Acı Para

Temmuz 1974
May Yayınları

2018 199. kitabı
Okunma: 24 Ocak 2018 04:28
Roman kahramanımız lehim ustası,teneke dükkanı var.Köyde su taşındığından iş yapıyor.Fakat evlere su tesisatları çekilmeye başlayınca,Tamamen taşlık olan arazisini ailecek temizleyip üzüm bağı yapmaya çalışıyor.Tabi borç da alıyor,Bu borç başına neler açacak,kitabı okuyunca öğreneceksiniz.Ben çok beğendim,sizde okuyun derim.
Acı para
2020 5. kitabı
Okunma: 09 Mart 2020 13:48
Köy romanı severler için çok güzel bir roman konusu olay örgüsü. Niye yazarın adı bu kadar duyulmamış şaşırdım elbette kıyaslanamaz ama Fakir Baykurtun Kaplumbağaları tadında. Köy hayatı yoksulluk cahillik ağalar hocalar... Çok detay vermek istemiyorum konusu hakkında bir köy esnafının taşlık araziyi bağ yapma hikayesi ama şu kadarını diyebilirim ağa hakettiğini buluyor. Eğer köy romanları seviyorsanız kesinlikle okumanı tavsiye ederim. Books and Cats Acı Para Erol Toy
Para gerçekten çok acı
2023 2. kitabı
Küçük bir köyde bir aile ve bir tefeci arasındaki olaylara şahit oluyoruz. Spoiler: çalışıp hayatını devam ettirmeye çalışan bir teneke ustasının işlemedikleri bir toprağı işlemeye karar vermeleri ile olaylar başlıyor, tefeci, kaynağı belli olmayan toplumsal kurallar, paranın herşeyi satınalabilmesi, kötü ile uğraşamama gibi konular etrafında gelişiyor olaylar Fakir Baykurt romanları tadında bir eser.
2023 16. kitabı
Okunma: 28 Mart 2023 13:52
Acı Para okuduğum 2. Erol Toy kitabı. Anadolu'da bir kasabada lehimcilik yapan Lehimcioğlu Hüsnü'nün töre ve geleneklerle, toprakla ve de tefeci Tabakçıoğlu ile olan savaşını ustalıkla anlatıyor yazar. Okurken kendimi kasabanın bir yerlisi gibi hissettim. Kız çocuklarının okula gönderilmemesi, esnaf görenekleri, kamuoyu baskısı, toplumun her çabayı horlama hastalığı ve her güzel şeye göz koyan tefeci. Yeşilçam filmi tadinda bir roman okudum.
Acı Para / Erol Toy
2026 7. kitabı
Acı Para, toplumsal gerçekçi geleneğin güçlü örneklerinden biri olarak, okuru duygusal olarak manipüle etmeye çalışmadan etkileyen bir roman. Erol Toy’un dili son derece sade, duru ve akıcı; anlatı hiçbir yerde dramatik bir yoğunluk yaratma çabasına girmiyor. Tam da bu nedenle romanın yarattığı etki daha kalıcı ve sarsıcı. Dram, olağan hayatın bir parçasıymış gibi sunuluyor. Yaşananlar “trajik” olarak işaretlenmiyor; aksine sıradanlaştırıldıkça okurun içini acıtan bir gerçeklik kazanıyor. Romanın başarısı, acıyı büyütmek yerine normalleştirilmiş toplumsal koşullar içinde göstermesinde yatıyor. İnci karakteri bu bağlamda özellikle dikkat çekici. Onun fedakârlığı bireysel bir erdem ya da ahlaki yücelik olarak değil, dönemin kadınlarına bırakılan sınırlı seçeneklerin sonucu olarak okunmalı. İnci’nin suskunluğu bir karakter tercihi değil; patriyarkal ve ekonomik düzenin kadınlara biçtiği konumun doğal bir uzantısı. Bu sessizlik, romanın en güçlü anlatı araçlarından biri haline geliyor. Acı Para, paranın dönüştürücü ve yıpratıcı gücünü anlatırken, aynı zamanda bu düzenin bedelini kimlerin, nasıl ve sessizce ödediğini de gösteriyor. Gösterişsiz, ajitasyondan uzak ama uzun süre zihinde kalan bir metin. İbni Sina'nın Talebesi Hekim Erol Toy
Acı ParaErol Toy · Tekin Yayınevi · 197953 okunma

Erol ToyYazar · 36 kitap
1 Ekim 1936'da Manisa'da doğdu. 1951'de ortaokulu bitirdikten sonra İzmir'de önce kol emeğine dayalı işler, daha sonra sigortacılık ve banka memurluğu yaptı. Ortaokul mezunu olan Toy, çocukluğundan itibaren çalışarak yaşamaya başladı. Fırıncılık, bankacılık, vurgun yiyen süngercileri sigortalama gibi işlerde çalıştıktan sonra, İstanbul'a yerleşti. Bank-İş sendikasının kurucuları arasında yer alarak sendikacılığa başladı. Yönetim kurulu başkanlığını da yaptığı Yazko'nun çıkardığı Somut dergisini yönetti. Halen İstanbul'da yaşamakta. İlk öyküsü 1952'de İzmir'de Çınar dergisinde çıktı. Akşam, Yön, May, Cumhuriyet, Milliyet, Barış ve Yeni Ortam dergi ve gazetelerinde yayımlanan fıkra, inceleme ve makaleleriyle tanındı. Romanlarında Osmanlı Devleti'nin beyliklerle ilişkileri, yükselme ve zayıflama dönemleri, I. Dünya Savaşı, Demokrat Parti'nin iktidar yılları, Türkiye'de sermaye gücünün ve işçi sınıfının gelişimi, 1971'deki askeri müdahale dönemi gibi Türkiye'nin tarihsel ve toplumsal gelişme sürecindeki önemli evreleri ele aldı. Romanlarında belgeselliğe özen göstererek yaşanan çelişkileri, olguları toplumcu gerçekçi bir bakış açısıyla yansıttı. Iğrıp adlı romanı dışında, klasik öyküleme tekniğine bağlı kaldı. İşadamı Vehbi Koç'u anlatan İmparator adlı romanı en çok baskı yapan kitabı oldu. Öykü, roman, deneme ve eleştiri yazılarının dışında sahnelenmiş tiyatro oyunları da bulunan Erol Toy, 1962 Ali Naci Karacan Üçüncülük Ödülü sahibidir.