Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

100 Soruda Türkiye'de Gerici Akımlar

Çetin Özek

100 Soruda Türkiye'de Gerici Akımlar Sözleri ve Alıntıları

100 Soruda Türkiye'de Gerici Akımlar sözleri ve alıntılarını, 100 Soruda Türkiye'de Gerici Akımlar kitap alıntılarını, 100 Soruda Türkiye'de Gerici Akımlar en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Matbaanın kurulması, bazı endüstri kollarının geliştirilmesi, kitapların tercümesi gibi bazı batıya açılışlar görülmüştü. Osmanlılar uluslararası politika yönünden de batıyla ilişkiler kurmak hevesindeydiler. Aynı heves batıda da görülüyordu. Bu çabalar, eski Osmanlı Toplumuna yeni bir anlayışın uygulanması çabalanydı; hiç bir zaman düzeni
Gerçek Yayınevi Gerçek Yayınevi - II. Osmanlı Toplumunda Gerici Akımların Nitelikleri, Amaçları, Nedenleri - Soru VII: Osmanlı toplumundaki ıslahat hareketlerinin yönelişleri ve nitelikleri nelerdir?
"Özellikle ülkemizdeki son yılların gelişimleri, dinsel nitelikteki gerici akımlara katılan halk kesimlerinin, layik görüntüler arkasına saklanan gerçek gericilere alet edildiklerini bize göstermektedir. Diğer bir deyişle, son yıllarda egemen sınıf durumunu iyice güçlendiren komprador burjuvazi Türkiye üzerine uyguladığı genel planın bir bölümünde de dini kullanmaktadır. Halkın bilinçlenerek komprador burjuvazi-emperyalizm işbirliğine dayanan düzene başkaldırısını engellemek yönünden, din bir karşıt devrimci araç sayılmaktadır. Devrimci eylemlerin din açısından suçlanması, düzenin din açısından savunulması, dinsel hisleri güçlü olan halk kesimlerinin, bilinçsiz bir biçim de, düzenden yana olanları desteklemesini sağlar sanılmaktadır. Bu noktada, layik burjuva gericiliği ile teokratik gericilik bir noktada düğümlenmektedir."
Gerçek Yayınevi - Soru IV: Gericilik akımlarının dinsel ve sınıfsal türleri arasında ilişki var mıdır?
Reklam
cennet mekan, gök sultan, ulu hakan, serdarı hakan ABDÜLHAMİT HAN
İslâmcıların «ulu hakan» olarak niteledikleri Abdülhamid dönemi, Osmanlıların yarı sömürgeliklerinin kesinleştiği dönemdir. Batıyı «gâvur» olarak gören islâmcıların bu tepkisi, batı için hiç de önemli değildir. Aksine islâmcı akımın, sonuçta, emperyalizmin egemenliğine yol açan tutumunu, batı daha çok benimsemektedir. Batı, islâmı, sömürgeleştirmenin bir aracı olarak görüp, kullanmıştır.
Sayfa 108 - gerçek yayıneviKitabı okudu
Kaldı ki, nurculuğun İslâmiyete aykırılığı, konuyu ciddiyetle inceleyen din uzmanlarınca belirtilmiştir.
Sayfa 182 - gerçek yayıneviKitabı okudu
Cumhuriyetin ilânına karşı tepki olmuş mudur?
Hâkimiyeti Milliye’deki Yakup Kadrinin bir yazısındaki deyimiyle, «Genç cumhuriyetin karşısına eski muhalefet çıkmıştır». Tunaya’nın deyimiyle, «Saltanatın köprübaşı hilâfet de Cumhuriyet ilânı ile tehlikeye girmiştir». Asıl acı olanı, Cumhuriyetin ilânına karşı çıkanlar arasında Rauf Bey, Refet Paşa, Ali Fuat Paşa gibi Kurtuluş Savaşının önderlerinin de bulunmasıdır. Rauf Bey'in 31 ekim ve 1 kasım 1339 tarihli Tevhidi Efkâr gazetesinde yayınlanan beyanatında, Cumhuriyet aceleye getirilmek, zamansız yapılmakla suçlandırılmaktadır. Cumhuriyetin bir isim değişikliği olduğunu söylemesine rağmen, Rauf Bey yine de Cumhuriyeti hata olarak görmekte ve bunu 22 kasım 1923 tarihli Fırka toplantısında da açıkça belirtmektedir.
