Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Acının Kaynakları

Salman Akhtar

Acının Kaynakları Gönderileri

Acının Kaynakları kitaplarını, Acının Kaynakları sözleri ve alıntılarını, Acının Kaynakları yazarlarını, Acının Kaynakları yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
“Sanki hasta ve mutsuzluğu, kişinin çocukluğunda ebeveyninin yaptığı hataların teşhir edildiği bir yürüyen ilan panosudur.”
Sayfa 141 - İstanbul Bilgi Üniversitesi YayınlarıKitabı okudu
“Dürüstlük de yalan da evde öğrenilir ve çocuğun sadece bilişsel ve ahlaki gelişiminin değil, aynı zamanda ebeveyniyle ilişkisinin dokusunun da yansımasıdır.”
Sayfa 105 - İstanbul Bilgi Üniversitesi YayınlarıKitabı okudu
Reklam
“Mazoşist kendine kötü davranır ve başkalarının da kendisine kötü davranmasını ister. Çünkü üstbenliği (süperego) zalim ebeveynleri doğrultusunda şekillenmiştir.”
Sayfa 87 - İstanbul Bilgi Üniversitesi YayınlarıKitabı okudu
“Utanç, kişiyi saklanmaya iter, suçluluk ise itiraf etmeye.”
Sayfa 71 - İstanbul Bilgi Üniversitesi YayınlarıKitabı okudu
“Açgözlü tabirini bazı arayışlar için kullanıp bazıları için kullanmayız… Açgözlülüğü aşırı yemek yiyenlerde hemen seçeriz ama çok okuyanlarda gözümüze çarpmaz.”
Sayfa 50 - İstanbul Bilgi Üniversitesi YayınlarıKitabı okudu
“Açgözlülük bebeğin her iki memeyi de aynı anda emmek istediği, gelişmemiş bir ruh halini yansıtır.”
Sayfa 48 - İstanbul Bilgi Üniversitesi YayınlarıKitabı okudu
Reklam
KİTAP İÇİN GEÇERLİ Mİ ACABA?
“Biriktirme, yüzeydeki açgözlülüğün bir sonucu gibi görünebilir. Oysa daha derinde,biriktirme davranışı çoğunlukla kayıp korkusunun, bırakamamanın, güçlü güvensizlik duygularının ürünüdür.”
Sayfa 40 - İstanbul Bilgi Üniversitesi YayınlarıKitabı okudu
“Her tür ödleklik, özünde, sevilmeme veya yalnız kalma korkusudur.”
Sayfa 18 - İstanbul Bilgi Üniversitesi YayınlarıKitabı okudu
“İnsanın korktuğu her ne ise, bilinçdışında arzuladığı da odur.”
Sayfa 13 - İstanbul Bilgi Üniversitesi YayınlarıKitabı okudu
“Kaygının intrapsişik kökeni aynı zamanda, fiziksel kaçışla kontrol edilmesine engel teşkil eder; insan korkudan kaçabilir ama kaygıdan kaçamaz.”
Sayfa 10 - İstanbul Bilgi Üniversitesi YayınlarıKitabı okudu
Reklam
“Korku, bir dış tehdide verilen tepkidir; kaygı ise, iç dünyadan doğan tehlikelere.
Sayfa 8 - İstanbul Bilgi Üniversitesi YayınlarıKitabı okudu
Pandora'nın Kutusu hikâyesinin birçok versiyonu vardır. Hepsinde ortak olan nokta Zeus'un Prometheus'u cezalandırmak istemesidir çünkü Prometheus Tanrıların Tanrısı Zeus'a karşı gelmiş ve Tanrısal ateşi insanlara geri ulaştırmak için Olympos dağından çalmıştır. Zeus tüm güzellikleri bir arada toplayarak Pandora adındaki ilk kadını yaratmıştır. Sonrasında da Prometheus'un kardeşi Epimetheus'un Pandora'ya âşık olmasını sağlamıştır. En yaygın olan hikâye şöyle devam eder: Prometheus'un tüm uyarılarına rağmen Pandora Epimetheus'un sarayına ayak bastığında tüm uyarıları bir anda silmeyi başaran güzelliğiyle kralı kendine hemen hayran bırakır. Sarayda yaşadığı günler boyunca kendisine Zeus tarafından verilen ve kesinlikle açılmaması emredilen sandık onun hep ilgisini çeker. Sonunda merakına yenilen Pandora, tüm yasakları unutarak sandığı açtığında yaptığı hatanın ne kadar büyük olduğu geç de olsa fark eder. İnsanlığa zarar verecek olan hastalık, acılar, kederler, kötülüklerin tamamı sandıktan çıkar ve insanlığa musallat olur. Pandora son anda sandığı kapatmayı başarır ve insanlığın elinde sadece tek güzel şey kalır: Umut. O günden sonra insanlar tüm kötülüklere, umut ederek karşı durmayı başarmışlardır.
228 syf.
·
Puan vermedi
·
7 günde okudu
Salman Akhtar bu kitapta, kendi deyişiyle "talihsiz, gereksiz, aşırı, patolojik ve dermanı olan acılar"ı ele alıyor ve bu acıların kaynağına inerek, bireylerin kendi içinde acı çekmesine yol açan korku, açgözlülük ve suçluluk ile başkalarının da acı çekmesiyle sonuçlan kandırma, ihanet ve intikam duygularının özgün ve kapsamlı bir analizini, teorik ve klinik tartışmalar üzerinden yapıyor. İnsanın bu altı temel duygusu arasındaki nüansları edebî referanslarla da gösteren yazar, her bir duygunun fenomenolojik, gelişimsel, sosyokültürel ve psikopatolojik boyutlarını da eşsiz biçimde bir araya getirmeyi başarıyor. Kitabın Türkçe baskısına ek olan Pandora'nın Kutusu isimli bölüm ise Gülgün Alptekin'in Salman Akhtar'ın Acının Kaynakları eseri üzerinden anlattığı bir vaka çalışmasını konu ediyor.
Acının Kaynakları
Acının KaynaklarıSalman Akhtar · İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları · 201734 okunma
"... tüm bu yazarlar agorafobiyi bir mesafe illeti olarak ele almıştır.... Insan kendi bütünlüğünü tehlikeye atmadan nesnelerinden ne kadar uzaklaşabilir? Belli ki asıl soru budur. Bunun tam tersi olan, kişi kendi özerkliğini tehlikeye atmadan başka birine ne kadar yaklaşabilir sorusu ise, klostrofobiye denk düşer"
Sözümona intiharlarda çoğu zaman tabutun çevresinde toplanacak kişilerin hissedeceği suçluluğa ve üzüntüye dair bir hayal vardır; bu hayalî tören büyük bir tatmin sağlar. Bu sahnenin zihinde etraflica canlandırılması da başlı başına bir haz kaynağı olmakla birlikte, hasta bazen de intihar eyleminin ardından kendisinin görünmez bir gözlemci olarak cenazede buluna bileceği ve cesedini görenlerin yaşadığı kedere bakıp keyif alabileceği yanıl samasına bilinçli olarak kapılır. Bu tür bir yanılsama bazen öyle güçlü olur ki, taşıdığı duygusal değer bakımından gerçekliğe üstün gelir ve eylemin temelini oluşturur.
196 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.