün ısınmasına katkıda bulunmaktadırlar.
İnsanmerkezcilikte, tüm canlı ve cansız varlıklar insanın amaçlarına ve çıkarlarına hizmet etmesi gereken araçlar ya da kaynaklar olarak görülür. Doğal değerlerin, bu bakış açısına göre, yalnızca araçsal (instrumental) bir değer taşıması bundandır. Doğa, insanın amaçlarına hizmet ettiği ölçüde değerlidir. İnsan için herhangi bir yararın söz konusu olmadığı durumlarda, bir ekolojik sorundan da söz edilemez. Dolayısıyla, bu konularda bir siyasa belirlenmesi de insan mermezcilik anlayışıyla bağdaşmaz.
Geleceği Sömürün...
Yeryüzünü küresel ısınmanın etkilerinden kurtarmayı amaçlayan Sözleşme ve Protokol karşısında, devletlerin aldıkları tavırlar, çıkarla nıyla bağlantılı olarak değişmektedir. Almanya, İtalya, Hollanda, Fransa, Danimarka, Finlandiya ve İsveç gibi Avrupa ülkeleriyle Japonya, ithal enerji kaynaklarına bir ölçüde bağımlı olan, bir yandan yaşam ölçünlerinin düzeyini koru maya çalışırken, bir yandan da fosil yakıt kullanımını azaltmaya "hayır" demeyen devletlerdir.
Soru 60. Tek Tanrılı Dinlerin çevreye yaklaşımı nasıldır?
Lynn White, "Hıristiyanların bütün dinler arasında en çok insanmerkezli" din olduğunu ve doğayı sömürmeyi Tanrı buyruğu olarak algıladığını" öne sürmüştür.
Reklam
İngiliz iktisatçı Nicholas Stern, bu olayın, dünyanın bugüne değin karşılaştığı en ciddi bunalım olduğuna dikkat çeki yor. Ve diyor ki, bu değişikliğin dünya ekonomisine maliyeti, iki dünya savaşının ve 1929 dünya ekonomik bunalımın maliyetleri toplamından daha yüksek olacaktır. Stern'in bu maliyetin boyutlarıyla ilgili olarak yapmış olduğu tahmine göre, toplam maliyetin öğeleri arasında, 5.500 milyar Euro, çevresel nedenlerle yerinden yurdundan göç etmek zorunda kalacak 200 milyon insan ve yeryüzündeki hayvan türlerinin %40'ından çoğunun telef olması" gibi değerler vardır. Yine Stern'in ve arkadaşlarının yapmış oldukları kestirime göre, iklim değişikliğinin gayri safi ulusal hasıla üzerindeki olumsuz etkisinin boyutları %5 ile arasında değişmektedir
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.