Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Acaib-i Alem Gönderileri

Acaib-i Alem kitaplarını, Acaib-i Alem sözleri ve alıntılarını, Acaib-i Alem yazarlarını, Acaib-i Alem yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Yeni seyahate çıkanlar bir memleketi gerek karadan ve ge­rek denizden hele bilhassa denizden ilk defa olarak gördükleri zaman ne latif bir his ile mütehassis olurlar!
Fakat bizim kadınlar buradan Boğaziçi'ne misafirliğe gidecek olsalar hanenin yarı eşyasını bohçalara doldurup beraber götürürler.
Reklam
Dünyayı görme­yen bir adam hiçbir şey görmemiş demek olur.
Ben her otun, her kökün, her böceğin yanından geçerken durup bakmaz ve eğilip dokunmazsam o seyahatten ne anla­rım?
-Evinde rahat oturan insanın uykusunu kaçır da sonra kendin horul horul uyu! Bu da insaf mı ya!
-Allah bile Kur'anıkerim'inde seyahati tavsiye buyurmuş!
Reklam
Gözlerini yalnız bir noktaya dikerek o noktadan ayırmayan insana ‘deli’ diyebilmek mümkünse, seyahat etmeyen insana da bu sıfatı vermek mümkündür.
Bizim Osmanlı memleketimizde kızlardan çeyiz istemezler; tam tersine, erkekler kızlara bir miktar para verirler ki çeyiz yerine geçer. Zaten doğru olan da bu olmamalı mıdır ya ? Bir kızın kendi varlığı, kendi kişiliği, o kadar değerli bir nimettir ki, erkekler bundan dolayı kendilerini kadınlardan aşağısında sayarak eksiği tamamlamak için de o çeyizi verirler.
Sayfa 370 - SubhiKitabı okudu
Acaib-i Alem
Derler ki içki, züğürdü zengin, korkağı cesur edermiş. Oysa içkinin en büyük etkisi, yaşlıyı gençleştirmesinde görülür.
Sayfa 117 - Prenses***Kitabı okudu
Korku
"Gerçekten korku ve dehşet zamanlarında birkaç dakika, insana birkaç saat kadar uzun gelir. Ama çektiği acının fazlalığından dolayı değil. Korku içinde bulunan adam, gerçekten o tehlikenin pek uzun zaman sürdüğü inancındadır."
Sayfa 431Kitabı okudu
Reklam
Cahil
"İnsan câhilliğini bilir ise bâri kendisini kara câhillikten kurtarmış olur."
İnsan
"... âzâdelik hâlinde bulunurdu. Onun için dünyaya gelmenin amacı, yaratıcıyı seyretmekti; yemek içmek, giyinmek kuşanmak gibi şeyler ise ilâhî eserleri seyretmekle ruhunu gıdalandıracak olan insan vücudunu da korumak için gereken sebeplerden sayan ve bunlar ne kadar sâde ve kolay olurlar ise, ömürden asıl istifade için o kadar çok zaman kazanmış olacağını düşünürdü."
Sayfa 41 - Bordo-SiyahKitabı okudu
383 syf.
·
Puan vermedi
·
25 saatte okudu
Ahmet Mithat Efendi pek çok türde kitap kaleme almış bir yazar. Acaib-i Alem (Dünyanın Olağanüstülükleri) romanı da gezi türünde yazılmış bir kitap ve edebiyatımızın bu türde ilk örneği. Konusuna gelirsek; Suphi Bey bilim ve öğrenme aşığıdır. Dünyanın diğer şehirlerini, insanlarını, kültürlerini merak etmektedir ve bir seyahate çıkmaya karar verir. bu yolculukta kendisine arkadaşı Hicabi Bey de eşlik eder. Rusya'ya giderler. orada kendileri gibi bir seyyah olan İngiliz kızı Miss Haft'la tanışırlar. Gezilerine beraber devam ederler.Odesa, Moskova, Petersburg'u gezerler. Rusya'nın sarayları, kiliseleri ve diğer önemli mekanlarını birlikte öğrenirler. Bu yolculuk sırasında Suphi Bey ile Miss Haft arasında yakınlaşma başlar.Daha sonra İngiltere'ye giderler. İstanbul'a birlikte dönerler ve orada evlenirler...Kitapta Rusya'da görülen yerler detaylıca anlatılmış. Doğu-Batı kıyaslaması da bolca mevcut. Ahmet Mithat Efendi'nin eserlerini okumayı sevenlere, gezi romanı okumaya sevenlere bir ilk olduğu için tavsiye edebilirim.
Acaib-i Alem
Acaib-i AlemAhmet Mithat Efendi · Bordo-Siyah Yayınevi · 201250 okunma
"Ey insanoğlu! Bir coğrafya haritasına hiç ibretle bakmıyor musun? Dünya yalnız senin bulunduğun nokta mı?"
Bugün insan bir Avrupa lisanına vâkıf olursa vakıa bütün erbâb-ı tedkîkin tedkîkat-ı vâkıasını kitaplarda görebilir. Lâkin bu neye benzer bilir misiniz? En güzel bir yanaktan yahut en lâtif bir dudaktan buseyi ben alırım da size dahi yalnız şapırtısı ile mütelezziz olmayı teklif ederim. İşte ona benzer!
Sayfa 24
36 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.