Sayfa 76 - gerçek yayıneviKitabı okudu
Başbakan İsmet Paşa, Menemen olayını «tarihî irtica» gelişimine bağlamaktadır. İsmet Paşaya göre, olay, «Yüzlerce seneden beri dini siyasete âlet ittihaz eden bütün hareketlerin bir tekerrürüdür». «Bu zavallılar layikliğe karşı gelerek şeriat istemektedirler. Gerçekte ise menfaatlerini kaybetmişlerdir, onu istiyorlar».
Sayfa 159 - gerçek yayıneviKitabı okudu
Reklam
Nurcular, Mustafa Kemal için de birtakım sıfatlar kullanmışlardır. «Süfyan», «nefreti ammeye lâyık adam », «İslâmın en büyük fitneyi diniyelerinden biri», sıfatları Atatürk için kullanılmıştır. Toplumsal değişimler de, nurcularca, «deccalın yırtıcı rejimi», «mutlak irtidat», «şerli inkılâp» olarak adlandırılmaktadır. Memleketimizdeki «şerli inkılâplar» Abdülhamid'in tahttan indirilmesi ile başlamıştır. 31 mart olayı, «ittihadı muhammediyi ve ittihadı ahmediyeyi» gerçekleştirmiş ve Islâm lehine bir gelişim sağlamıştır. Abdülhamid’in hal’i bu gelişime engel olmuş, şerli inkılâplar devrini açmıştır. Mustafa Kemal bu yolda en ileri giden hareketleri yapmıştır.
Sayfa 188 - gerçek yayıneviKitabı okudu
Mustafa Kemal, hurafelere, dinin tarikatlar içinde aldığı değişik ve tutucu biçimlerine karşı çıkıp bunların silinmesi çabasını gösterirken, gerçek amaç, «bir dünya görüşü değişikliğinden, uygarlık alanının değişimine» varmaktı. Mustafa Kemal, uygarlık düzeyiyle toplumda yaygın dinci dünya görüşü arasında kesin bir ilişki görmekteydi. Uygarlıkta geri kalışın en kesin nedeni olarak, gerçek kurallarından kaydırılmış dinci dünya görüşü kabul ediliyordu.
Sayfa 136 - gerçek yayıneviKitabı okudu
"Özellikle XVII. yüzyıl, Osmanlı Devletinin hızlı bir gerilemeye girdiği devirdir. Batının kendine özgü ekonomik düzeni teknik ilerlemeyi, zenginleşmeyi sağlamıştır. Keşifler dönemi, batının sömürgecilik devrini açmış ve sömürgecilik batının hızla zenginleşmesine, üretim hızının yükselmesine, yeni pazarlar bulmasına ve teknik keşifler yoluyla da teknolojinin üretim de yer almasına yol açmıştır. Bu gelişim, batının teknik, ekonomik ve düşünce alanında yepyeni bir düzene erişmesini, gelişmesini, aynı gelişimi gerçekleştirememiş ülkeler, toplumlar üzerinde egemenlik kurmasını sağlamıştır. Aynı gelişim tablosunu gösteremeyen ve ekonomik düzenini fetihlere, talana dayandıran Osmanlı Devleti bu durum da batı karşısında eski savaş üstünlüğünü de kaybetmiş ve XVII. yüzyılda güç dengesi iyiden iyiye batıdan yana değişmiştir."
Gerçek Yayınevi - II. Osmanlı Toplumunda Gerici Akımların Nitelikleri, Amaçları, Nedenleri - Soru VI: Osmanlı toplumundaki dinci-gerici akımlar ne zaman başlamıştır?
Nitekim, Atatürk 1 kasım 1937 tarihli konuşmasında, «Biz ilhamlarımızı, gökten ve gaipten değil, doğrudan doğruya hayattan almış bulunuyoruz» demekle, ideolojik sistemlere karşı oluşunu ve günün koşullarına göre değişen ekonomik bir politika yürütüldüğünü göstermektedir.
Sayfa 117 - gerçek yayıneviKitabı okudu
86 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.