Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

ABD Tarihi

Allan Nevins

ABD Tarihi Gönderileri

ABD Tarihi kitaplarını, ABD Tarihi sözleri ve alıntılarını, ABD Tarihi yazarlarını, ABD Tarihi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Çokeşlilik doğru bir kolonizasyon amacına hizmet eden bir çare olarak bir süre devam etti, zira Mormonlar arasında kadınlar çoğunluktaydı ve sınır bölgesinde evlenmemiş ve çocuksuz kadınlara pek yer yoktu. 1850'de Utah bir eyalet arazisi (territory) olarak örgütlendirildi.
Kardeş Kavgası
İç Savaş fırtınası halkı birleştirmiş ve yavaş bir gelişmenin hiçbir zaman sağlayamayacağı bir bütün haline getirmişti. Güney, sosyal ve ekonomik bakımdan şimdi Kuzey'e daha sıkı bir şekilde yakındı. Savaş, ulusal karakterin derinleşmesi ve olgunlaşmasında büyük bir rol oynamış, edebiyat ve eğitim birçok bakımdan daha olgun bir hale gelmiş ve nihayet ülkede, gönülleri heyecanlandıran ve hayalleri yükselten birtakım güçlü ve dramatik hatıralar bırakmıştır.
Reklam
Roosevelt, "Yalnız başımıza barış içinde yaşayamayacağımızı, kendi refah ve mutluluğumuzun uzaktaki başka ulusların refah ve mutluluğuna bağlı olduğunu öğrenmiş bulunuyoruz. Devekuşu veya besleme bir hayvan gibi değil, insan gibi yaşamak gerektiğini artık anladık. Dünya vatandaşı, insanlık ailesinin üyesi olmayı öğrendik" dedi.
Totaliterliğin gerçek niteliği meydana çıkınca, Amerikalılarin kaygıları artmaya başladı. Almanya, İtalya ve Japonya saldırılarını yenileyip, küçük devletleri birbiri ardından devirmeye başlayınca, bu kaygı bir infial halini aldı. 1936-38'de İspanyafelakete uğradı, burada Mussolini ve Hitler'in ordu ve uçakları milliyetçilere cumhuriyet rejimini devirmekte yardım ettiler ve bunun karşısında demokrasiler, kararsızlık içinde hareketsiz bir halde seyirci kaldılar.
Türkiye, Italya, Almanya ve Japonya'nın uyguladıkları şekilde totaliterlik bu felsefeye taban tabana zıttır. Totaliter felsefe, bireyi devlete ve ırka tâbi kılmıştır. Nazi veya Faşist sistemlerinde birey nispeten önemsizdir. Onun özgürlükleri, hakları, malı mülkü, amaç ve umutları, sosyal ve aile ilişkileri önemsizdir.
Amerikan ve İngiliz devlet felsefesinin özü bireydir. Birey, devlet ve hükümetin kaynağıdır. Onun toplum içerisinde devletin müdahalesi olmadan istediği gibi ibadet etme, konuşma, yazma, istediği gibi hareket etme, işini seçme, istediğiyle evlenme, çocuklarını istediği gibi yetiştirme gibi hakları ve özgürlükleri vardır. Düşünce tarzımız, yönetimimiz, iş hayatımız ne şekilde sosyalleştirilmiş olursa olsun, hükümetimizin ve ekonomimizin son amacı, özgür insanın yaratılması ve korunması daima bir gerçektir.
Reklam
ABD tarihi son iki yüzyılda dünya tarihine damgasını vurmuştur. Kıtanın gerçek sahibi Kızılderililer’in yerinden edilişinden itibaren dünya hâkimiyetine uzanan bir imparatorluğun ilginç hikâyesi...Yankeeler... Kızılderililer...Zenciler...Köleler...İşçiler...Yalnızca güç ve başarı peşinde koşan fırsat avcıları...Başta Britanya’dan olmak üzere dünyanın her tarafından gelip bu bakir topraklara yerleşen göçmenler...Bir yandan demokrasinin, liberal değerlerin görkemli yükselişi, diğer yandan dev sermayelerin gölgesi altında kapitalizmin vahşi ve acımasız yüzü... Dünyadaki uygarlıkların binlerce yıldan bu yana ürettiği bilgiyi ve teknolojiyi sanki başka bir gezegene ayak basan dünyalılar gibi büyük bir açgözlülük, ihtiras ve şiddetle bu topraklarda uygulamaya koyuldular. Ve Amerikan gülü, bütün görkemi ve güzel kokusuyla ancak etrafında büyüyen ilk tomurcukların feda edilmesiyle yetiştirilebilir'di. Bu göçmenler, çoğunlukla kendi ülkelerinden dışlanmış, hor görülmüş, sürülmüş ya da ezilmiş kişilerdi. Yepyeni bir hayat macerasına atılmak için burada zorlu bir mücadeleye giriştiler. Dünyadaki uygarlığı miras aldılar fakat bunu bir kültüre dönüştüremediler. Bu durum belki de bu ülkenin kuruluşunda ve sonrasında oluşan koşulların doğal bir sonucuydu.
George Washington: Washington'ın ağırbaşlı önderliği, yeni hükümet için zorunludu. Siyasi bakımdan o, yaratıcı zekâya veya parlak önderlik sıfatlarına sahip lider değildi, yazılarında cansız, kamuya yaptığı hitaplarda zayıftı. Yönetim esasları hakkında bilgisi vardı. Fakat kişiyi, yalnız itaat duygusu değil, bir nevi korku telkin ederdi, o, başka hiç kimsenin sahip olamayacağı bir birlik düşüncesini temsil ediyordu.
İç savaş fırtınası halkı birleştirmiş ve yavaş bir gelişmenin hiçbir zaman sağlamayacağı bir bütün haline getirmiştir.
Güneyde olduğu gibi Kuzeyde de iç savaş, Amerikan toplumu ve ekonomisinde bir devrim yaratmıştır. Gerçi Amerika'nın kökleri savaştan önceki uzun yıllara uzansa da gerçek doğuşunu bizzat savaşla başlatabiliriz.
280 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.