Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

1898-1986

A. Süheyl Ünver Hayatı Şahsiyeti ve Eserleri

Ahmed Güner Sayar

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Süheyl Ünver'e göre anne-baba çocuğunu gökten yere indirir, hocaları ise onu yerden göğe yükseltir.
Sayfa 218Kitabı okudu
Amiş Efendi'den en fazla etkilendiği bir söz vardır ki hayatı boyunca hiçbir vakit bu sözün aksi bir fiili olmamıştır: "Gökten düşenin parçası bulunur, gönülden düşenin parçası bulunmaz."
Sayfa 516Kitabı okudu
Reklam
Derken taç kapıdaki Mehmed Şefik Bey'in doyumsuz enfes yazılarına, Fetih Süresi'nin ilk ayetine bakmağa hazırlanıyordu ki yanından Ahmed Hamdi Tanpınar'ın süratli geçişi kendi muhteşem yalnızlığında yaptığı bu konuşmaların önünü bir yerden kesti. Ahmed Hamdi Bey'in üzerinde her zamanki dağınık ve derbeder hali vardı. Telaşlıydı. İhtimal ki dersine yetişmek istiyordu. Sekiz on adım atmıştı birden geri döndü ve “Süheyl! İstanbul sana emanet," dedi ve gene o telâşlı haliyle yoluna devam etti. Bu aziz ve sevgili dostu, İstanbul'a ait birçok güzelliği birlikte bölüştüğü Tanpınar'ı son görüşü oldu. Nitekim bu hadiseden takriben on veya on beş gün sonra 24 Ocak 1962'de Ahmet Hamdi Tanpınar Rahmet-i Rahmân'a kavuştu.
Sayfa 417Kitabı okudu
İlk kez 1915 yılında Karacaahmed mezarlığındaki taşlardan desenler, kabartma çiçek buketleri güzel yazının çeşitli örneklerini tesbite başladı. Giderek bu taşlara kazınan güzel yazının hattatını toplamak arzusu yanında o mezarın sosyal statüsüne yönelik ipuçlarını aramaya itti. Bazı mezar taşlarındaki deyişleri toplayınca “folklor-mistik'e ait önemli bir kaynağın mezarlıklarda gizlendiği gördü. Neticede mezarlıklarda yatanın bizim ölülerimiz yanında topyekün Türk sosyal tarihi olduğunu, geç de olsa fark etti. Bu arada Yahya Kemâl'in “Karacaahmed bizim temel taşımız” tesbitinin doğruluğunu da ispat etmiş oldu.
Sayfa 359Kitabı okudu
Neden Süheyl Ünver örnek insan ile olgunlaşma yolunda gayret sarfeden insanların sürekli takipçisi olmuştur? Çünkü insanın olgunlaşması bizatihi kendisinin temel ahlâk ilkesidir. Kendisi bu davanın adamıdır. Esasta varlığın, yaradılışın özü, nizam-ı âlemin sırrı kâmil insandır.
Sayfa 495Kitabı okudu
Süheyl Ünver'e göre alemde hiçbir yaratık yoktur ki insan kadar aslındaki cevherin kıymetini takdirden aciz olsun, kendine zulm etmesin, vücudunu kötüye kullanmasın, vaktini boş yere israf etmesin.
Sayfa 493Kitabı okudu
Reklam
Ahlâken yükselmiş insanların taşıdıkları sorumluluklar içersinde diğer insanlara örnek olmaları bir zorunluluktur. O halde örnek insanın vasıfları nelerdir? Kimler örnek insan olarak gösterilebilir? Bu bağlamdaki tesbitleri zikredecek olursak: “... Her şeyi maddi ölçüye vurmayanlar örnek insandır”; “... Cemiyette etrafındakilere asalet ışığını saçan, yalnız sözleriyle değil, her haliyle ahlâk, namus, çalışkanlık timsali olanlar örnek insandır”; “... Vazifesini tam zamanında yapan, örnek insandır”; "... Daima hayırlı işlerle meşgul olan, boş vakit geçirmeyen ömek insandır”; “... Hakiki örnek insan her gördüğünü Hızır, her gecesini Kadir gecesi sayacak”. Örnek insan olarak Hz. Muhammed'i(sav) gösterdiğini biraz evvel işaret etmiştik: “... Hz. Peygamberimiz... sonra onun Âli, yani kendi neslinden gelen akrabası, yakınları, ashabı, ilk halifesi... bunlar da örnek insanlardır”
Sayfa 496Kitabı okudu
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.