Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

1917 Rus Devrimi

Nicholas Werth

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
1885'ten beri, yılda ortalama %5'i bulan bir kalkınma hızına ulaşan Rus ekonomisi dev adımlarla ilerliyor. Dünyanın ilk tahıl üreticisi ve ilk tahıl ihracatçısıdır Rusya. 1890'dan beri, dökme demir ve petrol üretimi iki katına çıkmıştır.
Sayfa 14 - 1. baskı - Ağustos 2003
Hemofilili oğlu Aleksey'in uzun süre yaşama şansı pek az olduğundan, Çar, yerini kardeşi Grandük Mihail'e bırakmak üzere tahttan çekilir.
Reklam
Büyük Grev Dalgaları'nın birkaç gün içinde üç yüzyıllık bir imparatorluk yönetiminin çöküşüne gelip dayanacağını henüz hiç kimse kestirememektedir.
Sayfa 26 - 1. baskı - Ağustos 2003
Şubat Devrimi'nin "barışçıl bir devrim" olduğu fikri en kalıcı liberal mitoslardan biri olmuştur. Aslında, "Şubat günleri"ndeki ölü sayısı," Ekim günleri"nde ölenlerin sayısından çoktur.
1919 Eylülü'nün başından Ekim ortasına dek, altı hafta içinde siyasi polis örgütü Tcheka 10-15.000 arası "burjuva rehineyi" yargılamadan infaz etmiştir.
19 Şubat 1917'de Petrograd yetkilileri karne sistemine geçildiğini duyurur. ... Düşmana para için uşaklık eden bir iktidarla, fiyat arttırmak için mal stoklayan "Yahudi ya da Alman karaborsacı vurguncularla" ilgili söylentiler almış yürümüştür.
Sayfa 26 - 1. baskı - Ağustos 2003
Reklam
Şubat Grevleri Ekim Devrimiyle, Çarlığın Tabutuna Son Çiviyi Çakar
23 Şubat 1917 Perşembe "Uluslararası Kadınlar Günü" onbinlerce kadın -öğrenci, işçi- şehrin merkezine doğru, ... "Ekmek!" diye hep bir ağızdan bağırarak ilerliyorlar. "Kahrolsun Çar!" sesleri de duyuluyordu bir yandan. ... Ertesi gün, 24 Şubat Cuma, ülkenin her yerinden gelip greve katılan yaklaşık yüz elli bin işçi, ışıltılı bir havada şehir merkezine doğru yürüyüşe geçti. O gün için Çar'dan ses çıkmadı. 25 Şubat 1917 Cumartesi, genel greve gidildi ve gösteriler daha da siyasî bir görünüm aldı. "Ekmek!" diye bağırılıyor, hep bir ağızdan "Kahrolsun Çar!", hatta "Kahrolsun Savaş!" sesleri sıklaştı. Aynı gece 20:30 sıralarında bölge kumandanı General Habalov, Çar II. Nikolay'dan bir telgraf alır. Çar; "Şehirdeki ayaklanmaların, ertesi güne kalmadan, en ağır bir biçimde de olsa sona erdirilmesi"ni emreder. 26 Şubat Pazar sabahı, şehrin merkezi askeri kışla havasındadır. Atlı Kazak polislerin ve özel kuvvetlerden oluşan askeri birliklerin oluşturduğu kordonlar bütün stratejik noktalara yerleştirilir; devriyeler sıkılaştırılarak sokaklarda bekçiler kol gezer; bulvarlar üzerinde makineli tüfekler ve askeri toplar hazır halde bekler. Öğleye doğru, gösteri yapmak için ardarda sıralar halinde yüzbinlerce işçi korkusuzca bir kez daha şehir merkezine yönelir, binbir güçlükle meydana varabilen binlerce işçinin üzerine Çar'ın güvenlik kuvvetleri ve milisleri tarafından ateş açılır. Yüzlerce işçi ağır bir biçimde oracıkta can verir.
Sayfa 30 - 1. baskı - Ağustos 2003
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.