Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

ABD Tarihi

Allan Nevins

ABD Tarihi Gönderileri

ABD Tarihi kitaplarını, ABD Tarihi sözleri ve alıntılarını, ABD Tarihi yazarlarını, ABD Tarihi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Amerikalılar belki başka herhangi bir milletten daha çok sayıda ve daha ince teknik icadın sahibidirler.1860-1900 yılları arasında Birleşik Devletler patent idaresi tarafından verilen patentlerin miktarı 676.000'i geçer. O zamandan beri bu sayı adeta astronomik rakamlara ulaşmıştır.
Makine, endüstriyel ekonomide işçinin yerini gasp etmeye de eğilimliydi; güçlü bir sermaye yatırımını temsil ediyordu ve haftanın yedi günü, günde yirmi saat çalışabilirdi. İşsizlik, büyük ölçüde makine çağının doğurduğu birşeydir.
Reklam
Kuşkusuz, endüstri ve zirai devrim, birbirine bağlıdır. Makine ve demiryolu olmadan, zirai devrim olmazdı, büyük şehirlerin ambarlarına akan buğday seli olmadan endüstri devrimi de gerçekleşemezdi.
İlk önemli Amerikan icadı, Eli Whitney'nin pamuk çırçır makinesi, tarım üzerinde derin bir değişiklik sağladı ve Güney'in ekonomisinde bir devrime yol açtı.
Otomobil, yalnızlık siyasetini kaldırdı, hayatı hızlandırdı, boş zamanları geçirmek için yeni fırsatlar ortaya çıkardı, gençliğe yeni bir özgürlük kazandırdı, önemli yeni endüstri kolları meydana getirdi, milyonlarca insana iş sağladı, bütün ülke ölçüsunde bir yol yapımı programı için teşvik, demiryollarına karşı ciddi bir rekabet oluştu ve her yıl iç savaştaki kadar çok insanın yaşamına veya sakatlanmasına mal oldu. Birkaç yıl içerisinde otomobil lüks olmaktan çıktı, bir zorunluluk, belki de başlıca bir zorunluluk haline geldi.
Filmlerin etkisi, bütün dünyaya yayıldı ve belki Amerikan emperyalizminin en güçlü aracı oldu. Britanya adalarında, Rusya'da, Malaya'da, Arjantin'de sinema meraklılarına Amerikan yaşamanın bir tasvirini ve çoğu zaman da bir karikatürünü götürdü.
Reklam
22 Mayıs: başkan Truman, Yunanistan ve Türkiye'ye 400 milyon dolar yardım sağlayan bir kanunu onaylar.
İtalya, Almanya, Türkiye ve Japonya'nın uyguladıkları şekilde totaliterlik bu felsefeye taban tabana zıttır. Totoliter felsefe, bireyi devlete ve ırka tâbi kılmıştır. Nazi veya faşist sistemlerinde birey nispeten önemsizdir. Onun özgürlükleri, hakları, malı mülkü, amaç ve umutları, sosyal ve aile ilişkileri önemsizdir.
Amerikan ve İngiliz devlet felsefesinin özü bireydir. Birey, devlet ve hükümetin kaynağıdır. Onun toplum içerisinde devletin müdahalesi olmadan istediği gibi ibadet etme, konuşma, yazma, istediği gibi hareket etme, işini seçme, istediğiyle evlenme, çocuklarını istediği gibi yetiştirme gibi hakları ve özgürlükleri vardır. Düşünce tarzımız, yönetimimiz, iş hayatımız ne şekilde sosyalleştirilmiş olursa olsun, hükümetimizin ve ekonomimizin son amacı, özgür insanın yaratılması ve korunması daima bir gerçektir.
Altın zenginin parasıydı, gümüş ise yoksulun dostuydu.
280 öğeden 21 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.